Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Möt forskare i nya podden Med andra ögon

Södertörns högskola fyller 25 år och i samband med jubileet släpper vi en ny poddserie där forskare från Södertörns högskola och andra gäster ger nya perspektiv på världen och vardagen. I "Med andra ögon" tittar vi närmare på det som många tar för självklart och det som ofta är ifrågasatt.

- När vi beslutade att göra en podd som vår externa kommunikationssatsning under jubileumsåret så var en del av syftet att podden ska öka synligheten och kännedomen om Södertörns högklassiga forskning, säger rektor Gustav Amberg. En annan del var att bidra till de kritiska samtalen om vår tids stora frågor, helt enligt vår vision. Jag ser verkligen fram emot att lyssna på podden och till våra forskare.

Poddserien omfattar fem avsnitt som har religion, konsumtion, segregation, hållbarhet samt medier och demokrati som övergripande teman. Medverkande från Södertörns högskola är David Thurfjell och Simon Sorgenfrei, religionsvetenskap, Pejvak Oghazi, företagsekonomi, Sofia Lundmark, medieteknik, Jonas Lindström, socialt arbete, Maria Wolrath-Söderberg, retorik, Anne Kaun, medie- och kommunikationsvetenskap, och Joakim Ekman, statsvetenskap och föreståndare CBEES. Dessutom medverkar hedersdoktorerna Rainer Hartleb och Andrea Pető samt årets alumn 2019, Maureen Odora Hoppers.

Arbetet med podden

Podden har arbetats fram i ett samarbete mellan Södertörns högskola, kommunikationsbyrån Gullers Grupp och produktionsbolaget Soundtelling. Inför varje avsnitt har en eller flera förberedande intervjuer gjorts med forskare vid högskolan för att mejsla ut ämne och frågeställningar. Därefter har externa gäster kontaktats och grovmanus arbetats fram. Förutom en arbetsgrupp vid Kommunikationsavdelningen där Kenneth Wall, Anna Arvidsson och Jenny Tirén Berg ingår finns en styrgrupp bestående av prorektor Nils Ekedahl och Fakultetsnämndens ordförande Peter Dobers.

- De senaste två åren har ju präglats av pandemin på många sätt, säger Kenneth Wall, kommunikationschef. Det har varit svårare att bjuda in omvärlden till campus och när det gäller kommunikation kring forskning har det varit svårare att nå ut i medierna med ämnen som inte är pandemirelaterade, särskilt under 2020. Något som däremot ökade mycket mellan 2019 och 2020 var poddlyssnandet i Sverige. Samtidigt ökar ju antalet poddar och det kan vara svårt att nå ut även med intressant innehåll. I arbetet med "Med andra ögon" har vi strävat efter att skapa en podd som påminner om P3 Dokumentär med en stark berättelse i centrum och där intervjuer med våra forskare och externa gäster blandas med nyhetsklipp och programledarinslag. Jag har själv haft väldigt stor behållning av att lyssna på avsnitten.

Högskolan kommer under de kommande veckorna att marknadsföra podden i olika medier och i form av sponsrade samarbeten med andra poddar. Digital annonsering sker i Dagens industri, Altinget, Dagens samhälle samt på de sociala medierna LinkedIn, Youtube, Facebook och Instagram. Sponsrade samarbeten planeras med poddarna Dumma människor, Historiepodden, Dagens människa och Framtidens e-handel.

I varje avsnitt av podden finns två korta informationsinslag där ett lyfter forskning kopplat till avsnittets ämne och ett lyfter utbildningar och högskolans breda utbildningsutbud.

Alla avsnitt finns att lyssna på

I debutavsnittet "Sverige – världens mest sekulära och mångreligiösa land?" medverkar våra forskare Simon Sorgenfrei, docent i religionsvetenskap och David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och Anna Bergström, vice ordförande förbundet Humanisterna.

I andra avsnittet "I E-handelns gratis returer – till vilket pris?" medverkar Pejvak Oghazi, professor i företagsekonomi vid Södertörns högskola, Jonas Arnberg, tidigare VD på Handelns utredningsinstitut och Sharon Cullinane, professor i hållbarhet och logistik på Göteborgs universitet.

I tredje avsnittet "Segregation - vad händer när människor aldrig möts?" medverkar Jonas Lindström, lektor i socialt arbete och doktor i sociologi och Sofia Lundmark, lektor i medieteknik, båda på Södertörns högskola, Maureen Odora Hoppers, kommunikationschef Riksteatern och Rainer Hartleb, dokumentärfilmare.

I fjärde avsnittet "Klimatomställning – med skam eller lust som drivkraft?" medverkar Maria Wolrath-Söderberg, doktor i retorik på Södertörns högskola, Mattias Goldmann, klimatdebattör och tidigare hållbarhetschef på Sweco samt Jonas Mosskin, organisationspsykolog.

I femte avsnittet "Demokratins kris i Östeuropa – hur ser hoppet om förändring ut? medverkar Joakim Ekman, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centre for Baltic and East European Studies vid Södertörns högskola, Anne Kaun, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola samt Andrea Pető, professor i genusvetenskap vid Central European University i Wien.

Vill du dela med dig av podden?

Du som medarbetare är varmt välkommen att hjälpa till att tipsa om och sprida podden. För er som undervisar, samverkar eller har andra möten finns en bild i ppt-format som gärna får användas. Har du digitala möten i Zoom får du gärna använda bakgrunderna nedan. Du är också varmt välkommen att dela podden i sociala medier, genom att dela inlägg från högskolans konton eller spridningsbilderna nedan.

Bild för ppt-presentationer Powerpoint, 2.4 MB.

Zoom-bakgrund 1
Zoom-bakgrund 2
Zoom-bakgrund 3

Spridningsbild 1 "Med andra ögon"
Spridningsbild 2 "Med andra ögon"

Spridningsbild avsnitt 1
Spridningsbild avsnitt 2
Spridningsbild avsnitt 3
Spridningsbild avsnitt 4
Spridningsbild avsnitt 5

Information