Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Studieplaner och mål för forskarutbildning

Den allmänna studieplanen är tillsammans med den individuella studieplanen bland de viktigaste dokumenten för dig som forskarstuderande. De är lagstadgade enligt högskoleförordningen och styr och reglerar hur du ska nå de förväntade examensmålen för din forskarutbildning.

Mål för utbildning på forskarnivå

En doktorand kan vara antagen till doktorsexamen (240 högskolepoäng) eller licentiatexamen (120 högskolepoäng). Licentiatexamen är ungefär motsvarigheten till en halv doktorsexamen i tid och högskolepoäng.

De övergripande målen för doktorsexamen respektive licentiatexamen är definierade i högskoleförordningens bilaga 2 (examensordningen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och gäller all utbildning på forskarnivå i Sverige. Målen står med i din allmänna studieplan och måluppfyllelsen redovisar du i din individuella studieplan.

Kunskap och förståelse

För doktorsexamen ska doktoranden

  • visa brett kunnande inom och en systematisk förståelse av forskningsområdet samt djup och aktuell specialistkunskap inom en avgränsad del av forskningsområdet, och
  • visa förtrogenhet med vetenskaplig metodik i allmänhet och med det specifika forskningsområdets metoder i synnerhet.

Färdighet och förmåga

För doktorsexamen ska doktoranden

  • visa förmåga till vetenskaplig analys och syntes samt till självständig kritisk granskning och bedömning av nya och komplexa företeelser, frågeställningar och situationer,
  • visa förmåga att kritiskt, självständigt, kreativt och med vetenskaplig noggrannhet identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder bedriva forskning och andra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och att granska och värdera sådant arbete,
  • med en avhandling visa sin förmåga att genom egen forskning väsentligt bidra till kunskapsutvecklingen,
  • visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt med auktoritet presentera och diskutera forskning och forskningsresultat i dialog med vetenskapssamhället och samhället i övrigt,
  • visa förmåga att identifiera behov av ytterligare kunskap, och
  • visa förutsättningar för att såväl inom forskning och utbildning som i andra kvalificerade professionella sammanhang bidra till samhällets utveckling och stödja andras lärande.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För doktorsexamen ska doktoranden

  • visa intellektuell självständighet och vetenskaplig redlighet samt förmåga att göra forskningsetiska bedömningar, och
  • visa fördjupad insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används.

Vetenskaplig avhandling (doktorsavhandling)

För doktorsexamen ska doktoranden ha fått en vetenskaplig avhandling (doktorsavhandling) om minst 120 högskolepoäng godkänd.

Ämnesspecifika mål i den allmänna studieplanen

Om det finns ämnesspecifika mål beskrivs de i den allmänna studieplanen (ASP) för ditt forskarutbildningsämne. I ASP:en framgår också hur många poäng din avhandling ska omfatta, respektive hur många kurspoäng du måste ta. Du hittar länkar till högskolans alla ASP:er under rubriken Allmän studieplan längre ned på sidan.

Målen som anges i den allmänna studieplanen ska redovisas som måluppfyllelse i din individuella studieplan. Läs mer om detta under rubriken Individuell studieplan längre ned på sidan.

Kunskap och förståelse

För licentiatexamen ska doktoranden

  • visa kunskap och förståelse inom forskningsområdet, inbegripet aktuell specialistkunskap inom en avgränsad del av detta samt fördjupad kunskap i vetenskaplig metodik i allmänhet och det specifika forskningsområdets metoder i synnerhet.

Färdighet och förmåga

För licentiatexamen ska doktoranden

  • visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt och med vetenskaplig noggrannhet identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra ett begränsat forskningsarbete och andra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
  • visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart presentera och diskutera forskning och forskningsresultat i dialog med vetenskapssamhället och samhället i övrigt, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att självständigt delta i forsknings- och utvecklingsarbete och för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För licentiatexamen ska doktoranden

  • visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sin egen forskning,
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Vetenskaplig uppsats

För licentiatexamen ska doktoranden ha fått en vetenskaplig uppsats om minst 60 högskolepoäng godkänd.

Ämnesspecifika mål i den allmänna studieplanen

Om det finns ämnesspecifika mål beskrivs de i den allmänna studieplanen (ASP) för ditt forskarutbildningsämne. I ASP:en framgår också hur många poäng din avhandling ska omfatta, respektive hur många kurspoäng du måste ta. Du hittar länkar till högskolans alla ASP:er under rubriken Allmän studieplan längre ned på sidan.

Målen som anges i den allmänna studieplanen ska redovisas som måluppfyllelse i din individuella studieplan. Läs mer om detta under rubriken Individuell studieplan längre ned på sidan.

Allmän studieplan (ASP)

För varje ämne som har utbildning på forskarnivå ska det finnas en allmän studieplan. I den anges det huvudsakliga innehållet i utbildningen, de mål som ska uppnås och övriga anvisningar som finns. I din allmänna studieplan står bland annat vilka kurser du måste läsa för att du ska kunna ansöka om att få din doktors- eller licentiatexamen när du är klar med studierna. Du kan hitta allmänna studieplaner i respektive forskarutbildningsområdes webbplats nedan.

Historiska studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kritisk kulturteori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Miljövetenskapliga studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Politik, ekonomi och samhällets organisering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utbildningsvetenskapliga studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Individuell studieplan (ISP)

Enligt 6 kap. 29 § högskoleförordningen ska en individuell studieplan upprättas för dig som doktorand. Forskarutbildningen är i hög utsträckning en individuellt upplagd utbildning. Därför kompletteras den allmänna studieplanen med en individuell studieplan som din huvudhandledare och du upprättar tillsammans i samband med att din anställning påbörjas och sedan revideras den årligen.

Den individuella studieplanen är ett viktigt verktyg för planering, ansvarsförtydligande och måluppföljning. Som juridiskt dokument fastslår ISP:en vilka rättigheter respektive skyldigheter som högskola, handledare och forskarstuderande har och har därför stor betydelse för forskarstudentens rättssäkerhet. Grundläggande rättspraxis är att lärosätet alltid har det yttersta ansvaret att fastställa forskarstudentens ISP även om hen inte medverkar till att upprätta planen. Muntliga överenskommelser kan inte ersätta en ISP och avsaknaden av ISP är en allvarlig brist.

Som pedagogiskt dokument används ISP:en som ett stöd och verktyg i handledarens och forskarstudentens gemensamma planering och uppföljning av utbildningen. Den blir på så sätt ett mycket viktigt instrument för tidsplanering och en effektivt bedriven utbildning. Nedan hittar du ett exempel på hur en tidsplanering av dina doktorandstudier kan se ut.

ISP i Ladok

Södertörns högskola har beslutat att övergå till att hantera doktoranders ISP digitalt genom Ladok från och med hösten 2024. Beslutet gäller för samtliga nyantagna doktorander. Under perioden 2024-2025 kan tidigare antagna doktorander välja att fortsätta i tidigare arbetssätt. Information och manualer riktad till personal såsom handledare, studierektorer och FoU-administratörer finns på sidan Stöd till personal.

1. Skapa ett student SH-konto

Du behöver skapa ett student SH-konto (om du inte redan har ett). Du kan skapa ett student SH-konto så fort du har fått en antagning i Ladok. Som doktorand har du två konton, ett som student och ett som anställd.

Viktigt att tänka på är att du använder en privat mejladress när du skapar ett studentkonto eftersom din SH-mejladress kommer att vara kopplad till din anställning. Vidare instruktioner om hur du skapar studentkonto hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

2. Ny version skapas

För att du ska börja skriva din individuella studieplan så behöver en så kallad "ny version" skapas i Ladok. "Ny version" innebär att din ISP har startats. Det här steget görs av din forskarutbildningsadministratör på institutionen. Administratören ansvarar även för att koppla ihop dig och din huvudhandledare (eventuellt övriga handledare) till samma ISP.

3. Nu kan du börja skriva din ISP

Nu kan du logga in i Ladok för studenter Länk till annan webbplats. och påbörja skrivandet av din ISP. I ISP formuläret finns det hjälptexter när du klickar på "instruktioner" på högra sidan av rubriken. Hur du loggar in och navigerar i Ladok finns beskrivet i en manual för doktorander längre ned på sidan.

Behöver du stöd?

Om du stöter på problem när du arbetar med din individuella studieplan kan du få stöd och vägledning för att komma vidare. I första hand kan du kontakta din forskarutbildningsadministratör på institutionen. Om du behöver ytterligare vägledning kan du boka ett möte med Ladokansvarig på högskolan. Vid mötet går vi tillsammans igenom tekniska funktioner i Ladokverktyget.

  • Mötet kan bokas enskilt eller tillsammans med din handledare. Vid bokning av möte för tekniskt stöd vill vi att du anger följande:
  • Ditt och eventuellt handledarens namn
  • Vilken institution du tillhör
  • Förslag på 2-3 olika mötestider (á 60 minuter). Vi räknar med att kunna besvara dina frågor vid ett mötestillfälle. Vid behov bokar vi in ytterligare ett möte.

Ovanstående punkter mejlas till: ladokadmin@sh.se

Manual

Manualen nedan är skapad av Södertörns högskola och kan komma att uppdateras oftare under 2025. Det är därför viktigt att du alltid följer den senaste publicerade versionen. Det finns även manualer skapade av Ladokkonsortiet som kan vara användbara, dessa finns att hämta på Ladokkonsortiets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Varför är ämnets allmänna studieplan viktig?

Den allmänna studieplanen är viktig eftersom den beskriver upplägget av dina studier i sin helhet. Den innehåller de kurser du måste läsa för att få ut en examen, högskoleförordningens mål för hela utbildningen samt eventuella tilläggsmål som just ditt ämne har.

Varför är en individuell studieplan viktig?

Se rubrik Individuell studieplan (ISP) ovan. Utöver informationen ovan så är det bra att veta att Högskoleförordningens och eventuella ytterligare ämnesmål som står med i ditt ämnes allmänna studieplan bryts ned och konkretiseras i din individuella studieplan. Att tillsammans med din huvudhandledare diskutera hur målen ska nås och eventuella skäl till varför de inte kunnat nås, kan ge en klarare bild av vad som förväntas av dig som forskarstuderande. Studieplanen är mycket viktig för att du ska kunna planera dina studier på bästa sätt för att bli klar inom anställningens ram på 4 år heltid vid doktorsexamen eller 2 år på heltid vid licentiatexamen. Dessutom utgör den ett underlag för planering av användandet av de expenser som behövs för att du ska kunna skriva din avhandling eller licentiatuppsats.

Vad innehåller en individuell studieplan?

ISP:en innehåller ditt enskilda studieupplägg, till exempel handledning, en kort projektbeskrivning, tidsplanering av studieinnehållet, genomförda kurser och uppfyllda mål. Där noteras också din eventuella institutionstjänstgöring.

ISP:en består av en översiktlig planering och en dokumentation av forskningsprocessen och utbildningsmomenten. Väl använd ger den en översikt över vad som ska göras och när under dina utbildningsår. Målen som anges i den allmänna studieplanen ska redovisas som måluppfyllelse i din individuella studieplan. Detta ska göras av huvudhandledaren. Alla mål ska vara uppfyllda innan du kan ta ut din examen.

Vem fastställer den individuella studieplanen?

Lärosätet har det yttersta ansvaret för att fastställa de individuella studieplanerna och det är styrgruppen för ditt forskarutbildningsområde som beslutar om ert inlämnade förslag kan godkännas.

Du kommer överens med din huvudhandledare vem som fyller i vilka fält men det är viktigt att ni båda planerar och samråder kring innehållet tillsammans innan ni lämnar ert gemensamma förslag till studierektor och styrgruppen för forskarutbildningsområdet för vidare behandling. Huvudhandledaren ansvarar särskilt för redovisningen av handledningsdelen och måluppfyllandet.

Hur ofta ska man uppdatera den individuella studieplanen?

ISP:en ska revideras varje år. Vanligtvis sker uppdateringen under september-november om du påbörjade din anställning den 1 september det år du blev antagen. Om du började någon annan månad under året kan din ISP antingen revideras den månaden för ett år framåt, eller så skriver ni den första ISP:en för en kortare period som löper fram till 31 augusti. På så sätt kommer du att ligga i fas med övriga forskarstuderandes revideringar inom ditt område. Det är områdets styrgrupp och studierektor som bestämmer hur rutinen ser ut. Du kan med fördel uppdatera ISP:en kontinuerligt under året med dina resultat och på så sätt underlätta den årliga och formella uppdateringen.

ISP:en ska uppdateras även vid eventuell giltig frånvaro eller deltidsarbete. Vid sjukdom och föräldraledighet i samband med den årliga uppdateringen, uppdaterar du och din handledare ISP:en retroaktivt när du åter är i tjänst.

Exempel om en anställning påbörjas 1 september 2024:
ISP-version 1 gäller 1 september 2024 – 31 augusti 2025
ISP-version 2 gäller 1 september 2025 –31 augusti 2026, etc.

Kolla gärna med din studierektor om ditt forskarutbildningsområde har särskilda rutiner för revidering av ISP som du behöver ta del av.

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2025-06-18 av Dejana Burazor