Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Internationalisering för studenter

Södertörns högskola samarbetar med flertalet partneruniversitet och tillhandahåller utbytesavtal för både studenter, lärare och andra anställda. På den här sidan finns information om vilka möjligheter det finns för studenter.

Letar du information om utbyten för lärare eller andra anställda finns det på sidan Ansvarsfull internationalisering och utbyten.

Sidan är under uppdatering.

Nyhetsbrev

Här kan du ta del av nyhetsbrevet från International Office.

Utbytesavtal

Södertörns högskola har utbytesavtal med ca 130 partneruniversitet runt om i världen. I dagsläget omfattas samtliga världsdelar med undantag för Australien.

Majoriteten av högskolans utbytesavtal är tecknade inom Erasmus+ programmet. Högskolan har även enskilda avtal med en rad utomeuropeiska universitet, så kallade bilaterala avtal som inte ingår i något utbytesprogram. Merparter av högskolans avtal tecknas på högskolegripande nivå, men det förekommer även avtal som tecknas direkt av institutionen.

Genom utbytesavtal kan studenter läsa en termin eller ett läsår vid ett partneruniversitet utan att betala studieavgift. Utbytesavtal kan även inkludera mobilitet för lärare, doktorander och administrativ personal. Läs mer om de olika möjligheterna för utbyten längre ner på sidan.

Har du kontakter vid ett utländskt lärosäte som du tror kan vara intressanta för högskolan att utveckla till ett samarbetes – eller utbytesavtal? Kontakta gärna International Office för mer information.

Kontakt: international@sh.se

Lista över SH:s utbytesavtal för lärare och studenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att tänka på inför tecknande av ett nytt utbytesavtal

Innan ett utbytesavtal kan tecknas behöver det framgå vad samarbetet ska resultera i. Samarbetet ska vara väl förankrat internt, inom exempelvis berörd institution, avdelning och förvaltningen. Avtalen bör vara tidsbestämda och med möjlighet till uppsägning.

Viktigt är också att ta hänsyn till högskolans internationalisering generellt, lärosätets anseende och kvalitet, efterfrågan från studenter och lärare, tidigare balans mellan in – och utresande studenter/lärare samt långsiktighet och utvecklingspotential.

Inför upprättande av ett nytt utbytesavtal är det bra att ställa några konkreta frågor som kan fungera som vägledande kriterier vid nya internationella samarbeten.

  • Vad är målet med samarbetet?
  • Är avtalet väl förankrat på institutionen?
  • Finns det potential till utveckling och breddning inom fler ämnen?
  • Tillför samarbetet mångfald till högskolans utbytesmöjligheter?
  • Kan samarbetet bidra till internationalisering på hemmaplan?
  • Vilka åtaganden, villkor samt skyldigheter och rättigheter har högskolan?

För att säkerställa kvalitén och förankring av ett nytt samarbete finns en checklista som ska fyllas i innan ett nytt utbytesavtal kan upprättas. Där kan du även läsa om högskolans Riktlinjer för internationella samarbetsavtal.

Tänk även på att beakta aspekterna av ansvarsfull internationalisering. Läs mer på sidan Ansvarsfull internationalisering och utbyten.

Checklista vid tecknande av utbytesavtal

Rektor har fattat beslut om "Riktlinjer för internationella samarbetsavtal" (Dnr 1191-1.1.2-2017). Riktlinjerna syftar till att kvalitetssäkra och tydliggöra avtalsprocessen för internationella samarbeten och innehåller bl.a. en processbeskrivning och checklista för nya avtal som rör mobilitet.

Kontakta gärna International Office om du har frågor eller vill ha mer information.

Utbytesprogram

Högskolan deltar i ett flertal utbytesprogram som ger goda möjligheter till extern finansiering för internationell mobilitet och i vissa fall gemensamma projekt kopplade till utbildning, pedagogisk utveckling och erfarenhetsutbyten. Högskolan deltar även i ett antal stipendieprogram för tredjelandsstudenter.

I listan nedan ges en översikt över högskolans utbytes- och stipendieprogram för grund- och avancerad nivå. Vissa riktar sig även till doktorander, undervisande lärare samt övrig personal. Klicka på respektive utbytesprogram för direktlänk med mer information om respektive program.

ERASMUS+

Erasmus+ Mobilitet högre utbildning
Erasmusprogrammet har funnits sedan 1987 och pågar i cykler om sju år med en dedikerad budget. För högre utbildning ger Erasmusprogrammet möjlighet till internationella samarbeten och mobilitet i form av studier, praktik, fortbildning och undervisning utomlands. Och det gäller inte bara Europa och européer, personer från hela världen kan delta i Erasmus+. I Erasmus+ deltar alla EU:s medlemsländer samt Island, Liechtenstein, Makedonien, och Norge, Serbien och Turkiet. Schweiz deltar för närvarande inte i Erasmus+.

För att ett lärosäte ska kunna delta i Erasmusprogrammet måste de ansöka om en Erasmus Charter for Higher Education (ECHE). Södertörns högskola har beviljats för pågående programperiod (2021–2027). ECHE fastställer grundprinciperna för allt Erasmussamarbete inom högre utbildning.

Läs mer om pågående Erasmus+ programperiod 2021–2027 på UHR:s hemsida:

Erasmus+ Programperiod 2021-2027 Länk till annan webbplats.

Bilagor

Erasmus+ International Credit Mobility (ICM) är ett utbytesprogram som erbjuder möjligheter till studentutbyten, kompetensutveckling och erfarenhetsutbyten med lärosäten utanför Europa och omfattar mobiliteter i båda riktningar.

Programmet bidrar till globalt samarbete inom högre utbildning och kompetensutveckling både hos det samordnande lärosätet i Sverige och vid partnerorganisationer i utomeuropeiska länder.

Intern utlysning Erasmus+ ICM 2025
Den interna utlysningen för 2025 är öppen. Ämnen/institutioner vid Södertörns högskola kan föreslå projekt inom Erasmus+ ICM med lärosäten utanför EU/EES som inkluderar student –, doktorand -, lärare- och personamobilitet.

Prioritet kommer ges till förslag från sökande som inte har ett godkänt projekt med samma land från de senaste två ansökningsomgångarna (call23 & 24).

Vem kan delta i programmet?
Läs mer om ICM utomeuropeisk mobilitet på UHR:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länder som deltar inom utlysningen 2024 och 2025
Länder vars organisationer kan delta som partner till de samordnade lärosätena

Så här skickar du in din ansökan

  • Ansökningsformuläret för Erasmus+ ICM 2024 finns under rubriken Bilagor.
  • Ansökan fylls i tillsammans med det lärosäte du/ni planerar att söka tillsammans med.
  • Observera också att för vissa länder är det inte möjligt att skicka ut studenter på kandidat- och mastersnivå. Läs mer om vilka länder det gäller i dokumentet Erasmus+ ICM Samarbetsländer ovan.
  • Glöm inte att bifoga signerat Prefekt/Avdelningsföreståndare intyg med ansökan.
  • Är du intresserad av att ansöka om projekt inom Erasmus+ ICM call2025 och vill boka in en tid med International Office? Mejla international@sh.se

Att tänka på innan du skickar in ansökan

  • Det är viktigt att projekt från början har ett bra stöd och är väl förankrat både på din institution och vid värduniversitetet. Det ska finnas en plan för vem som ska delta och på vilket sätt. Det måste också säkerställas att inga större förändringar planeras inom de närmaste tre åren som påverkar genomförandet av projektet.
  • Det är viktigt att det finns en tydlig tanke bakom projektets syfte. Exempelvis hur projektdeltagarnas erfarenheter ska delas på institutionen och högskolan som helhet.
  • Projektet ska ligga i linje med högskolans och institutionens policyer och prioriteringar för internationella utbildningssamarbeten. Läs gärna högskolans Handlingsplan för internationalisering och Internationaliseringspolicy innan du påbörjar en ansökan.
  • Det är viktigt att aspekter utifrån ansvarsfull internationalisering tas med i åtanke vid planering och genomförande av projekt. För mer information och vägledning, se SUHF:s checklista för ansvarsfull internationalisering.
  • För projekt som inkluderar mobilitet för studenter på kandidat- och mastersprogram ska ett väletablerat samarbete ha funnits tidigare med partnerinstitution. Observera att det inte behövs ha funnits tidigare utbytesavtal.

Bilagor

Nordplus

Nordplus-programmet är en möjlighet till samarbeten mellan universitet och högskolor inom Norden och i Baltikum. Det kan handla om både student- och lärarutbyte och om att utveckla gemensamma kurser och studieprogram. Programmet ska stärka utbildningssamarbete i Norden och Baltikum på alla utbildningsnivåer genom att skapa möjligheter för erfarenhetsutbyten, öka intresset för språk, främja kulturell förståelse och bidra till att höja kvaliteten på utbildningen.

Information om utlysningen hittar du på Nordplus hemsida: Higher education - Nordplus (nordplusonline.org) Länk till annan webbplats.

Från och med 2023 går Nordplus in i en ny programperiod med fokus på social hållbarhet, högre bidrag och möjlighet till studiebesök och kontaktresa.

2023–2024 står social hållbarhet i fokus. Det handlar till exempel om rättvisefrågor, hälsa, mänskliga rättigheter, kulturell kompetens och demokrati. Särskilt viktigt är att vara inkluderande och främja allas möjligheter att delta i programmet, få nya kunskaper och utveckla färdigheter – oavsett bakgrund eller tillgång till resurser.

Innan ni skickar in en ansökan till Nordplus kan ni söka bidrag för ett förberedande besök. Under besöket planerar ni projektet och förbereder ansökan tillsammans med era partners. Det är möjligt att söka bidrag inom Nordplus förberedande besök två gånger per år. Sista ansökningsdag för 2024 är:

  • 1 februari
  • 1 oktober

Läs mer på UHR:s hemsida om Nordplus och ansökan:

Nordplus förberedande besök - Universitets- och högskolerådet (UHR) Länk till annan webbplats.

Kontakta International Office för mer information.

Läs mer på UHR:s hemsida om Nordplus förberedande besök:

Nordplus förberedande besök - Universitets- och högskolerådet (UHR) Länk till annan webbplats.

Studentmobilitet

Studenter vid Södertörns högskola kan studera gratis, alltså utan att betala terminsavgifter, i andra länder om de söker och blir antagna till en utbytesplats vid något av högskolans partneruniversitet eller mobilitetsprogram.

Denna möjlighet bygger på att högskolan också tar emot motsvarande antal studenter från våra partneruniversitet. Inom respektive utbytesprogram kan det också finnas särskilda kriterier som måste vara uppfyllda för att få delta i utbytesprogrammet. Högskolans ämnen och program ersätts för inresande utbytesstudenter med den ordinarie HÅS- och HÅP-pengen.

Vad är en internationell student?

Det finns många varianter av att studera hela eller delar av sin utbildning i ett annat land. Nedan finns en översikt över gruppen "internationella studenter".

Inresande studenter kan delas in i följande kategorier:

  • Utbytesstudent: kommer genom ett utbytesavtal mellan SH och ett utländskt partneruniversitet. Söker sina kurser i en lokal antagningsomgång för utbytesstudenter som hanteras av internationella handläggare. Utbytesstudenter omfattas aldrig av kravet att betala studieavgift.
  • Free mover: söker sin studieplats genom ordinarie antagningsomgångar (internationell eller nationell). Deltar inte i ett utbytesprogram vid SH.
  • Avgiftsskyldig student: avgiftsskyldiga är de studenter som inte har uppehållstillstånd i EU/EES-området eller Schweiz. Avgiftsskyldiga studenter söker oftast i den internationella antagningsomgången via universityadmissions.se samt i vissa fall via antagning.se. Avgiftsskyldiga studenter är alltid free movers och kallas ibland för "tredjelandsstudenter".
  • Avgiftsskyldig student som fått stipendium: SH hanterar ett stipendieprogram från UHR som täcker hela eller delar av studieavgiften. SH tar också emot stipendiater från Svenska Institutet som delar ut stipendium med full kostnadstäckning. Stipendiater läggs in som avgiftsbefriade i Ladok.

Utresande studenter kan delas in i följande kategorier:

  • Utbytesstudent: söker en utbytesplats i konkurrens med andra SH-studenter och nomineras sedan till en studieplats vid värduniversitetet av de internationella handläggarna. Utresande studenter måste vara registrerade vid SH när de söker sin plats samt ha fullgjort minst 60hp innan avresa. Under utbytestiden registreras de i Ladok för 30 hp utbytesstudier per termin och kan ansöka om CSN för utlandsstudier. Vid hemkomst ska studenten ansöka om tillgodoräknande av de utländska studierna.
  • Free mover: en student vid SH som vill läsa delar av sin utbildning utomlands och själv söker och hittar en utbildningsplats. Studenten är inte registrerad vid SH under utlandsperioden och avgör själv om hen vill ansöka om tillgodoräknande vid SH.

Från och med HT23 använder sig högskolan av Online Learning Agreement (OLA), vilket ska främja rörligheten, minska pappershanteringen och effektivisera administrationen för utbytesprocessen inom Erasmusprogrammet. Innan utbytet ska studenten upprätta sitt Online Learning Agreement i EU-kommissionens digitala plattform. International Office erbjuder studenten information, material och stöd i processen kring Online Learning Agreement.

Observera att det är enbart studenter som åker på utbyte inom Erasmusprogrammet som använder sig av Online Learning Agreement. Studenter som åker inom högskolans bilaterala avtal använder sig av Learning Agreement i PDF-format.

Information för personal som signerar students Online Learning Agreement:

För att säkerställa att studenterna kan tillgodoräkna sin utbytestermin som en del i sin utbildning efter hemkomst, antingen inom ett program eller som fristående breddningsstudier behövs det en skriftlig överenskommelse innan avresa om vilka kurser studenten ska läsa under utbytesperioden.

Detta dokument kallas för Learning Agreement och ska innan utbytet ha påbörjats signerats av studenten, värduniversitetet och den som är beslutsfattare vid ämnet/institutionen som ansvarar för tillgodoräknande. Syftet med Learning Agreement är att säkerställa att studenten får läsa de angivna kurserna samt att värduniversitetet kurser är godtagbara inom ramen för studentens utbildning.

Om inte studenten kan tillgodoräkna sina kurser inom ett specifikt ämne eller program, kan studenten istället tillgodoräkna dem som breddningsstudier.

Erasmusstadgan för studerande (Erasmus Student Charter)

Erasmus+ syftar till att stödja deltagarnas utbildningsmässiga, yrkesmässiga och personliga utveckling. Programmet syftar också till att genomgående främja lika möjligheter och tillgång, inkludering, mångfald och rättvisa.

Erasmusstadgan för studerande återspeglar dessa värden och prioriteringar. Syftet med stadgan är att informera deltagarna om deras rättigheter och skyldigheter så att deras utbyte kan genomföras på ett så bra sätt som möjligt.

Erasmusstadgan finns publicerad på externa hemsidan för studenterna att läsa. Och skickas även ut i samband med att studenterna tilldelas en utbytesplats vid något av högskolans partneruniversitet inom Erasmus+.

Inom ramen för Erasmusprogrammet är det möjligt att kombinera fysisk mobilitet med en virtuell del.

Deltagaren ska göra en fysisk mobilitet som pågår i 5–30 dagar och som kombineras med en virtuell komponent som sker antingen före, under eller efter den fysiska mobiliteten. Det är viktigt att den virtuella delen är en organiserad komponent med tydlig koppling till kursens lärandemål och resultat. 

Blandade intensivprogram (BIP)

BIP är en flexibel form av mobilitet, till för att koordinera gemensamma kortvariga kurser tillsammans med andra lärosäten som omfattas av Erasmusprogrammet.

Med hjälp av BIP kan lärosätet, gemensamt med minst två andra lärosäten från två andra EU-länder (eller tredjeländer associerade till programmet) anordna gemensamma program för grupper av studenter, lärare, samt administrativ personal. Den gemensamt utvecklade kursen ska ges i blandad form och innehålla både en fysisk och en virtuell del.

Den virtuella delen har ingen definierad varaktighet och kan äga rum antingen före, under eller efter den fysiska delen. Arbetet genomförs tillsammans, det vill säga både den fysiska och den virtuella delen sker genom deltagarnas gemensamma arbete och gemensamma målsättningar och läranderesultat. Kursen ska generera minst 3 ECTS.

Läs mer på UHR:s hemsida om blandad mobilitet. Och kontakta gärna oss på International Office om du har frågor eller vill ha mer information.

Så fungerar det | Erasmus+ mobilitet högre utbildning | Utbyten.se Länk till annan webbplats.

Kontakt vid frågor

Här hittar du kontaktuppgifter till International Office (IO).

Enhetschef

Ronald Nordqvist

Erasmus+, utbildningssamarbeten/avtal, KreativEU: WP7 ansvarig, Internationaliseringsrådet

Felicia Fernelius
Kontakt: international@sh.se

För frågor om samarbeten inom KreativEU: kreativeu@sh.se

Studieavgifter, stipendier, Minor Field Studies

Zakia Khan
Kontakt: international@sh.se

Mobilitet

Kontakt: Utbytesfrågor, korttidsmobilitet och BIP-kurser för studenter: exchange@sh.se
Kontakt: Frågor om personal – och lärarutbyte: international@sh.se
Kontakt: Frågor om KreativEU: kreativeu@sh.se

Internationell marknadsföring och studentrekrytering

Aydin Mammadov
Kontakt: international@sh.se

Student-, gästforskar- och doktorandbostäder

Aibek Hakimov
Vanessa Mate
Kontakt: accommodation@sh.se

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2025-05-26 av Susanne Wadlund