Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Att arbeta på distans

Distansarbete blev en del av vardagen under pandemin. På den här sidan har vi samlat länkar och information om att arbeta på distans.

IT-verktyg för att arbeta på distans

När du jobbar hemifrån eller i annan lokal behöver du några IT-verktyg för att komma åt Södertörns högskolans resurser och kunna utföra ditt arbete. Du finner dem på sidan om Support, felanmälan och tjänster: Arbeta på distans.

Om du behöver hjälp med IT-verktygen, kontakta info@sh.se eller lägg själv in ditt ärende i ärendehanteringssystemet Moa. Tänk på att beskriva ditt ärende på ett tydligt sätt och använd alltid din SH-mejladress. Uppge även ett mobilnummer där du kan nås, så att IT-tekniker kan komma i kontakt med dig.

Arbetsmiljö och ergonomi

Hemmiljön kan ha ergonomiska begränsningar, vilket ökar risken för arbetsskador. Därför är det bland annat viktigt att tänka på hur vi sitter (eller står), att röra på oss, ta korta pauser och att lyssna på kroppens signaler. Företagshälsovården Avonova har tagit fram några råd och tips vid distansarbete.

Undvik webbmötesutmattning

Digitala möten är något som de flesta blivit vana vid under pandemin. Det finns många, inte minst miljömässiga, fördelar med dessa resfria möten. Men de kan också göra att du känner dig trött – så kallad webbmötesutmattning.

Södertörns högskola deltar i projektet REMM (resfria/digitala möten i myndigheter) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som har tagit fram några råd för att undvika webbmötesutmattning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Råden riktar sig till dig som mötesdeltagare, mötesledare eller chef.

Hur gör jag för att undervisa på distans?

Det första du behöver göra är att förbereda din dator och se till att den har de verktyg som behövs för distansundervisning. Gå till Arbeta på distans och följ högskolans anvisningar.

Zoom

För att hålla föreläsningar, seminarier och gruppövningar använder du mötesverktyget Zoom. Med hjälp av Zoom kan du också dela PowerPoint-presentationer och spela in möten. Läs mer om Zoom och hur du loggar in.

SH play/Kaltura Capture

Om du vill spela in föreläsningar (eller annan muntlig kommunikation) på förhand kan du även använda högskolans videoportal SH Play/Kaltura Capture. Läs mer om att använda SH-play/Kaltura Capture

Studiewebben

En inspelad föreläsning kan du bädda in i Studiewebben. Studiewebben har olika möjligheter för att genomföra seminarieliknande aktiviteter. Bland annat finns Studiewebbens Frågeforum, där studenterna kan delta i trådar precis som i ett vanligt diskussionsforum. Läs mer om forum på Studiewebben och andra tips från IKT pedagogerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Se också forumet i Studiewebben där du kan dela med dig av dina erfarenheter eller ställa frågor.

Några snabba tips för att smidigt gå från campus till distans:

  • Ge dig själv andrum så att du har tid att kunna lägga om utbildningen. Gör detta genom att ge studenterna instuderingstid, material, frågor, uppgifter eller liknande som de kan arbeta med i tre dagar.
  • Styr om i schemat. Kan du ändra i vilken ordning momenten i din kurs kommer? Om det är möjligt, skjut upp aktiviteter och uppgifter som kräver att ni ses på campus. Fokusera på det som går att sköta digitalt.
  • Tipsa dina kollegor. Kanske har du hittat ett smart och roligt arbetssätt? Eller kommit på något som inte fungerar så bra? Berätta om det för dina kollegor! Vi har tagit fram ett forum i Studiewebben där du kan dela med dig av dina erfarenheter eller ställa frågor.
  • Kommunicera med studenterna. Studenterna har givetvis många frågor och funderingar. Försök att förmedla budskapet att vi klarar detta tillsammans, "sitt lugnt i båten". Tydliggör studenters rättigheter.
  • Använd studenternas kunnande och idéer kring hur utbildningen skulle kunna skötas. Involvera studenterna när du tar fram det nya upplägget och lita på deras kompetens.

Har du frågor om distansundervisning?

IKT-pedagogerna på biblioteket erbjuder stöd i hur du som lärare kommer igång med Studiewebben, Zoom och Kaltura Capture. Du kan läsa mer om vad de kan hjälpa dig med på sidan Digitalt undervisningsstöd.

Kontakta IKT-pedagogerna: ikt-pedagogerna@sh.se.

Alla IT-frågor går via Infocenter: info@sh.se

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se