Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Södertörns högskola har fått en ny bibliotekschef

Lisa Petersen började som bibliotekschef på Södertörns högskola den 12 april.

Det är en speciell situation att börja på ett nytt jobb mitt under en pandemi när så mycket arbete sker på distans. Men Lisa Petersen tycker att det har fungerat bra.

– Lite konstigt känns det att börja ett nytt jobb när det är coronarestriktioner, men det har gått bra och jag har känt mig varmt välkomnad av alla kolleger och medarbetare på högskolan. Jag har varit på campus ungefär två dagar i veckan för att bekanta mig med lokalerna och göra mig lite hemmastadd. Då har jag också hunnit träffa några av bibliotekets chefer och medarbetare, men de flesta har jag mött i olika distansmöten. Men det går bra, vi har kommit in i det här arbetssättet och lärt oss att det är så här vi ses nuförtiden.

Lång erfarenhet i branschen

– Jag är ny på Södertörn, men har ett antal år inom sektorn bakom mig. De senaste sju åren har jag varit bibliotekschef på Mälardalens högskola i Västerås och Eskilstuna och innan dess var jag under ett par år chef för biblioteksverksamheten på KTH. Jag har också arbetat på Kungliga biblioteket i åtta år, som chef för det som hette Libris-avdelningen.

Lisa kommer ursprungligen från Umeå, men har bott många år i Huddinge och har kunnat följa Södertörns högskolas framväxt.

– Jag har alltid tyckt att det är en intressant högskola där det känns som att det finns plats för nytänkande. Det är spännande med ett ungt lärosäte där nya traditioner skapas och nya målgrupper nås.

Första intrycket av biblioteket

– Det är jättefina lokaler, både vackra och funktionella. Och, som jag har förstått det, väldigt uppskattade av användarna. Det pågår också väldigt mycket intressant verksamhet inom biblioteket med olika former av stöd till studenter, forskare och lärare.

Biblioteket gör skillnad

– Det är väldigt roligt att ansvara för en så bred och mångfacetterad verksamhet som ett bibliotek. Av mina tidigare erfarenheter vet jag att biblioteket verkligen kan göra skillnad för utbildning och forskning. Biblioteket bidrar på olika sätt till att studenterna får stöd att klara sina studier och att forskarna får förutsättningar för att bedriva forskning, och lyckas nå ut med sin forskning.

Fritiden

På sin fritid tycker Lisa om att umgås med familj och vänner, pyssla i trädgården, att löpträna i skogen eller att tillbringa tid på sommarstället i Roslagen. Hon har tre vuxna barn och två barnbarn.

–Och sen är jag ju kulturintresserad! Jag tycker att det är jätteroligt att till exempel gå på utställningar och teater. Och jag läser böcker, förstås.

Framtiden på högskolan

– Jag hoppas att pandemin snart ska klinga av, och att vi ska kunna träffas på riktigt igen. Att studenterna ska komma tillbaka till campus och fylla upp biblioteket, att det ska vara liv och rörelse. Det ser jag fram emot, och det tror jag inte att jag är ensam om.

Information