Nyheter i webbens sökfunktion
Sökverktyget både på högskolans medarbetarwebb och externa webbplats sh.se har under hösten varit föremål för ett större förbättringsarbete. Förhoppningen är att antalet relevanta sökträffar ska bli fler och mer lättöverskådliga.
Bland annat har möjligheterna till ett mer anpassat och integrerat sök blivit större. Du märker detta genom att det nu finns ett integrerat sökfält för att snabbt hitta det du letar efter i sidhuvudet på webbsidan. Sökträffarna presenteras också uppdelade i kolumner för uppdelning och lättare överblick, vilket framförallt syns tydligt på medarbetarwebben.
Ett kontinuerligt arbete
De nya versionerna av sh.se och Medarbetarwebben lanserades 2019, respektive 2021.
- Vi har nu satsat ordentligt på att förbättra sökfunktionen på våra webbplatser, säger Kenneth Wall, kommunikationschef på Södertörns högskola. Högskolan arbetar kontinuerligt internt med att förbättra och utveckla innehållet på våra webbplatser, men nu har vi också lagt resurser på en större insats i samarbete med högskolans webbyrå. Vi hoppas att det ska märkas för alla som besöker våra webbplatser.
Utmaning att många förlitar sig endast på tekniken
Utvecklarna på högskolans webbyrå Soleil har arbetat med förbättringarna i sökfunktionen.
Vad brukar vara de största utmaningarna med söket för era kunder?
- Den stora utmaningen vi ser är att många vill ha ett bra sök och förlitar sig endast på tekniken. Det går att komma långt med att trimma det tekniska, men det ställer också krav på ett relevant innehåll. För organisationer som inte har resurser att lägga på sökarbete brukar vi rekommendera att använda metadata, till exempel att tagga innehåll med nyckelord som en första åtgärd.
- Sen finns det också en utmaning i att användare jämför sökfunktionen med Google och förväntar sig liknande resultat.
Har sökbeteendet förändrats hos användarna, finns andra förväntningar än förr?
- Vi uppfattar att när det kommer till intranät blir det mer och mer personalisering för att leverera relevant information så snabbt som möjligt. Oftast sker detta redan på startsidan och anpassas på förvaltnings-, enhets- eller individnivå.
- Sen är AI (artificiell intelligens) stort överlag. Vi är inte riktigt där ännu, men det kommer absolut vara en del av webbplatserna. Inte bara för sök, utan hur vi tar till oss allt innehåll på webbplatser.
Arbetet fortsätter
- Högskolan har fått till sig bra input i samarbetet med Soleil som vi givetvis tar med oss vidare. Arbetet kommer fortsätta med att ytterligare utveckla och finjustera såväl sökfunktionen som annat i strukturen. Webbutvecklingsinsatser pågår hela tiden i en prioriteringsordning, något som användarna förhoppningsvis kommer märka framöver, avslutar Kenneth Wall.
Dessa förändringar har gjorts
Medarbetarwebben
- Personalsöket har tagits bort från det allmänna sökfältet. Istället finns en dedikerad sökfunktion för detta i översta menyraden.
- ”Menade du” är aktiverat i sökfunktionen och ger dig förslag på sökord.
- Tidigare kunde det vid sök bli olika träffar beroende på om du sökte i sökrutan eller tittade på sökresultatssidan. Det har nu åtgärdats genom ändrade inställningar.
- Layouten har blivit mer lik sh.se för att förenkla sökupplevelsen.
Sh.se
- Personalsöket har tagits bort från det allmänna sökfältet. Istället finns en dedikerad sökfunktion för detta i översta menyraden.
- Kalenderposter: Nya/aktuella kalenderhändelser kommer högre upp vid sökning.
- Ord som sökts på öppnas och markeras i plusboxar, om det som sökts efter finns i en plusbox på en sida.
- Så kallade ordstammar har aktiverats. Det innebär att om du söker på ordet avhandling, sker också sökning på avhandlingen, avhandlingar och avhandlingarna.
- Navigeringen har blivit enklare genom att det nu går att backa från sökresultat och sedan tillbaka igen.