Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

IKT-stöd för lärare

Bibliotekets IKT-pedagoger hjälper dig där tekniken möter pedagogiken. De stöttar dig med hur du kan arbeta på ett pedagogiskt och administrativt sätt med digitala verktyg som en del i din undervisning.

IKT-pedagogerna är ditt pedagogiska bollplank där du kan komma med dina frågor och funderingar om digital pedagogik, UDL, tillgänglighet, hybrid undervisning och mer.

IKT-pedagogerna erbjuder stöd i hur du kommer igång med Studiewebben, Zoom och Kaltura Capture. De visar hur du använder verktygen för att skapa ett flexibelt lärande, samarbete och återkoppling, både på campus, online och i blandade sammanhang. De erbjuder vägledning och stöd för dig som enskild lärare eller till hela kollegium.

Enheten för högskolepedagogisk utveckling (HPU) arbetar också med pedagogisk kvalitetsutveckling. Läs mer på deras sida på medarbetarwebben.

Onsdagswebinar är en serie inspelade zoom webinar där där IKT-pedagogerna, under 15 minuter, pratar om och demonstrerar olika digitala verktyg som du har tillgång till på högskolan.

Länken nedan leder till SH Play högskolans videoplattform. Du måste logga in för att ta del av materialet.

Har ditt ämneskollegium frågor kring Studiewebben? Boka någon av högskolans duktiga IKT-pedagoger för en introduktion och best-practice utifrån just era behov. De kan komma alltifrån en kvart på ett personalmöte till att göra en längre genomgång eller workshop.

Mejla till ikt-pedagogerna@sh.se

Digitala verktygslådan är en sida på Studiewebben där du med hjälp av "Tipskort" får en överblick av hur du kan arbeta studentaktivt med stöd av våra digitala verktyg. Tipskorten utgår från vad du vill göra och inte efter vilka verktyg som finns. Testa Digitala verktygslådan när du vill ha tips på aktiviteter du kan göra med stöd av digitala verktyg och som stöttar studentinteraktion. Digitala verktygslådan innehåller också lösningar på utmaningar av mer administrativ art.

26/11 kl. 13-15 Webinar: 5 case i Studiewebben

Välkommen på ett webinar där vi visar 5 case i Studiewebben. Casen tar upp sådant vi märker att många lärare frågar om i supporten för studiewebben.

Se en inspelning av webinaret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

3/12 kl 13-15 Workshop: Ska du tillåta studenterna att använda generativ AI i din kurs?

Möjliga användningsområden och vad du som lärare behöver ta ställning till när du planerar din undervisning.

Välkommen på en workshop där vi har fokus på generativ AI och vad studenten kan tänkas använda verktyget till i relation till sina studier.

När du går från workshoppen kommer du att själv ha testat co pilot på olika sätt utifrån hur studenter kan ta hjälp av generativ AI. Du kommer att ha diskuterat olika perspektiv på när användandet av generativ AI skulle kunna vara ett stöd i studierna.

Mål: Att deltagarna har med sig grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper om hur co pilot fungerar utifrån hur studenten kan tänkas använda verktyget.

Syfte/ varför: För att förstå hur generativ AI kan stötta studenten i hennes lärande. Få syn på vilka möjligheter och risker generativ AI ger utifrån att alla våra studenter kan använda co/pilot. För att deltagaren själv ska kunna ta beslut om, vad och när studenter får använda generativ AI i en kurs.

 

Anmäl dig via länken nedan.

Anch se mer information i kalenderhändelsen.

Nedanstående utbildningar eller workshops kan du beställa

Topp 5 i Canvas

IKT-pedagogerna kommer till ämnesråd eller liknande vid fem separata tillfällen om cirka 30 minuter. Andra upplägg går också bra. IKT-pedagogerna går igenom fem olika funktioner och case utifrån ärenden i supporten som är utmanande och vanligt förekommande för Studiewebben. Förhoppningen är att det kan underlätta kursadministrationen när det gäller uppgifter, grupper, importerat material och närvaro. Boka via ikt-pedagogerna@sh.se.

Kurser och workshops

IKT-pedagogerna är gärna behjälpliga med workshops, kurser och demonstrationstillfällen, både på plats eller digitalt. För kurser och workshops går det bra att boka för grupper om minst 5 personer. För demonstrationer av funktioner i olika verktyg såsom Studiewebben, Kaltura, Zoom, PowerPoint för samarbete och filminspelning går det bra att boka både enskilda och gruppvisa introduktioner. Nedan följer några exempel på tidigare utbildningar. Alla förfrågningar tas emot via ikt-pedagogerna@sh.se.

  • ABC-workshop

Träff med två ämnen som med taktilt material och praktiskt hands-on arbete under 90 minuter laborerade fram innehåll i en kurs. Utgångspunkten var att kursen skulle innehålla blandade läraktiviteter där vissa hade stöd av digitala verktyg. Läs mer om formatet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  • Seminarium om distansundervisning

Utifrån Diana Laurillard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Gilly Salmons Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. teorier och erfarenheter gav IKT-pedagogerna en introduktion till vad du som lärare behöver tänka på för att lyckas med din distanskurs. Särskilt fokus låg på inkludering, kommunikation och delaktighet i början av och under distanskursens gång.

  • Film i undervisning

IKT-pedagogerna träffade ämnesgrupper under ett flertal sessioner och introducerade olika filmverktyg som du som lärare kan använda för att spela in film.

  • Introduktioner av olika funktioner i digitala verktyg

IKT-pedagogerna genomför löpande introduktioner för enskilda och grupper i olika verktyg, exempelvis Studiewebben, Zoom, Microsoft whiteboard, Microsoft Forms och PowerPoint.

  • Introduktion av Hybridsal Aniara sal UB785

I sal UB785 finns utrustning för hybridundervisning. IKT-pedagogerna visar och demonstrerar touchskärm, kamera och ljudsystem, mikrofoner och andra verktyg som fungerar extra bra att använda vid interaktion med studenter både online och på plats.

Korta tips vid filminspelning​

Nedanstående påverkar studentens uppfattning av filmen och motivationen att se färdigt:

  • Längd på filmen i relation till formatet påverkar motivationen att titta
  • Ljudkvaliteten är viktig (använd gärna headset eller mikrofon)​.
  • Använd stöttande visuellt innehåll - viktigt när du gör en ppt-presentation med röst​.
  • Personligt tilltal.
  • Sekvensering vid ppt-presentation/röstfilmer - signalera med en slide att det kommer ett nytt avsnitt​.
  • Frågor, quiz eller andra aktiviteter relaterade till filmen motiverar studenten att se klart.
  • Syftet med innehållet. Kommer innehållet i filmen på tentan​?

I länkarna nedan hittar du rekommendationer och exempel på hur du kan använda film i undervisning. Du kan också jämföra olika verktyg för hur du kan skapa film.

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2021-01-18 av Marie Sterner