
Kurs- och programutveckling
På denna sida hittar du olika resurser såsom styr- och stöddokument, tidsplaner och andra verktyg för dig som arbetar med kurs- och programutveckling på grundnivå och avancerad nivå, såväl i en akademisk som administrativ roll.
Motsvarande material för forskarutbildningsnivå hittar du på sidan Dokument inom utbildning på forskarnivå.
Ta fram och ändra kurs- och utbildningsplaner
Kurs- och utbildningsplaner är några av högskolans viktigaste juridiska dokument. De reglerar studenternas förväntade studieresultat, vilka behörighetskrav som gäller, vilka former för undervisning och examination som används på kursen mm. Planerna är således centrala för både lärare och studenter och kan av väl sammanhängande kurser och program.
Beredning och beslut för kursplaner
Kursplaner ska alltid beredas innan de fastställs av respektive institutionsnämnd. Vilket organ som ska bereda kursplaner framgår av Arbetsordning för institutioner, Lärarutbildningen och CBEES Länk till annan webbplats.Observera att studentrepresentanter alltid ska ges möjlighet att ingå i både beredning och beslut av kurs- och utbildningsplaner.
Beredning och beslut för utbildningsplaner
Utbildningsplaner bereds av institutionsnämnden och fastställs av Fakultetsnämndens grundutbildningsutskott.
Inför beslut i nämnd
Inför beslut i nämnd ska planerna vara beredda av ämnes- eller programråd. Därefter handläggs planerna av utbildningshandläggare vid AVM (se kontaktuppgifter nedan) som även är föredragande i nämnden. Institutionsnämndens beredningsprocess och tidsramar ser olika ut på olika institutioner så kontrollera vad som gäller för din institution. För fristående kurser och program krävs mycket god framförhållning. Arbetet med att ta fram utbildningsplaner och fristående kursplaner bör vara påbörjat senast när nästa läsårs utbud bereds av institutionen i september.
Nedan finns högskolans lokala styrdokument avseende kurs- och utbildningsplaner samt länkar till användbara externa resurser.
Inrätta nytt huvudområde, program, eller programinriktning
Huvudområden, utbildningsprogram och programinriktningar inom ramen för högskolans befintliga examenstillstånd inrättas formellt av Fakultetsnämnden efter ansökan från institutionen. Nedan finns riktlinjer för hur ansökan till Fakultetsnämnden ska vara utformad. För information om deadlines mm, vänligen kontakta din handläggare vid AVM, se kontaktuppgifter nedan.
Om det tänkta huvudområdet inte ryms inom ramen för ett befintligt examenstillstånd för Södertörns Högskola ska ansökan göras till Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Ansökan utgår från rektor och bereds av Fakultetsnämnden men det är institutionen som ansvarar för att skriva ansökan. Planerar ni att ansöka om examenstillstånd så kontakta er utbildningshandläggare för att lägga upp en tidsplan för arbetet. Mer information samt vägledning och mallar för en ansökan finns på UKÄs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Examinator, examination och betygsskala
Här hittar du angränsande dokument som kan vara relevanta vid arbete med kurs- och programutveckling samt verktyg för framräknande av slutbetyg för betygsskala A-F.
Kontakt vid frågor
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se