Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Avtal

På denna sida hittar du mallar och information gällande olika sorters avtal. Sidan är under uppdatering.

Det juridiska avtalsstödet kan hjälpa till med följande:

  • Avtalsmall
  • Råd och hjälp med avtalsskrivning
  • Avtalsgranskning
  • Immaterialrättsligt skydd

Mallar, checklistor, med mera

I plusboxen nedan hittar du olika mallar.

Hyresavtal

Personuppgifter

Publicering

Uppdragsutbildning

Utbytesavtal

Övriga

Avtal forskningssamarbete

Information, checklistor, avtalsmallar och arbetsgång vid avtalsskrivning i forskningssamarbete finns på sidan Stöd till forskare.

Avtal uppdragsforskning och samverkansforskning

Inom forskningen finns det två möjliga samarbetsformer, uppdragsforskning och andra former av samverkansforskning. Eftersom de legala förutsättningarna är olika är det nödvändigt att i diskussioner om presumtiva samarbeten vara tydlig med vilken form som avses.

Det finns ett antal avtalstyper som ofta förekommer i nära anslutning till uppdragsforskning och samverkans­forskning.

Det kan t.ex. röra sig om olika typer av sekretessavtal (Confiden­tiality Agreements och Non-Disclosure Agreements), avtal om materialöverfö­ringar (Material Transfer Agreements), personuppgiftsbiträdesavtal (Data Pro­cessing Agreements) och icke-bindande avsiktsförklaringar (Letter of Intent och Memorandum of Understanding). Det avgörande för vad ett avtal ska innehålla och hur avtalet ska hanteras är de faktiska omständigheterna, och inte vad parterna valt att kalla avtalet. Varken uppdragsforskning eller sam­verkansforskning bör bedrivas under någon av föregående uppräknade avtal. Reglering bör i första hand ske genom uppdragsforskningsavtal respektive samverkansforskningsavtal och med sådant innehåll som framgår under tidigare rubriker.

Mer information om uppdragsforskning och samverkansforskning finns i plusboxarna nedan.

Uppdragsforskning innebär att högskolan genomför forskning på uppdrag från annan. Uppdragsgivaren och den ansvariga forskaren ska komma överens om samt reglera frågan i uppdragsforsknings­avtalet som tecknas mellan uppdrags­givaren och högskolan innan arbetet påbörjas. Högskolan är skyldigt att ta ut en avgift för uppdraget som helt täcker högskolans kostnader för pro­jektet – full kostnadstäckning. Forskningen syftar till att vetenskapligt granska, analysera och utveckla en specifik pro­blemställning. Slutprodukten är nya forskningsresultat som upp­dragsgivare kan kommersialisera och implementera i sin verksamhet.

Uppdragsforskning ska medföra forskningsnytta för högskolan, vilket i regel innebär att resultaten ska kunna publiceras och presenteras i akademiska sammanhang och komma fortsatt forskning och undervisning till nytta.

Uppdragssekretess

Som myndighet ska högskolan följa Offentlighetsprincipen och huvudre­geln är att all information är allmän. Högskolan kan därför inte tillämpa sekretess i vidare utsträckning än vad som följer av svensk lagstiftning, främst offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Sekretess gäller för uppgift som avser provning, bestämning av egenskaper el­ler myckenhet, värdering, vetenskaplig, teknisk, ekonomisk eller statistisk un­dersökning eller annat sådant uppdrag som myndigheten utför för en enskilds räkning, om det måste antas att upp­draget har lämnats under förutsättning att uppgiften inte röjs. /.../ För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Hos universitet och hög­skolor gäller sekretessen dock i högst tio år. Hos Patent- och registreringsver­ket gäller sekretessen i högst femtio år (OSL 31 kap 12 §).

Se även Lärarundantaget.

MALL

Samverkansforskning innebär att högskolan bedriver forskning med en eller flera andra, såsom t.ex. företag, andra universitet och/eller institut. Inom samverkan bidrar parterna med resurser i form av till exempel ekonomiska medel, material och befintlig kunskap. Ägandet av resultat genererade av universitetet kvarstår hos högskolan eller forskaren. Överlåtelse eller licens förutsätter tillkommande marknadsmässig ersättning. Högskolan förbehåller sig rätten att publicera resultat som högskolepersonal varit delaktiga i att ta fram.

Samverkanssekretess

Som myndighet ska högskolan följa Offentlighetsprincipen och huvudre­geln är att all information är allmän. Högskolan kan därför inte tillämpa sekretess i vidare utsträckning än vad som följer av svensk lagstiftning, främst offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Sekretess gäller hos universitet och högskolor för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfin­ningar eller forskningsresultat som har lämnats eller kommit fram vid sådan forskning som efter överenskommelse bedrivs i samverkan med en enskild, om det måste antas att den enskilde har deltagit i samverkan under för­utsättning att uppgiften inte röjs. /…/ För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tio år (OSL 24 kap 5 §).

Se även Lärarundantaget.

MALL

Avtal uppdragsutbildning

Uppdragsutbildning är utbildning som sker på uppdrag av en arbetsgivare och mot en avgift.

Vanligtvis är det en arbetsgivare som köper någon form av kompetensutveckling till sina anställda. Den som köper utbildningen är uppdragsgivare och utser vilka som ska delta.

En deltagare går alltså en uppdragsutbildning som en del av sitt arbete. En deltagare på uppdragsutbildning räknas inte som student. Det betyder att deltagaren inte har tillgång till studenthälsa, studievägledning eller studiemedel.

Vem får köpa/beställa uppdragsutbildning?

En arbetsgivare (juridisk person) kan köpa uppdragsutbildning för sin personal. Utbildningen ska ha betydelse för deltagarens arbete hos arbetsgivaren. Privatpersoner får inte köpa platser i en uppdragsutbildning, däremot har företag (dock ej enskild firma) och andra organisationer rätt att göra det.

Lärarundantaget

Vid svenska högskolor och universitet tillämpas det så kallade lärarundantaget,

Vid svenska högskolor och universitet tillämpas det så kallade lärarundantaget, vilket enkelt uttryckt innebär att forskaren äger rätten till de flesta av sina arbetsresultat så länge som inget annat överenskommits.* Detta innebär att högskolan, i fall där resultat ska överföras eller på annat sätt tillgängliggöras för en samarbetspart, kommer överens med forskaren om att denna överför eller lämnar licens till samarbetsparten.

*Lag (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar, vilken stadgar att lärare är undantagna från den rätt arbetsgivare har till att inträda som ägare av arbetstagares uppfinningar. Genom sedvana har lärarundantaget kommit att omfatta mer än bara uppfinningar.

Separat avtal mellan samarbetspart och forskare

Ovan innebär att högskolan, i de fall där resultat behöver tillgängliggöras för en samarbetspart, separat kommer överens med forskaren om att denna lämnar licens till samarbetsparten på det sätt som framgår av avtalet mellan högskolan och samarbetsparten för att forskningsprojektet ska kunna genomföras. Vid överföring av resultat för kommersiell användning behöver samarbetsparten ingå separat avtal med forskaren.

Kontakta Högskolejuristen med inriktning på avtal för råd och avtalsskrivning.

Immaterialrättsligt skydd (Upphovsrätt)

Immaterialrätt är ett samlingsnamn för olika rättigheter som skyddar olika former av kunskapstillgångar. Det kan vara till exempel modeller, processer, nya material, verktyg eller kunskap.Ofta när man pratar om immaterialrätt används den engelska förkortningen IPR - Intellectual Property Rights.
Olika former av immaterialrättsligt skydd är till exempel:

  • Patent: Ett skydd för en ny, teknisk lösning som gäller under en begränsad tidsperiod.
  • Varumärkesskydd: Ett skydd för ett kännetecken för ett företag, en produkt eller tjänst.
  • Mönsterskydd/designskydd: Skyddar utseendet och formen på en produkt.
  • Upphovsrätt: Skyddar till exempel musik, film men och även källkoden till datorprogram.

På Södertörns högskola är det främst upphovsrätt som är mest vanligt förekommande och det som generar flest frågor.

Lärarundantaget

I Sverige gäller lärarundantaget. Det innebär att du som forskare själv äger rätten till dina forskningsresultat och de immateriella tillgångar som du skapar om du inte avtalat om annat. Mer information hittar du under Lärarundantaget.

Forskningsavtal

Ibland behöver du skriva på ett forskaravtal mellan dig och Södertörns högskola. Syftet med avtalet är att Södertörns högskola ska kunna uppfylla regler och villkor i forskningsprojekt som du deltar som forskare i. Mer information och mall hittar du på sidan Stöd till forskare.

Som "ägare" till ett verk kallas du i juridiska termer "upphovsmannen". Upphovsmannen har rätt att ensam bestämma över sitt verk – exempelvis hur det ska användas och spridas. Ägande till ditt verk, det vill säga att bli upphovsman, uppkommer, utan formaliteter, helt automatiskt i samma ögonblick som verket skapas. Dock under förutsättning att verket är ett konstnärligt eller litterärt verk som uppfyller kraven på originalitet, individualitet och självständighet (så kallad verkshöjd).

I Södertörns högskolas verksamhet är exempel på litterära verk bland annat vetenskaplig och populärvetenskaplig text och exempel på konstnärliga verk är olika typer av design.

Du kan läsa mer om upphovsrätt på sidan Patent, upphovsrätt, publicering, kopiering.

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2024-08-28 av Izabella Appelgren