Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

  • Start
  • / Puffnyheter
  • / Första hjälpen till psykisk hälsa – ny kurs för medarbetare

Första hjälpen till psykisk hälsa – ny kurs för medarbetare

Vi vet att det är viktigt och livräddande att många lär sig första hjälpen för fysisk skada. Kunskapsnivån när det gäller psykiska besvär, som är mer vanligt förekommande än akuta sjukdomsfall, är däremot lägre. Kursen "Första hjälpen till psykisk hälsa (Mental Health First Aid)", ger dig möjlighet att träna på att ge tidig hjälp till personer som drabbats av psykisk ohälsa eller befinner sig i en krissituation.

Mental Health First Aid-programmet startades i Australien år 2000 och är ett evidensbaserat utbildningsprogram avsett för allmänheten. Det finns nu i 24 länder och hittills har över 4 miljoner människor i världen utbildats.

Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) är Region Stockholms och statens expertorgan för suicidprevention. Tillsammans med Socialstyrelsen har NASP uppdraget att genomföra Mental Health First Aid-utbildning (MHFA) i hela landet. Tanken bakom MHFA-utbildningen är att den ska vara lik den vid fysisk Första hjälpen-utbildning.

Från och med i höst erbjuds utbildningen till alla medarbetare vid Södertörns högskola samt studentkåren SöderS. Som Första hjälpare får du lära dig att stödja och uppmuntra en drabbad person tills ett tillfälligt kristillstånd är över eller tills personen fått lämplig professionell hjälp.

Kursledare är Ann-Louise Ebérus, kurator och Kristin Rosén, Funka-samordnare.

- Som kursdeltagare får du ingående kunskap om de tecken och symtom som finns vid olika psykiska sjukdomstillstånd, särskilt depression, självmordsnärhet, psykossjukdomar och ångesttillstånd och om vilken behandling som finns, säger Ann-Louise Ebérus. Man kan säga att programmet lär ut en handlingsplan för att stödja en drabbad person.

- MHFA- utbildningen riktar sig till personer med människonära yrken. Jag vill uppmana alla medarbetare, men kanske särskilt de på högskolan som har mycket kontakt med studenter, att ta chansen att gå kursen om tillfälle finns, säger Kristin Rosén. Det går bra att kontakta oss om utbildningstillfällena inte passar, och vi kommer också planera för fler datum än de som är satta idag.

Se film om kursen


Mer om kursen och kursens upplägg

Första hjälpen- programmet är en 12-timmars kurs som bygger på fyra moduler. Du får lära dig om de vanligaste psykiatriska diagnosgrupperna och hur tecken på psykiskt lidande kan vägleda oss att upptäcka, ta kontakt och hjälpa till på rätt sätt.

Vid utbildningstillfället får du en handbok i Första hjälpen till psykisk hälsa. I utbildningsmaterialet ingår även filmavsnitt och gruppövningar.

Hösten 2022 ges kursen i två omgångar:

Kurs 1
Tisdagarna 4, 11, 18 och 25 oktober kl 8.30 - 12.00
Sista anmälningsdag: 13 september

Kurs 2
Onsdagarna 9 och 16 november kl 8.30 - 16.30
Sista anmälningsdag: 10 oktober

Läs mer om kursen och anmäl dig Länk till annan webbplats.

Läs mer om Första hjälpen till psykisk hälsa, MHFA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information