Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Projekt inom högskolan

Här kan du som är nyfiken på vad som händer på högskolan ta del av de större högskolegemensamma projekt som pågår just nu. Överst listats de projekt som drivs av Enheten för verksamhetsplanering och projektledning, längre ned på sidan kan du ta del av övriga projekt inom högskolan.

Stöd för arbetet med forskningsprojekt hittar du under Forska/Stöd till forskare.

Projektmodell

Högskolan har en gemensam projektmodell för dig som ska projektleda, mer information om projektmodellen och vilket stöd du kan få finns på sidan Projektstöd.

Högskolegemensamma projekt

Nedanstående projekt drivs av Enheten för verksamhetsplanering och projektledning.

Projektet administrativt betungande arbetsuppgifter

Under 2022 kartlades vilka arbetsuppgifter som högskolans medarbetare upplever som administrativt betungande. Utifrån kartläggningen togs en handlingsplan fram och beslutades av rektor. På sidan Södertörns högskola och administrativa uppgifter hittar du rapporterna från kartläggningen, information om åtgärder som utförts samt kontaktuppgifter.

CRM-system

I ett CRM-system är det möjligt att samla in och hantera kontaktuppgifter för att genom massutskick, kontakta presumtiva studenter, studenter, alumner och andra intressenter.

Under 2025 kommer en förstudie att göras för att kartlägga av behovet på högskolan och se över vilka resurser som krävs vid en implementering.

Projektledare

Per-Anders Östling

Lagring av media

Projektet syftar till att implementera användning av systemet EditShare för att säkerställa säker lagringsyta och säker hantering av färdig film och arbetsmaterial.

Till sommaren 2025 ska arbets- och gallringsprocesser tas fram och beslut om hantering av behörigheter ska fattas.

Projektledare

Per-Anders Östling

Lokalförsörjning

Högskolan har tidigare tagit fram en lokalförsörjningsplan som övergripande behandlar lärosätets behov av olika typer av lokaler fram till 2032. Som en vidareutveckling av det arbetet finns det ett behov av att tydligare kunna mäta hur olika lokaler utnyttjas. Vi kommer att få en bättre förståelse av hur våra lokaler används. Detta kan sedan användas för att ta rätt beslut om eventuella lokalförändringar.

I uppdraget ligger bland annat att se vilka metoder för detta som används i sektorn, ta fram metoder och mått för lokal tillämpning samt genomföra studier lokalt. Detta innefattar till exempel att se hur lärolokaler används, hur mötesrum används samt användning av studenternas studieplatser och grupprum.

Under 2025 kommer

  • Studenternas användning av studieplatser och grupprum inventeras
  • Statistik ur TimeEdit för användningen av undervisningslokaler tas fram
  • Användningen av kontor och mötesrum inventeras

Projektledare

Erik Wallenberg

Studie- och karriärvägledning på Södertörns högskola

Studie- och karriärvägledning på Södertörns högskola är ett av uppdragen i högskolans verksamhetsplan för 2025.

Förstudierapporten ska ge en översikt som tydliggör

  • Programsamordnarnas uppdrag
  • Studie- och karriärvägledningens uppdrag
  • Vad är det för studentfrågor som ställs till programsamordnare och som bedöms kunna hanteras av högskolans studie- och karriärvägledare och hur frekvent förekommer dessa frågor?
  • Är det idag tydligt vem som kan/bör besvara de aktuella frågorna?
  • Om det finns andra upplevda behov inom studie- och karriärvägledning som idag inte möts

Förstudien kommer främst att bedrivas genom intervjuer med ett urval av programsamordnare från olika institutioner, men även ämnessamordnare, avdelningsföreståndare, studie- och karriärvägledare samt representanter för studentkåren. Förstudien ska ge underlag till högskolans ledning om ett projekt bör startas kring hur studie- och karriärvägledningen och angränsande frågor för programstudenter bäst kan bedrivas.

Projektledare

Lena Sköld

Utbildningsplaneringsprocessen

Området handläggningsprocesser gällande kurs- och utbildningsplaner ingår i ett större projekt som finns beskrivet i högskolans verksamhetsplan för 2023 som ”Utbudsprocess för kurser och program”. Mer information finns via den här länken.

Projektledare

Lena Sköld

Vidareutveckling av Primula

Förbättringar i gränssnittet för att bättre möta sällananvändare genom att göra förbättringar i egenrapportering av reseräkningar och utlägg.

Dessutom ska det göras det möjligt för timanställda själva rapportera sina timmar.

Projektledare

Per-Anders Östling

Uppdrag

Enheten arbetar också med högskoleövergripande uppdrag av utredningskaraktär. Nedan listas de aktuella:

Digital stress

Högskolan har många olika IT-system och flertalet medarbetare är beroende av att tekniken fungerar samt att de behöver kunna allt fler system för att kunna utföra sitt dagliga arbete. Den nya tekniken medför att medarbetarna är allt mer kontaktbara via flera olika kanaler och att det blir allt svårare att skilja mellan arbete och fritid, vilket minskar möjligheten till återhämtning.

Uppdraget syftar till att kartlägga högskolans IT-styrning, befintliga stödstrukturer beträffande IT, hur problematiken kring digital stress hanteras vid andra lärosäten och förslag till åtgärder för att motverka digital stress.

Projektledare

Per-Anders Östling

Etikprövning

Utifrån den nya lagen ska en ny process för etikprövning med syfte att godkänna forskningsprojekt tas fram. Som underlag till det ska en kartläggningning göras över hur etikprövningsfrågor hanteras vid andra mellanstora lärosäten.

Projektledare

Per-Anders Östling

Kontinuitetshantering

Kontinuitetshanteringen ska säkerställa att högskolans verksamhet kan bedrivas under både långvariga och kortvariga kriser.

Under 2025 görs en kartläggning över vilka förordningar som gäller och vad högskolan förväntas göra. Workshops i kontinuitetshantering och risk- och sårbarhetsanalys kommer att genomföras.

Projektledare

Per-Anders Östling

Projekt bygg- och ombyggnationer på högskolan

Här kan du följa högskolans arbete med aktuella bygg- och ombyggnationer.

Pågående byggprojekt

  • MA 2-8 och flyglarna, F-huset och Primus - målnings- och underhållsarbeten. Förlängd omfattning fram till och med Q3 - Q4 2025.
  • Alfred Nobels Allé (ANA) 10, 12, 14 – Fortsatta ombyggnationer och färdigställande på ANA10 plan 3 och 4 (klara v 24). Ombyggnationer plan 2 påbörjade (beräknas klara v 33). Ombyggnationer plan 5 påbörjas inom kort. Ombyggnationer plan 6 påbörjade (beräknas klara v 24).
    ANA 12 – målningsarbeten, anpassningar, mattläggning plan 2 och 6 (beräknas klara v 32). Ombyggnationer plan 5 (beräknas klart oktober).
    ANA 14 – anpassningar plan 1 pågår (beräknas klart december).
  • MA – Arbetsmiljöanpassning med montage av ny markislösning på MA8 ytterbåge samt del av innerbåge mellan trapphus 1 och 2 (kanske även vissa partier på MA7). Montering klar, intrimning påbörjad. Beräknas klar sommaren 2025.
  • MA – Driftsättning av ny 26-sal MA322 (utifrån nya lärmiljöer, ej öronmärkt sal). Klar augusti 2025.
  • MA – Hissrenovering i trapphus 3. Beräknas klar augusti 2025.
  • MA/F-huset – Driftsättning av ny personalmöteslokal i ”gamla Harrys”. Med modulär sittning 24 platser (standard är u-sittning) plus 9 platser vid barbord/barstolar. Mycket bra AV-teknik. Litet pentry. Möjlighet att boka mingelyta utanför lokalen. Klar augusti 2025.
  • MC - nytt serverrum, Stiftelsen Clara ansvarar (kravspecifikation från CIT är överlämnad). Arbetet pågår med beräknad driftsättning sommar 2025.
  • MD – Arbetsmiljöanpassning av att bygga 2 nya tjänsterum MD5 Infocenter.
  • MD – Mindre lärosalsanpassning för LU på MD2 med en ”övningsförskolemiljö” (i gamla krimlabbet).
  • Mellan MB och MC - Nytt cykelgarage för ca 40 cyklar. Placering mellan hus MB och hus MC mot "busstorget". Stiftelsen Clara iordningställer juni 2025.
  • ME – Stiftelsen Claras planerade fasadrenovering av huskropp ME – mot MD fasad, projektering klar och arbeten påbörjas sommar 2025. Klar senast september 2025.
  • F-huset - ny solcellsanläggning och delvis takrenovering/byte på F-huset. Stiftelsen Clara har upphandlat och påbörjat arbetet nu under hösten 2025.

Kommande byggprojekt/ombyggnationer

  • MA – Fortsatta hissrenoveringar, troligen trapphus 1 och sedan trapphus 5. Hösten 2025
  • MA – Utbyggnad av solavskärmning i Moas båge mellan trapphus 2 och 4 på plan 7 och 8. Påbörjas troligen tidig höst.
  • Primus – Underhåll och fönsterbyte i Primus. Stiftelsen Clara ansvarar. Nu fortsatt utredning innan planering, projektering och senare upphandling. Påbörjas tidigast hösten 2025.

Kontakt

Per Noresund, avdelningschef, Campus- och IT-avdelningen

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2025-06-16 av Lena Sköld