Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Ny HR-chef

HR-chef Karin Borner

I november tillträdde högskolans nya HR-chef, Karin Borner. Hon har en lång bakgrund inom Human Resources (HR) och högskolevärlden och brinner lite extra för internationalisering.

Karin Borner kommer närmast från Kungliga konsthögskolan där hon under nio månader har vikarierat som HR-chef. Dessförinnan var Uppsala universitet länge hennes arbetsplats. Där hann hon med flera olika roller, de senaste åren som enhetschef på universitetets HR-avdelning. Karin har också jobbat på Sveriges lantbruksuniversitet.

Samarbete och kunskapsdelning

Som HR-chef på Södertörns högskola kommer kompetensförsörjning vara en viktig del av arbetet. Där ser Karin vikten av samarbete, att vi alla i de olika verksamheterna har samma uppdrag att göra både bra PR och HR för högskolan.

- Det blir ett teamwork där vi får arbeta tillsammans från både HR, avdelningschefer och prefekter.

Karin lyfter också arbetsmiljöfrågorna i spåren av coronapandemin som en viktig fråga framöver.

- Hur tar vi med oss de lärdomar som vi har gjort? Vi har nu vant oss vid att arbeta till viss del på distans, men det kanske finns utvecklingspotential för distansarbete på nya sätt också. Men framför allt är det viktigt att se till arbetsmiljön i ”det nya normala”, att den blir bra oavsett hur och var vi arbetar, säger Karin.

Under åren har Karin arbetat en hel del med internationalisering, framför allt mottagande av internationell personal. På det övergripande planet handlar det om att följa utvecklingen inom migrations- och skatteområdet med flera områden samt att medverka i nätverk mellan lärosäten. För HR-avdelningen handlar det ofta om att distribuera hjälp till självhjälp, det vill säga att samordna och ge stöd i gemensamma frågor som frekvent dyker upp i verksamheterna.

- Det är viktigt att vi som lärosäte har ett bra generellt mottagande, där vi kan dela kunskap mellan verksamheterna, säger Karin. Vissa institutioner och avdelningar är vana vid internationellt mottagande och är mycket kunniga i de frågor som kan uppstå, medan det för andra händer mer sällan. Då är det viktigt att vi har ett gott samarbete, hjälps åt och lär av varandra så att alla internationella medarbetare får ett gott mottagande, oavsett var inom högskolan personen ska arbeta.

Bor i Uppsala och uppskattar en aktiv fritid

Karin beskriver den första tiden på Södertörns högskola som väldigt trevlig.

- Jag har haft ett bra och omfattande introduktionsprogram och har även hunnit träffa många medarbetare, men förstås med fokus på HR-avdelningen så här i början. Det är trevligt med en mindre högskola, jag tycker det verkar vara en fin atmosfär här, som vi givetvis ska arbeta för att behålla och ytterligare utveckla.

Karin bor i Uppsala, och restiden på pendeltåget spenderar hon med att jobba och att ”administrera” de tre barnen på 12, 16 och 18 år. Ursprungligen kommer hon från Mariestad, en mysig liten stad vid Vänern där hon varmt kan rekommendera pärlan ”Klings glass”.

Fritiden tillbringas helst utomhus, gärna med aktiviteter som vandring, löpning och kajakpaddling.

Till sist, hur ska du fira jul?

- Jag ska fira traditionsenligt med barnen, min mamma och min syster med familj. Vi går all in! När det gäller julmaten siktar jag in mig på sill och lax, så det ser jag fram emot att njuta av.

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se