Det är särskilt viktigt att kommunicera om och i vilken utsträckning AI-verktyg får användas vid examination. Får studenterna till exempel använda Copilot chat för att generera forskningsfrågor till ett självständigt arbete? Är det okej att språkgranska texter före inlämning? Får Copilot chat sammanfatta kurslitteraturen? Skriv tydliga instruktioner till studenterna i studiemanualer och uppgiftsformuleringar.
Instruera och förklara - vad går bra i just denna uppgift?
För att skapa tydlighet kring användningen av AI i samband med uppgifter, oavsett om det gäller hemtentor eller uppsatser, är det viktigt att ge riktlinjer för hur AI kan användas. Det är en fråga om ett ansvarsfullt användande, men också en förutsättning för att kunna bedöma om studenten använt AI-verktyg på ett otillåtet sätt, och därmed bör anmälas till högskolans disciplinnämnd. Nedan följer några punkter att tänka på när du utformar instruktioner.
- Tillämpning på uppgifter: Klargör om regler gäller för alla uppgifter eller bara någon. Uppmana studenter att noggrant läsa instruktionerna för varje uppgift.
- AI-verktyg och syften: Tydliggör vilka AI-verktyg som får användas och för vilka syften. Det ska framgå av instruktionen om det till exempel är tillåtet att använda AI för att få uppslag eller idéer men inte för att generera text, kod eller bild.
- Transparens vid användning: Ange om studenter ska redovisa eventuell AI-användning i sina arbeten och på vilken detaljnivå det i så fall ska göras.
- Språkkontroll: Något som ofta skapar osäkerhet är användningen av AI-baserade verktyg för stavnings- och språkkontroll. Ange för säkerhets skull alltid vad som gäller, och om och hur eventuell användning ska redovisas.
- Konsekvenser av otillåten användning: Förklara att otillåten användning av AI i samband med examination bedöms som vilseledande vid examination, och förklara att misstanke om användning av otillåtet hjälpmedel rapporteras till högskolans disciplinnämnd.
- Frågor om AI-användning: Ange om frågor ska ställas till kursansvarig lärare, eller till läraren som examinerar uppgiften. Upprepa gärna att bestämmelserna kan vara uppgiftsspecifika, inte generella för alla kurser.
- AI i uppsatsskrivande: Vid uppsatsskrivning är det särskilt viktigt att klargöra om och hur AI får användas av skribenten: Är det till exempel tillåtet att använda verktygen för att bearbeta ett material, för att få förslag på rubriker eller för språkgranskning? Vid just uppsatser bör studenten informeras om att redovisa all eventuell användning av AI.
Försvåra och upptäck otillåten användning av AI
AI-utvecklingen går snabbt och det som inte är möjligt för en AI-modell att lösa idag kanske är det imorgon. På samma sätt kan metoder för att upptäcka otillåten användning snabbt bli föråldrade och det är viktigt att alltid prova att besvara till exempel hemtentamensfrågor med hjälp av AI för att kontrollera om examinationen är rättssäker. Här är några tips som kan vara användbara för de AI-verktyg som finns tillgängliga i nuläget:
- Ställ krav på referenshantering och transparens: Kräv att även kortare texter ska ha fullständiga, korrekt utförda källhänvisningar och att referenser ska placeras där de är relevanta. Betona att referenshantering ingår i bedömningen och kan följas upp. Om det ingår i uppgiften att söka ytterligare källor än dem som anges i litteraturlistan för kursen är det bra om studenterna instrueras att motivera och diskutera urvalet av källor för att visa att de själva sökt och läst relevant litteratur.
- Skapa uppgifter som är kontextberoende: Formulera uppgifter där studenterna måste använda kursens begrepp och perspektiv eller på annat sätt relatera till aktiviteter som har ägt rum på den aktuella kursen. Metoden är inte är helt säker, eftersom också kursspecifik information kan anges i en promt, men den kräver ändå förståelse för kursen centrala begrepp och teman.
- Kontrollera referenserna: Finns alla referenser som anges i verkligheten? Även om referenshanteringen ser bra ut kan det vara motiverat att ta ett stickprov för att kontrollera referenserna. Studenterna ska vara medvetna om att detta kommer att ske och de ska kunna motivera sina val. Kom ihåg att det finns verktyg som kan hitta referenser till en given text, vilket innebär att texten kan vara skriven av studenten men referenserna genererade av ett AI-verktyg.
- Om du upptäcker otillåten användning: Om studenten inte kan berätta muntligen om innehållet i sin text eller hur källsökningen har gått till kan uppgiften underkännas. Misstanke om otillåten användning av AI-verktyg ska anmälas till högskolans disciplinnämnd. Läs mer om hur du går till väga vid misstanke om användning av otillåtna hjälpmedel på sidan om arbetsrutiner.
Ett lärandemål kan examineras på många olika sätt. Hemtentamen har varit vanliga på Södertörns högskola men idag behövs andra examinationsformer för den som vill begränsa eller helt utesluta användningen av generativ AI. Observera att den examinationsform som används måste överensstämma med gällande kursplan. Nedan ges förslag på upplägg som försvårar otillåten användning av generativ AI.
- Muntlig examination: Ett alternativ till hemtentamen och andra skriftliga hemuppgifter kan vara muntlig examination. Studenterna får muntligen redogöra för litteraturen och kursinnehållet, antingen i grupp eller individuellt. Muntlig tentamen kan vara tidssparande om flera studenter examineras samtidigt. Även muntliga examinationer kräver tydliga instruktioner och en nackdel som ibland lyfts fram är att studenterna kan uppleva formen som särskilt stressande. UKÄ rekommenderar att muntliga tentor dokumenteras för eventuell omprövning, och om det är möjligt är det en fördel att vara två lärare på plats så att en kan ställa frågor och den andra dokumentera. Läs mer i UKÄ:s dokument Rättssäker examination
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. - Stegvis examination: För den som vill behålla hemtentamen som examinationsform kan man tänka sig en stegvis examination där studenterna först gör en skriftlig examination hemma som sedan följs upp med en muntlig del. Det kan passa särskilt bra för uppgifter som innehåller programkod eller matematiska uträkningar i det första steget. Om studenten inte kan förklara sina val är uppgiften underkänd och den skriftliga delen kan då rapporteras till disciplinnämnden. Det är viktigt att informera studenterna i förväg om att examinationen inte är avslutad förrän den muntliga delen är genomförd.
- Formativ bedömning: Självständiga arbeten, uppsatser och andra mer omfattande examinationer utvecklas oftast genom flera textutkast som diskuteras med handledaren, individuellt eller i grupp. En sådan gradvis process, där texterna diskuteras och justeras löpande, gör det svårare att basera ett helt arbete på AI-genererat innehåll. Även om det kan vara praktiskt ogenomförbart att ge löpande återkoppling på alla uppgifter kan själva diskussionen vara värdefull. Det blir lättare att upptäcka otillåten användning av AI eftersom det är svårt för studenten att diskutera en text som den inte själv skrivit.
Att utveckla och införa nya examinationsformer, särskilt med inslag av återkoppling eller uppföljning, kräver tid och resurser. Här behöver naturligtvis varje ämne, program eller institution göra en egen bedömning av vad som är rimligt.