Hållbar utveckling och miljö
Södertörns högskola arbetar med hållbar utveckling i utbildning, forskning och samverkan och strävar samtidigt efter att minimera högskolans egen direkta miljöpåverkan från bland annat resor, energiförbrukning, inköp, och avfall.
Högskolan arbetar utifrån ett miljöledningssystem i enlighet med förordningen om miljöledning i statliga myndigheter (SFS 2009:907). Miljöledningssystemet är ett stöd för att bedriva ett systematiskt hållbarhetsarbete som bygger på ständig förbättring.
Hållbarhetspolicy
Hållbarhetspolicy för Södertörns högskola ska vara känd av alla anställda och studenter vid Södertörns högskola och kommuniceras både internt och externt. Hållbarhetspolicyn ska också vara tillgänglig för intressenter och bör vara känd av alla som arbetar på uppdrag för högskolan.
Hållbarhetsmål
Arbetet med att ta fram Södertörns högskolas nya hållbarhetsmål (inklusive mål avseende miljö- och klimatpåverkan) pågår. Klimatramverket, resultaten från genomförd miljöutredning och klimatberäkning samt högskolans utvecklingsplan 2020–2024, utgör underlag i arbetet med att ta fram högskolans nya hållbarhetsmål. De nya målen ska också vara förenliga med högskolan hållbarhetspolicy och bidra till att uppfylla de nationella miljökvalitetsmålen och de globala hållbarhetsmålen.
I december 2022 fastställdes högskolans nya hållbarhetsmål för tjänsteresor enligt nedan. Arbetet med att upprätta ytterligare hållbarhetsmål kopplat till högskolans övriga klimatutsläpp och betydande direkta och indirekta miljöpåverkan, identifierade i klimatberäkningen respektive miljöutredning, kommer fortsätta under 2023.
Hållbar utveckling i utbildning, forskning och samverkan
Södertörns högskolas styrelse fastställde i december 2019 högskolans utvecklingsplan 2020–2024. I den framgår högskolans vision:
"Södertörns högskola ska vara ett universitet som bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom forskning, utbildning och kritiska samtal om vår tids stora frågor."
I utvecklingsplanen identifieras sex fokusområden som särskilt viktiga att utveckla för att högskolan ska uppfylla visionen. Fokusområde 4 är "Hållbar utveckling i utbildning, forskning och samverkan".
Klimatramverk för svenska lärosäten
Södertörns högskola har tillsammans med 38 andra lärosäten skrivit under Klimatramverket för universitet och högskolor, som initierats av Chalmers och KTH och utarbetats i ett samarbete mellan svenska universitet och högskolor våren 2019. Vi som har anslutit oss ser klimatet som en avgörande och prioriterad framtidsfråga, och ska till år 2030 ha genomfört åtgärder så att vi ligger i linje med det så kallade 1,5-gradersmålet.
Avfall, återbruk och återvinning
Här hittar du Södertörns högskolas rutiner för källsortering av kontorsavfall som vi som medarbetare ska följa. Nedan finner du också TIPS om återvinning och återbruk. Det viktigaste vi kan göra att för att minska vår miljöpåverkan från avfall är att också återbruka produkter.
Resor och resfria möten
Här hittar du som medarbetare information om högskolans rutiner för att minska miljöpåverkan från tjänsteresor, samt tips om hur du reser ännu mer miljöanpassat eller istället väljer ett resfritt digitalt möte eller konferens.
Under 2023 genomförde Södertörns högskola en resvaneundersökning av medarbetarnas resvanor. Bakgrunden var att högskolan bland annat behövde underlag för en uppdaterad beräkning av sina utsläpp av växthusgaser från pendlingsresor. Hela rapporten går att ta del av i en av plusboxarna nedan.
Spara energi
Södertörns högskola och våra fastighetsägare har gjort mycket för att minska vår energikonsumtion. Men det finns mer att göra, även du som medarbetare kan bidra till detta! Nedan följer enkla rutiner för dig som medarbetare för att minska högskolans energikonsumtion.
Inköp och hållbarhet
Vid anskaffning ska Södertörns högskola verka för minsta möjliga miljöpåverkan utifrån vad som är ekonomiskt rimligt och miljömässigt motiverat. Södertörns högskola ska öka andelen inköp och upphandlingar där det ställs sociala, etiska samt miljömässiga krav.
Rapportera miljöavvikelse eller förbättringsförslag
Avvikelserapportering och förbättringsförslag från medarbetare och studenter är en viktig del i arbetet med ständig förbättring av miljö- och hållbarhetsarbetet.
Årlig miljöledningsredovisning
Varje år ska Södertörns högskola redovisa sitt miljöledningsarbete för föregående verksamhetsår till regeringen (Utbildningsdepartementet) och Naturvårdsverket, enligt förordning (2009:907). Nedan finner du Södertörns högskolas miljöledningsredovisningar år för år.
Intern miljörevision
Interna miljörevisioner är en del av uppföljningen av miljö- och hållbarhetsarbetet i högskolans miljöledningssystem.
Miljölaglista Södertörns högskola – lagstiftning och bindande krav miljö
Södertörns högskola prenumererar på lagövervakningstjänsten Notisum för att skapa en så kallad Laglista, för miljölagstiftning och andra bindande krav inom miljöarbetet.
KLARA – högskolans kemikaliehanteringssystem
KLARA heter det kemikaliehanteringssystem som Södertörns högskola använder för att hålla ordning på sina kemikalier. KLARA är en produktdatabas med risk- och skyddsinformation för kemiska produkter.
Organisation och roller i högskolans hållbarhetsarbete
Nedan beskrivs roller och funktioner samt kontaktuppgifter i Södertörns högskolas hållbarhetsarbete.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se