.jpg)
Studieplaner och mål för forskarutbildning
Den allmänna studieplanen är tillsammans med den individuella studieplanen bland de viktigaste dokumenten för dig som forskarstuderande. De är lagstadgade enligt högskoleförordningen och styr och reglerar hur du ska nå de förväntade examensmålen för din forskarutbildning.
Mål för utbildning på forskarnivå
En doktorand kan vara antagen till doktorsexamen (240 högskolepoäng) eller licentiatexamen (120 högskolepoäng). Licentiatexamen är ungefär motsvarigheten till en halv doktorsexamen i tid och högskolepoäng.
De övergripande målen för doktorsexamen respektive licentiatexamen är definierade i högskoleförordningens bilaga 2 (examensordningen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och gäller all utbildning på forskarnivå i Sverige. Målen står med i din allmänna studieplan och måluppfyllelsen redovisar du i din individuella studieplan.
Allmän studieplan (ASP)
För varje ämne som har utbildning på forskarnivå ska det finnas en allmän studieplan. I den anges det huvudsakliga innehållet i utbildningen, de mål som ska uppnås och övriga anvisningar som finns. I din allmänna studieplan står bland annat vilka kurser du måste läsa för att du ska kunna ansöka om att få din doktors- eller licentiatexamen när du är klar med studierna. Du kan hitta allmänna studieplaner i respektive forskarutbildningsområdes webbplats nedan.
Historiska studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kritisk kulturteori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Miljövetenskapliga studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Politik, ekonomi och samhällets organisering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utbildningsvetenskapliga studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Individuell studieplan (ISP)
Enligt 6 kap. 29 § högskoleförordningen ska en individuell studieplan upprättas för dig som doktorand. Forskarutbildningen är i hög utsträckning en individuellt upplagd utbildning. Därför kompletteras den allmänna studieplanen med en individuell studieplan som din huvudhandledare och du upprättar tillsammans i samband med att din anställning påbörjas och sedan revideras den årligen.
Den individuella studieplanen är ett viktigt verktyg för planering, ansvarsförtydligande och måluppföljning. Som juridiskt dokument fastslår ISP:en vilka rättigheter respektive skyldigheter som högskola, handledare och forskarstuderande har och har därför stor betydelse för forskarstudentens rättssäkerhet. Grundläggande rättspraxis är att lärosätet alltid har det yttersta ansvaret att fastställa forskarstudentens ISP även om hen inte medverkar till att upprätta planen. Muntliga överenskommelser kan inte ersätta en ISP och avsaknaden av ISP är en allvarlig brist.
Som pedagogiskt dokument används ISP:en som ett stöd och verktyg i handledarens och forskarstudentens gemensamma planering och uppföljning av utbildningen. Den blir på så sätt ett mycket viktigt instrument för tidsplanering och en effektivt bedriven utbildning. Nedan hittar du ett exempel på hur en tidsplanering av dina doktorandstudier kan se ut.
ISP i Ladok
Södertörns högskola har beslutat att övergå till att hantera doktoranders ISP digitalt genom Ladok från och med hösten 2024. Beslutet gäller för samtliga nyantagna doktorander. Under perioden 2024-2025 kan tidigare antagna doktorander välja att fortsätta i tidigare arbetssätt. Information och manualer riktad till personal såsom handledare, studierektorer och FoU-administratörer finns på sidan Stöd till personal.
Manual
Manualen nedan är skapad av Södertörns högskola och kan komma att uppdateras oftare under 2025. Det är därför viktigt att du alltid följer den senaste publicerade versionen. Det finns även manualer skapade av Ladokkonsortiet som kan vara användbara, dessa finns att hämta på Ladokkonsortiets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se