Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

AI för undervisning och lärande

Generativ AI är allt viktigare i högre utbildning. Den här sidan handlar om generativ AI för undervisning och lärande och är tänkt att ge stöd till undervisande lärare vid Södertörns högskola.

Tillgången till AI har förändrat hur vi undervisar och examinerar, men också vad vi undervisar om. Som lärare behöver du ha kunskap om och beakta denna teknik när du planerar undervisning och examination.

Vad är generativ AI?

Det som skiljer generativ AI från annan typ av AI är möjligheten att skapa nytt innehåll – alltifrån text till programkod, bilder, video eller musik. När man pratar om generativ AI i undervisningssammanhang är det ofta verktyg baserade på stora språkmodeller eller Large Language Models (LLM:er) som avses. Hit hör till exempel chattbottar som ChatGpt, Claude och Copilot. De är designade för att skapa text, svara på frågor och generera innehåll baserat på de instruktioner de får.

Generativ AI används redan av både studenter och lärare. För en samsyn kring hur verktygen bör användas är det viktigt att diskutera generativ AI i kollegiet och tydligt kommunicera till studenter vilken typ av användning som är tillåten och varför. Det handlar om att ta vara på potentialen i verktygen och förbereda studenter för kommande arbetsliv. Samtidigt behöver användningen ibland begränsas, som till exempel vid examination där kunskapsmål eller färdighetsmål prövas.

Högskolegemensamma riktlinjer för generativ AI i utbildning

Under våren 2025 kommer högskolan att ta fram gemensamma riktlinjer kring hur generativ AI kan användas på ett etiskt, rättssäkert och pedagogiskt genomtänkt sätt i undervisning och examination. Dessa kommer att publiceras på denna sida.

Ta också gärna hjälp av det högskolegemensamma dokumentet Att skriva och samarbeta akademiskt i kontakten med studenter om huruvida generativ AI får eller kan användas i en kurs eller enskild uppgift.

Några utmaningar med generativ AI

Den typ av generativ AI som baseras på stora språkmodeller fungerar som ett slags prediktionsmaskiner. De analyserar innehåll från stora mängder textdata och skapar samband mellan ord och begrepp utifrån den fråga – en så kallad ”prompt” – som användaren skrivit in. Modellerna försöker förutsäga nästa ord i en sekvens, likt autokompletteringsfunktionen i ett sökfält. När en användare skriver en prompt i en chatbott, strävar modellen efter att fortsätta texten på ett logiskt sätt baserat på den information den har tränats på. Eftersom språkmodellerna saknar kontextuell förståelse är det inte säkert att det innehåll som produceras är korrekt. Användaren måste därför noggrant granska allt material som genererats med hjälp av AI-verktyg.

I plusboxarna nedan kan du läsa mer om olika områden som berör generativ AI i högre utbildning. Klicka på respektive rubrik för att läsa mer.

För personal och studenter på Södertörns högskola finns Microsoft Copilot chat som licenserad produkt. En viktig skillnad mot ChatGPT och andra språkmodeller på webben är att Copilot chat är anpassad efter företag och lärosäten med höga krav på integritetsskydd och i linje med GDPR-förordningen. Verktyget läser också mot webben när det genererar svar, vilket innebär att du kan få mer realtidsdata än i andra modeller.

Logga in med ditt SH-konto för att använda Copilot chat: Copilot.Microsoft.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I inloggat läge är det du skriver in i Copilot chat skyddat på det sätt som är avtalat i vår licens. Detta innebär att:

  • Chatthistoriken sparas men du kan själv radera den om du vill. Till skillnad från många andra AI-modeller utnyttjar Copilot chat inte historiken i svaren. Du kan alltså inte kommunicera med Copilot chat utifrån antagandet att den kommer ihåg frågor du skrivit tidigare. Inmatade data används inte heller för att träna språkmodellen.
  • Den data som matas in skickas krypterad till Microsofts servrar.
  • Plugins används inte, eftersom data då riskerar att läcka till tredje part.
  • Tjänsten går inte att koppla mot ett API (Application Programming Interface) som gör att olika program kan kommunicera med varandra.

För att ovanstående ska gälla behöver du alltså logga in med ditt SH-konto.

Både potentialen och utmaningarna med generativ AI skiljer sig åt mellan olika ämnen och discipliner. Ett ämneskollegium eller lärarlag behöver därför prata ihop sig och utveckla ett kollegialt förhållningssätt till hur verktygen ska presenteras och användas i utbildningen. Att dela med sig av erfarenheter och kunskaper kan också vara ett sätt att skapa trygghet i frågorna för dem som är mindre bekanta med tekniken.

Ett förslag på hur det kollegiala arbetet kan läggas upp ser du nedan. Använd gärna redan etablerade kollegiala forum, som program- eller ämnesråd, institutionsnämnder eller kollegiemöten.

  1. Utforska och inventera: Ett bra sätt att börja det kollegiala arbetet är att inventera de kunskaper som finns om AI-modeller i kollegiet, men också samla in eventuella rädslor och förhoppningar som rör undervisning, lärande och examination. Mer erfarna kollegor kan stötta dem som är mindre bekanta med Copilot chat genom att visa hur det fungerar. Att pröva själv ger en uppfattning om verktygens möjligheter och begränsningar. Se en kort film om vad man kan tänka på när man skriver promptar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Diskutera med kollegor: Försök att identifiera en gemensam hållning i kollegiet: vad behöver studenterna veta om generativ AI och vilken användning ska vara tillåten i uppgifter av olika slag. Enligt högskolans gemensamma dokument Att skriva och samarbeta akademiskt (se dokumentet högre upp på sidan) är det ytterst kursansvarig lärare som avgör vilken användning som är tillåten. En modell som man kan utgå från i diskussionerna är The Artificial Intelligence Assessment Scale (AIAS): A Framework for Ethical Integration of Generative AI in Educational Assessment. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Granska ämnets kursplaner gemensamt: Gå igenom kursplaner och granska vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenterna ska utveckla i respektive kurs. Kan lärandemålen bedömas på ett rättssäkert sätt med nuvarande examinationsform, eller behöver examinationsformen ändras? Diskutera också i vilka moment som generativ AI kan vara ett tillåtet hjälpmedel, och var användningen ska begränsas med tydliga instruktioner till studenterna. Fundera också över om det finns moment där studenterna kan uppmuntras att använda generativ AI, för att lära sig mer om tekniken inför yrkesliv och kommande studier.
  4. Informera studenterna: När ni har gått igenom kursplanerna och fattat beslut om hur generativ AI får användas i olika uppgifter måste ni informera studenterna. Ett förslag är att formulera en allmän text som gäller hela programmet, men där det tydligt framgår att det är kursansvarig lärare som bestämmer vad som är tillåten och otillåten användning i en viss uppgift. Studenter som använt otillåtna hjälpmedel ska rapporteras till högskolans disciplinnämnd där sådana ärenden utreds och beslutas.
  5. Utvärdera: Den snabba utvecklingen av generativ AI medför att riktlinjer och förhållningssätt måste revideras löpande. Ta upp frågan i kursutvärderingar för att få reda på om studenterna förstår vilken typ av användning som är tillåten och om de upplever riktlinjerna som rimliga. Jämför kursresultat med tidigare terminer och återkom till frågan om lärandemål eller examinationsformer behöver revideras.

Det är särskilt viktigt att kommunicera om och i vilken utsträckning AI-verktyg får användas vid examination. Får studenterna till exempel använda Copilot chat för att generera forskningsfrågor till ett självständigt arbete? Är det okej att språkgranska texter före inlämning? Får Copilot chat sammanfatta kurslitteraturen? Skriv tydliga instruktioner till studenterna i studiemanualer och uppgiftsformuleringar.

Instruera och förklara - vad går bra i just denna uppgift?

För att skapa tydlighet kring användningen av AI i samband med uppgifter, oavsett om det gäller hemtentor eller uppsatser, är det viktigt att ge riktlinjer för hur AI kan användas. Det är en fråga om ett ansvarsfullt användande, men också en förutsättning för att kunna bedöma om studenten använt AI-verktyg på ett otillåtet sätt, och därmed bör anmälas till högskolans disciplinnämnd. Nedan följer några punkter att tänka på när du utformar instruktioner.

  • Tillämpning på uppgifter: Klargör om regler gäller för alla uppgifter eller bara någon. Uppmana studenter att noggrant läsa instruktionerna för varje uppgift.
  • AI-verktyg och syften: Tydliggör vilka AI-verktyg som får användas och för vilka syften. Det ska framgå av instruktionen om det till exempel är tillåtet att använda AI för att få uppslag eller idéer men inte för att generera text, kod eller bild.
  • Transparens vid användning: Ange om studenter ska redovisa eventuell AI-användning i sina arbeten och på vilken detaljnivå det i så fall ska göras.
  • Språkkontroll: Något som ofta skapar osäkerhet är användningen av AI-baserade verktyg för stavnings- och språkkontroll. Ange för säkerhets skull alltid vad som gäller, och om och hur eventuell användning ska redovisas.
  • Konsekvenser av otillåten användning: Förklara att otillåten användning av AI i samband med examination bedöms som vilseledande vid examination, och förklara att misstanke om användning av otillåtet hjälpmedel rapporteras till högskolans disciplinnämnd.
  • Frågor om AI-användning: Ange om frågor ska ställas till kursansvarig lärare, eller till läraren som examinerar uppgiften. Upprepa gärna att bestämmelserna kan vara uppgiftsspecifika, inte generella för alla kurser.
  • AI i uppsatsskrivande: Vid uppsatsskrivning är det särskilt viktigt att klargöra om och hur AI får användas av skribenten: Är det till exempel tillåtet att använda verktygen för att bearbeta ett material, för att få förslag på rubriker eller för språkgranskning? Vid just uppsatser bör studenten informeras om att redovisa all eventuell användning av AI.

Försvåra och upptäck otillåten användning av AI

AI-utvecklingen går snabbt och det som inte är möjligt för en AI-modell att lösa idag kanske är det imorgon. På samma sätt kan metoder för att upptäcka otillåten användning snabbt bli föråldrade och det är viktigt att alltid prova att besvara till exempel hemtentamensfrågor med hjälp av AI för att kontrollera om examinationen är rättssäker. Här är några tips som kan vara användbara för de AI-verktyg som finns tillgängliga i nuläget:

  • Ställ krav på referenshantering och transparens: Kräv att även kortare texter ska ha fullständiga, korrekt utförda källhänvisningar och att referenser ska placeras där de är relevanta. Betona att referenshantering ingår i bedömningen och kan följas upp. Om det ingår i uppgiften att söka ytterligare källor än dem som anges i litteraturlistan för kursen är det bra om studenterna instrueras att motivera och diskutera urvalet av källor för att visa att de själva sökt och läst relevant litteratur.
  • Skapa uppgifter som är kontextberoende: Formulera uppgifter där studenterna måste använda kursens begrepp och perspektiv eller på annat sätt relatera till aktiviteter som har ägt rum på den aktuella kursen. Metoden är inte är helt säker, eftersom också kursspecifik information kan anges i en promt, men den kräver ändå förståelse för kursen centrala begrepp och teman.
  • Kontrollera referenserna: Finns alla referenser som anges i verkligheten? Även om referenshanteringen ser bra ut kan det vara motiverat att ta ett stickprov för att kontrollera referenserna. Studenterna ska vara medvetna om att detta kommer att ske och de ska kunna motivera sina val. Kom ihåg att det finns verktyg som kan hitta referenser till en given text, vilket innebär att texten kan vara skriven av studenten men referenserna genererade av ett AI-verktyg.
  • Om du upptäcker otillåten användning: Om studenten inte kan berätta muntligen om innehållet i sin text eller hur källsökningen har gått till kan uppgiften underkännas. Misstanke om otillåten användning av AI-verktyg ska anmälas till högskolans disciplinnämnd. Läs mer om hur du går till väga vid misstanke om användning av otillåtna hjälpmedel på sidan om arbetsrutiner.

Alternativa examinationsformer

Ett lärandemål kan examineras på många olika sätt. Hemtentamen har varit vanliga på Södertörns högskola men idag behövs andra examinationsformer för den som vill begränsa eller helt utesluta användningen av generativ AI. Observera att den examinationsform som används måste överensstämma med gällande kursplan. Nedan ges förslag på upplägg som försvårar otillåten användning av generativ AI.

  • Muntlig examination: Ett alternativ till hemtentamen och andra skriftliga hemuppgifter kan vara muntlig examination. Studenterna får muntligen redogöra för litteraturen och kursinnehållet, antingen i grupp eller individuellt. Muntlig tentamen kan vara tidssparande om flera studenter examineras samtidigt. Även muntliga examinationer kräver tydliga instruktioner och en nackdel som ibland lyfts fram är att studenterna kan uppleva formen som särskilt stressande. UKÄ rekommenderar att muntliga tentor dokumenteras för eventuell omprövning, och om det är möjligt är det en fördel att vara två lärare på plats så att en kan ställa frågor och den andra dokumentera. Läs mer i UKÄ:s dokument Rättssäker examination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Stegvis examination: För den som vill behålla hemtentamen som examinationsform kan man tänka sig en stegvis examination där studenterna först gör en skriftlig examination hemma som sedan följs upp med en muntlig del. Det kan passa särskilt bra för uppgifter som innehåller programkod eller matematiska uträkningar i det första steget. Om studenten inte kan förklara sina val är uppgiften underkänd och den skriftliga delen kan då rapporteras till disciplinnämnden. Det är viktigt att informera studenterna i förväg om att examinationen inte är avslutad förrän den muntliga delen är genomförd.
  • Formativ bedömning: Självständiga arbeten, uppsatser och andra mer omfattande examinationer utvecklas oftast genom flera textutkast som diskuteras med handledaren, individuellt eller i grupp. En sådan gradvis process, där texterna diskuteras och justeras löpande, gör det svårare att basera ett helt arbete på AI-genererat innehåll. Även om det kan vara praktiskt ogenomförbart att ge löpande återkoppling på alla uppgifter kan själva diskussionen vara värdefull. Det blir lättare att upptäcka otillåten användning av AI eftersom det är svårt för studenten att diskutera en text som den inte själv skrivit.

Att utveckla och införa nya examinationsformer, särskilt med inslag av återkoppling eller uppföljning, kräver tid och resurser. Här behöver naturligtvis varje ämne, program eller institution göra en egen bedömning av vad som är rimligt.

Generativ AI är redan en självklarhet inom många yrkes- och forskningsområden. Inom vissa utbildningar är AI redan en integrerad del i undervisningen medan studenter på andra utbildningar kan känna sig osäkra på vad AI är och hur det fungerar. Att diskutera vilka konsekvenser generativ AI kan ha för miljö, samhälle och yrkesliv är relevant för alla studenter.

Förmågan att kunna använda och kritiskt resonera om AI kallas ibland för AI-litteracitet. Nedan följer olika områden och förslag på uppgifter som kan användas i undervisningen för att stötta utvecklingen av studenters AI-litteracitet.

Frågor som rör AI som verktyg i studier och vardagsliv:

  • Be studenterna skriva en reflektion om hur de uppfattar AI i sitt dagliga liv. Har de redan stött på AI i sin utbildning eller i arbetslivet? Hur identifierar de AI, och vad tror de att AI kommer att betyda för deras framtid?
  • Inkludera AI i en uppgift där det tidigare inte använts. Låt studenterna redogöra för processen, slutresultatet och den upplevda tillförlitligheten.

Frågor som rör etiska aspekter av användningen av AI

  • Be studenterna att undersöka ett fall där AI har orsakat etiska problem (till exempel bias i algoritmer), gärna inom det ämnesområde som studierna rör. Diskutera vad som gick fel, hur man kan motverka de negativa effekterna av AI och arbeta mot en mer rättvis utveckling av tekniken.
  • Diskutera med studenterna hur man skapa en hållbar användning av AI. Det kan handla om att skriva bra promptar så att man snabbare når önskat resultat eller fundera en extra gång på om man behöver använda AI eller inte. Beakta att det går det åt lika mycket energi för att generera en bild med AI som för att ladda en mobiltelefon.

Frågor som rör AI i studier och det livslånga lärandet

  • Ta hjälp av studentgruppen för att utveckla riktlinjer för användning av AI i en viss uppgift. Diskutera vilken typ av användning som bör vara tillåten, hur man ska redogöra för användningen av AI och hur man ska referera till material som genererats av AI. Arbetet ger underlag för reflektion.
  • Be studenterna att formulera en handlingsplan för hur de själva ska balansera AI-användning med traditionella studiemetoder på ett sätt som stärker lärandet och inte tvärtom. Handlingsplanen ska innehålla förslag på hur de kan kritiskt värdera den information som genererats av ett AI-verktyg.

Som lärare kan du använda dig av AI för att planera undervisning och skapa kursmaterial. Använd Copilot chat i inloggat läge för att skydda det material du laddar upp och skapar. Ladda aldrig ladda upp upphovsrättsskyddat material eller personuppgifter i produkter som inte högskolan har licens för. Här är några saker du som lärare kan använda generativ AI för:

  • Simulera en respons på ditt kursmaterial: Låt ett AI-verktyg simulera hur olika grupper av studenter, både nybörjare och avancerade, reagerar på ditt kursmaterial. På vilket sätt kan kursen förbättras?
  • Skapa och anpassa lärresurser: AI-verktyg kan hjälpa dig att skapa och anpassa olika typer av lärresurser (texter, bilder, videor) för olika studentgrupper. Du ber då helt enkelt verktyget att skriva om materialet så att det passar för en viss studentgrupp. Kursmaterial kan också bli mer läsbart eller översättas till olika språk.
  • Planera kurs- och undervisningsupplägg: AI-verktyg kan hjälpa dig att planera upplägg och aktiviteter för ett undervisningstillfälle eller en hel kurs utifrån kursplan och lärandemål. Be verktyget om förslag.
  • Skapa quiz- och tentamensfrågor: AI-verktyg kan föreslå nya varianter av quiz- eller tentafrågor samt variera befintliga frågor i din frågebank.
  • Stöd för skrivande: AI-verktyg kan hjälpa till med att skriva, språkgranska och föreslå ändringar i text. Du kan också få hjälp att sammanfatta eller översätta texter.

Mer information och kontakt

Om du eller ditt program-/ ämneskollegium vill få ytterligare inspiration eller diskutera generativ AI i relation till undervisning och lärande är du varmt välkommen att kontakta högskolans IKT-pedagoger (ikt-pedagogerna@sh.se) eller Enheten för högskolepedagogisk utveckling (hp@sh.se).

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2025-02-24 av Karolina Olofsson