- Start
- / Forska
- / Forskningsfinansiering
- / Interna medel

Interna medel
På den här sidan finns samlad information om interna utlysningar för forskare på högskolan.
Det kan finnas skillnader i vilka institutioner som kan söka medel eller vilka blanketter som ska användas beroende på institution.
Rektor har för 2025 öronmärkt medel för samverkansaktiviteter. Förutom de större projekt som ingår i verksamhetsplaneringen för högskolans partnerkommuner, finns visst utrymme att söka "minicheckar" för externa kostnader kopplade till mindre aktiviteter tillsammans med en extern, icke-akademisk samverkanspart. Det kan vara en kommun, myndighet, ideell förening eller företag.
Tanken är att underlätta för att med ganska kort varsel kunna arrangera mindre möten eller testa enkla idéer, som kan leda till mer omfattande samverkansprojekt i framtiden. Det kan exempelvis gälla uppstartsmöten, öppna seminarier, workshops inför förstudier eller liknande.
Minicheckarna är på maximalt 30 000 kronor och kan täcka kostnader som lokalhyra, förtäring, reseersättning till inbjudna talare eller liknande (dock ej lönekostnader).
För mer information om minicheckarna, kontakta Enheten för externa relationer på samverkan@sh.se.
Sök ett planeringsbidrag för att utveckla en EU-ansökan!
Denna interna utlysning erbjuder planeringsmedel för sökande till större internationella utlysningar, företrädelsevis inom EU:s ramprogram Horisont Europa. Medel avser främst att gå till att finansiera konsultjänster som kan erbjuda expertis i framarbetandet och granskningen av ansökan, men lönemedel och andra välmotiverade konstnader kan också övervägas. Sökande kan endast nyttja detta bidrag om Södertörns högskola är huvudsökande i utlysningen. I regel kommer främst ansökningar som involverar ett internationellt konsortium att tas i beaktande, men undantag kan i särskilda fall göras för vissa single-beneficiary utlysningar som MSCA Post Doctoral Fellowships med Södertörn som sökande (notera däremot att planeringsbidrag för ansökningar till det Europeiska forskningsrådet har en separat ansökningsprocess - se nästa plusbox nedan).
Internationaliseringsrådet tar emot ansökningar löpande i denna utlysning och tar beslut tre gånger per år: i april, augusti och december.
Närmaste deadline för att ansökan ska bedömas i april är den 24 mars 2025.
Notera att du utöver denna vanliga ansökningsprocess även kan ansöka om mindre planeringscheckar. Dessa kan finansiera expertgranskning av redan utvecklade ansökningar som är för nära ansökningsdeadline för att kunna dra nytta av den vanliga ansökningsprocessen.
Klicka här Länk till annan webbplats. för att komma till ansökningsformuläret.
Vid frågor är ni välkomna att kontakta grantsoffice@sh.se
Sök ett planeringsbidrag för en ERC ansökan!
År 2024 började högskolan en unik intern satsning på ansökningar till det Europeiska forskningsrådet (ERC) för att öka antalet ansökningar och höja deras kvalitet. Två interna utlysningar för planeringsbidrag öppnades 2024, och en ny utlysning kommer att öppnas innan sommaren 2025.
Vad är ERC?
ERC är den största finansiären av excellent grundforskning på EU-nivå. ERC utlysningarna Länk till annan webbplats. är öppna för forskare inom alla forskningsområden och samtliga karriäråldrar (från och med 2 år efter doktorsexamen). De erbjuder ett generöst stöd till enskilda projektledare och respektive team under en femårsperiod. ERC utlysningar skiljer sig från de flesta andra forskningsanslag i att de kräver en innovativ och banbrytande projektidé som förväntas ge stor vetenskaplig utdelning trots att den kan innebära vissa risker. ERC-ansökningar skiljer sig därför i viktiga avseenden från ansökningar till andra finansiärer och kan kräva mycket arbete. Utöver projektets excellens, som är det främsta bedömningskriteriet, förväntas forskaren också ha ett CV som tyder på vetenskaplig excellens och kreativitet.
Ett utökat stöd på högskolan
Forskare på Södertörns högskola som är intresserade av att söka ERC-medel kan nu få ett gediget stöd i processen. Sökande med lovande projektskisser kan erbjudas konsultstöd i sitt ansökningsskrivande och kan även tilldelas ansökningsskrivningstid. En intern workshop erbjöds för samtliga sökande i December 2024 och kan komma att erbjudas igen 2025.
Utlysningen öppnar under senvåren 2025
Ansökningsformuläret är för närvarande stängt. Du kan anmäla dig till Grants Offices nyhetsbrev Länk till annan webbplats. för att hålla dig uppdaterad om öppningsdatum för utlysningen samtidigt som du tar del av annan information kring forskningsfinansiering. Du är även välkommen att kontakta Grants Office direkt om du har frågor eller vill diskutera en projektidé.
Sök medel från Internationaliseringsrådet
Internationaliseringsrådet utlyser medel för att främja internationalisering av forskning och utbildning på lärosätet.
Medel kan sökas inom tre olika områden:
- Internationella samarbeten och blended mobility inom undervisning
- Internationella samarbeten och utbyten inom forskning
- Lärarmobilitet
Utlysningen är för närvarande stängd men förväntas öppna igen hösten 2025
Ansökan om bidrag för deltagandet i akademiska evenemang med relevans till Östersjö- och Östeuropaforskning
Bidraget hanteras från och med VT23 av CBEES i samarbete med institutionerna.
Finansieringen kommer från Östersjöstiftelsen. Utvärdering, hantering och rapportering av finansieringen sker i samarbete mellan institutioner och CBEES. Finansieringen och dess hantering sker på respektive beviljad sökandes institution.
De grundläggande kriterierna för utvärdering är att tydligt och klart presentera syfte och relevans för Östersjö- och Östeuropaforskning.
För mer information och villkor vänligen ladda ned dokumentet nedan "Bidrag ÖSS Konferensresor". Filen ska öppnas med Adobe Acrobat eller Adobe Acrobat Reader. Om du inte finner svar i dokumentet kan du kontakta Vit Kysilka.
Den ifyllda och signerade ansökan ska laddas upp i online ansökan som finns på denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utlysning: Medel från CBEES för att arrangera konferenser och workshops – omgång VT25
Centre for Baltic and East European Studies (CBEES) (Centrum för Östersjö- och Östeuropaforskning) beviljar stöd för arrangemang av konferenser och workshops med anknytning till högskolans Östersjö- och Östeuropaprofil.
Behöriga att ansöka om medel för konferenser och workshops är forskare, doktorander och lärare verksamma vid Södertörns högskola.
De sökande ska inför ansökan kontakta någon av CBEES professorer, - forskningskoordinatorer eller - postdokar för att diskutera genomförande, målgrupper, relevans och hur konferensens bidrar till att stärka högskolans Östersjö- och Östeuropaprofil Länk till annan webbplats. – vänligen se webbsidan för mer information.
Vänligen notera att ansökan bara ska lämnas in online via formulär på denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ansökan ska utformas enligt dokumentet CBEES Riktlinjer för ansökan om finansiellt stöd för konferenser och workshops.
Riktlinjer, budgetmall och länken till rapportmall finner du på denna sida.
Sista dag för ansökan är den 21 februari 2025. Sökande kommer kontaktas med besked senast den 7 mars 2025.
CBEES Professors:
Per Bolin Länk till annan webbplats.
Irina Sandomirskaja Länk till annan webbplats.
Joakim Ekman Länk till annan webbplats.
Jenny Gunnarsson Payne Länk till annan webbplats.
CBEES research coordinators:
Yulia Gradskova Länk till annan webbplats.
Johanna Mannergren Selimovic
Julia Malitska Länk till annan webbplats.
Ramona Rat Länk till annan webbplats.
Postdoctoral Research Fellows:
Anna Balazs Länk till annan webbplats.
Lelde Luik Länk till annan webbplats.
Olena Podolian Länk till annan webbplats.
Sanita Rugina Länk till annan webbplats.
Oscar Thörnquist
Vänligen se dokument med informationer, riktlinjer och budgetmall för sökande:
Efter avslutad konferens/workshop
Medel disponeras till senast den 31 juli (för evenemang planerade för VT) eller den 31 december (för evenemang planerade för HT). I samband med ett avslutat evenemang ska ekonomihandläggare vid respektive institution göra en ekonomisk uppföljning och kvarvarande oförbrukade medel ska föras över tillbaka till CBEES.
För att stärka forskningsunderbyggnaden av Lärarutbildningen vid Södertörns högskola görs regelbundet interna utlysningar av forskningsmedel och riktade satsningar med utgångspunkt i de prioriterade områden som pekas ut i inriktningsdokumentet för Lärarutbildningens forskningsunderbyggnad för 2022–2024.
Enligt inriktningsdokumentet ska de satsningar som görs inriktas mot att vidareutveckla och stärka forskning inom det förskolepedagogiska området, det fritidspedagogiska området och ämnesdidaktik för yngre och äldre åldrar, samt forskning relevant för lärarutbildningens två profiler – interkulturalitet och bildning.
Sedan 2016 har medel utlysts för forskning inom alla dessa områden och riktade satsningar har gjorts genom bland annat medel för matematikdidaktisk forskning, postdokbidrag med inriktning mot det fritidspedagogiska och det förskolepedagogiska området, samt genom sabbaticals med inriktning mot ämnesdidaktik och det förskolepedagogiska området. En del av de forskningsprojekt som fått medel presenteras på de externa webbsidorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Utlysningar av forskningsbidrag görs normalt två gånger per år via e-post till forskare inom högskolan. Där inkluderas även ansökningsblankett och anvisningar för varje utlysning. Kontakta lärarutbildningens forskningsledare Jenny Magnusson för mer information.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se