- Start
- / Stöd och service
- / Juridiskt stöd
- / Patent, upphovsrätt, publicering, kopiering
Patent, upphovsrätt, publicering, kopiering
På denna sida kan du läsa om upphovsrätt. Hur får jag som lärare använda material i undervisning? Hur får studenterna använda materialet?
Upphovsrätt
Den tekniska utvecklingen, som bland annat underlättar skapande av undervisningsmaterial, har medfört att undervisning och lärande via nätet blivit vanligt förekommande inslag inom högre utbildning. Därför finns behov av att tydliggöra tillämpningen av det upphovsrättsliga regelverket gällande undervisningsmaterial vid Södertörns högskola.
Vad är immateriella rättigheter?
Huvudsakligen brukar rättsområdet delas in i "upphovsrätt", "idéer" och "patent". På Södertörns högskola är det främst upphovsrätt som är mest vanligt förekommande och det som generar flest frågor.
Som "ägare" till ett verk kallas du i juridiska termer "upphovsmannen". Upphovsmannen har rätt att ensam bestämma över sitt verk – exempelvis hur det ska användas och spridas. Ägande till ditt verk, det vill säga att bli upphovsman, uppkommer, utan formaliteter, helt automatiskt i samma ögonblick som verket skapas. Dock under förutsättning att verket är ett konstnärligt eller litterärt verk som uppfyller kraven på originalitet, individualitet och självständighet (så kallad verkshöjd).
I Södertörns högskolas verksamhet är exempel på litterära verk bland annat vetenskaplig och populärvetenskaplig text och exempel på konstnärliga verk är olika typer av design.
Vad gäller för mina idéer som framgår av verket?
De fakta eller idéer som verket innehåller kan inte innefattas av en upphovsrätt, utan endast upphovspersonens personliga sätt att uttrycka idéerna genom verkets innehåll. Som exempel kan nämnas idé till ett potentiellt forskningsområde – själva idén till forskningen har inget upphovsrättsligt skydd, men den handling varpå upphovsmannen beskrivit idén och exempelvis har ritat grafer eller liknande är ett upphovsrättsligt skyddat verk.
Vad gäller för spridning av upphovsrättskyddat material?
Vissa handlingar som upprättas av en myndighet (exempelvis myndighetsbeslut) saknar helt upphovsrättsligt skydd och får spridas fritt. Andra typer av handlingar som upprättas av myndigheten (exempelvis arbetsmaterial, handböcker) har i viss mån ett begränsat upphovsrättsligt skydd, vilket medför att de får spridas men under följande förutsättningar. För även om det finns rättsligt stöd att sprida materialet, kvarstår rätten för upphovsmannen att kunna begära ekonomisk ersättning för spridningen samt att bli omnämnd som upphovsman till verket (den så kallade ideella rätten).
Vad gäller för upphovsrätt och allmän handling?
En handling som förvaras hos Södertörns högskola är en allmän handling och, i vissa fall, en offentlig handling. En sådan handling kan lämnas ut på begäran, dock föreligger enbart rätten att ta del av handlingen (materialet) för privat bruk och inte en rätt att sprida materialet vidare. Allmänna handlingar ska oavsett upphovsrätten tillhandahållas på begäran enligt reglerna i tryckfrihetsförordningen.
Andras material
Hur hittar jag och hur får jag använda material för att illustrera min föreläsning?
Att bilder och annat upphovsrättsligt material är tillgängligt på internet, exempelvis via Instagram, Youtube och Google innebär inte att du får använda dig av detta i din undervisning hur som helst. En del upphovsmaterial som ligger på nätet är Creative Common-licensierat. Detta innebär att upphovsmannen i olika omfattning har medgett en kostnadsfri användning av materialet. Lärarna har vidare möjlighet att genom det så kallade Bonus-avtalet under vissa förutsättningar använda sig av andras upphovsrättsligt skyddade material. Det finns också via andra källor på internet möjligheter att hitta exempelvis bilder som få användas under vissa förutsättningar.
Upphovsrättsligt material som inte omfattas av detta får användas i undervisningen endast efter medgivande av den/de som har upphovsrätt till det.
Hur får jag använda studenters material?
Studenterna äger sitt material upphovsrättsligt vilket innebär att du som lärare inte får använda materialet i din undervisning utan studentens medgivande. Du får således inte lägga in det på kurssidan som kursmaterial, använda det i klassrummet eller publicera materialet på internet utan medgivande från studenten.
Vad gäller för kopiering av material?
Rätten att kopiera upphovsrättsligt skyddade verk är starkt begränsad i upphovsrättslagen. För att underlätta lärarnas yrkesutövning och studenternas undervisning finns ett högskoleavtal som ger lärare och studenter rätt att, i viss omfattning, kopiera och dela upphovsrättsligt skyddat material ur offentliggjorda svenska och utländska verk, analogt och digitalt. Syftet med kopieringen får dock inte vara att ersätta obligatorisk förlagsutgiven kurslitteratur, utan skall ses som ett komplement.
Kortfattat är det tillåtet att använda sig av den så kallade 15/15-regeln, som innebär att du får kopiera och dela 15 %, men inte mer än 15 sidor, från en och samma analoga förlaga, t.ex. från en bok, per student och kalenderhalvår. Du får kopiera motsvarande 15 A4-sidor från en och samma digitala publikation per student och kalenderhalvår.
För mer information: https://www.bonuscopyright.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad finns det för upphovsrätt för mig som lärare?
När du skapar ett verk innebär upphovsrätten en ekonomisk (rätt till ersättning) och en ideell rätt (rätt att bli omnämnd som upphovsrättsman).
Den ideella rätten innebär att du alltid har rätt att bli erkänd som upphovsrättsman till verket. De ideella rättigheterna kan inte överlåtas eller licensieras, men upphovspersonen (det vill säga läraren) kan i vissa avseenden ingå avtal om att avstå från dem. De ekonomiska rättigheterna däremot kan överlåtas eller licensieras till annan. Upphovsrätten innebär också att andra inte får ändra ett verk eller använda det i ett sammanhang som anses kränkande för upphovsmannen.
Vad gäller för mitt undervisningsmaterial som jag har tagit fram?
Vad gäller undervisningsmaterial som en lärare tar fram i sin anställning, så är denne upphovsman till sådant material. Södertörns högskola har dock en nyttjanderätt till det undervisningsmaterial som tagits fram inom ramen för anställningen.
Som lärare bör du märka ditt undervisningsmaterial med ditt namn för att säkerställa den ideella rätten. Läraren ska dock ha rätt att, inom lojalitetspliktens ram (att agera lojalt gentemot Södertörns högskola) och i den mån andras rättigheter inte påverkas, själv nyttja undervisningsmaterialet i egenskap av upphovsrättsman, exempelvis hos andra lärosäten.
Vilken rätt har Södertörns högskola till mitt framtagna material?
En så kallad tumregel har utvecklats i praxis, som innebär att arbetsgivaren inom verksamhetsområdet (det vill säga Södertörns högskola) och inom den normala verksamheten får använda arbetstagarens (lärarens) verk som har kommit till inom arbetsuppgifterna eller särskilda åtaganden mot arbetsgivaren (exempelvis undervisningsmaterial). Arbetsgivaren får bara använda verket på det sätt som kan förutses när verket gjordes (exempelvis behålla materialet upplagt på Studiewebben).
Nyttjanderätten innebär en rätt för Södertörns högskola att använda undervisningsmaterialet i högskolas normala verksamhet och för de undervisningsändamål som kunnat förutses vid undervisningsmaterialets tillkomst. Om verket framtogs för att användas i undervisningsändamål äger högskolan rätt att fortsätta använda sig av materialet därefter. Nyttjanderätten innefattar även en rätt att tillgängliggöra och framställa exemplar, såväl i tryckt som i elektronisk form, samt att lagra undervisningsmaterialet (exempelvis i Studiewebben).
Södertörns högskolas nyttjanderätt inskränker inte lärarens upphovsrätt till undervisningsmaterialet. Som lärare behåller alltså du din ideella rätt att fortsatt bli omnämnd som upphovsman.
Hur får jag ersättning för mitt arbete?
Det arbete du lägger ner på att spela in utbildningsmaterial räknas som planeringsarbete och ersätts normalt som annat för- och efterarbete med tid i din tjänst.
Har jag rätt att spela in mina lektioner där studenterna är med?
Om du funderar på att spela in studenter i undervisningssituationer måste du tänka på att det inte bara är upphovsrättsliga regler att ta hänsyn till, utan även dataskyddslagstiftningen. Det kan också förekomma att du har en student med skyddade personuppgifter (sekretessbelagda uppgifter) i din klass som du naturligtvis inte får sprida på något sätt.
Läs mer om inspelning av undervisningssituationer här Öppnas i nytt fönster.
Vad gäller om jag byter arbetsplats, kan jag ta med min kurs?
Eftersom du i normalfallet har upphovsrätten till din föreläsning får du ta med den till din nya arbetsplats. Ibland finns det andra personer inblandade i inspelningen av din föreläsning (exempelvis en fotograf), som också har upphovsrätt till inspelningen.
Enligt högskolans rutin har dock högskolan en nyttjanderätt till materialet, varför du inte kan hindra högskolan från att använda sig av detta i undervisningen.
För mer information kontakta Gina Sharro.
Vad får studenten göra med den inspelade föreläsningen?
Dina föreläsningar är upphovsrättsligt skyddade. Studenten får därför inte dela med sig av inspelningen till sina studiekamrater eller sprida den på webben utan ditt medgivande. Inspelning får enbart ske för privat bruk.
Vad händer om en student sprider sin inspelning av din föreläsning på internet?
Studenten har genom att sprida föreläsningen på internet gjort sig skyldig till en otillåten användning av din upphovsrättsligt skyddade föreläsning. Du kan då vända sig till den som administrerar sidan där föreläsningen har lagts upp och be dem att ta bort materialet.
Vad får studenter spela in?
Riktlinjer för studenters bild och/eller ljudupptagning i undervisningssituationer, dnr 1889-1.1.2-2020, se nedan, reglerar rätten till studenters inspelning och vidarespridning av undervisningsmaterial.
Ljud- och bildupptagning (inspelning) av undervisning eller andra presentationer i högskolans lokaler är inte tillåten om så inte uttryckligen angetts. Läraren har möjlighet att vid undervisningstillfället uttryckligen ge tillstånd till inspelning samt att ange villkoren för detta. Läraren ska i sitt ställningstagande beakta om övriga deltagande studenter motsätter sig sådan inspelning.
Inspelning får endast avse undervisningen eller presentationen (det vill säga läraren och tavlan). Fotografering och eller filminspelning av studenterna vid undervisningen är aldrig tillåten om inte dessa medgivit att inspelning sker. En student som genomför en inspelning måste själv var närvarande när inspelningen görs. Och får endast nyttja inspelningen för personligt bruk. Studenten har inte rätt att sprida inspelningen, varken till annan student eller genom att till exempel publicera den.
Får studenter sprida inspelning vidare?
Inspelat material får enbart användas för privat bruk. Studenten får inte lägga upp inspelningen på en webbplats eller skicka det vidare till en annan kursare. En person som sprider inspelat material kan bli skadeståndsskyldig (URL 7 kap.).
Vad gäller för upphovsrätt och allmän handling?
En handling som förvaras hos Södertörns högskola är en allmän handling och, i vissa fall, en offentlig handling. Det kan exempelvis gälla inspelningar av undervisningstillfällen som laddas upp via digitala tjänster. En sådan handling kan lämnas ut på begäran, dock föreligger enbart rätten att ta del av handlingen (materialet) för privat bruk och inte en rätt att sprida materialet vidare. Allmänna handlingar ska oavsett upphovsrätten tillhandahållas på begäran enligt reglerna i tryckfrihetsförordningen.
För mer information kontakta Gina Sharro.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se