Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Stöd till personal

Informationen som finns på denna sida riktar sig främst till personal som arbetar med forskarutbildning. Du som doktorand behöver inte ta del av informationen här.

Arbetsrutiner

Utöver Högskoleförordningen Länk till annan webbplats. och Södertörns högskolas föreskrifter samt riktlinjer så finns det även nedskrivna arbetsrutiner för forskarutbildning. Arbetsrutinerna är främst framtagen för administrativ personal som jobbar med forskarutbildning. Dessa rutiner är samlade i en låst teamskanal. Tryck på länken nedan för att skicka en förfrågan om åtkomst till arbetsrutiner.

I kanalen hittar du även mallar såsom mall för allmän studieplan, mallar för doktorandantagning och så vidare.

Disputation

Nedan hittar du information om hur du bokar disputation, tekniska detaljer kring hybrid disputation samt mall för betygsnämndsprotokoll.

Disputationer vid Södertörns högskola ska äga rum helgfri vardag under perioderna 15 augusti – 21 december eller 7 januari – 15 juni.

Två disputationer får inte ske vid samma tidpunkt på högskolan. Samma datum går dock bra under förutsättning att den ena disputationen äger rum på förmiddagen (med start senast kl 10) och den andra på eftermiddagen (med start tidigast kl 13).

Kontakta biblioteket i god tid för att stämma av att det önskade disputationsdatumet är möjligt utifrån deras hållpunkter för tryckning av avhandlingen med mera.

Disputationskalendern

Se disputationskalendern Länk till annan webbplats. för lediga datum och tider.

Bokning av disputation

Skicka din bokningsförfrågan till disputationsbokning@sh.se.

Ange önskat datum och klockslag för disputationen, doktorandens namn, forskarutbildningsämne och -område samt kontaktperson för bokningen.

Efter bokning skickas en bokningsbekräftelse till kontaktpersonen.

Information till dig som ska hantera och genomföra en hybrid disputation med stöd av Zoom

En hybrid disputation genomförs i sal MA648 med stöd av Zoom webinar. Numera har alla på högskolan möjlighet att skapa webinar med upp till 500 deltagare. Du kan själv skapa ett webinar eftersom det från och med våren 2024 ingår i alla licenser för verktyget.

Utse zoomansvarig

Det är skillnad på att leda en på platsdisputation och en hybrid disputation, därför rekommenderar vi att ni utser en zoomansvarig. Den zoomansvarige hanterar zoomteknik och håller koll på ev inkommande frågor i Zoom under själva disputationen så att ordföranden kan fokusera på själva ordförandeskapet. Zoomansvarig behöver vara på plats i rummet under disputationen.

Hantera Zoom under disputationen

Zoom hanteringen för en hybrid disputation är inte svårare än för ett vanligt Zoom möte, men man måste veta vilka knappar en ska trycka på, när och varför. Därför rekommenderar vi att ni i arbetsgruppen bokar in ett startuppmöte med IKT pedagog där administratör, ordföranden samt zoomansvarig deltar. Under det här mötet går vi igenom alla inställningar som behöver hanteras under sessionen mm.

Startuppmöte med IKT pedagoger

Närvarande: IKT – pedagog, administratör, ordföranden och zoomansvarig.

Innehåll: Vi går igenom Zoom webinar fokus - länkar till alla olika deltagare, inställningar i Zoom på zoomansvarigs dator, inställningar på rumsdatorn, hur syns och hörs panelister vid webinar, välkomstbild, pausbild mm.

Utifrån en skiss på MA648 pratar vi om var alla inblandade ska sitta/stå vilken teknik som ska användas för ljud och bild samt zoomansvarigs ansvar under själva disputationen.

Syfte med mötet:

  • Att sätta in administratör, ordföranden och zoom ansvarig i det som behöver göras innan och under disputationsakten i det som rör zoomteknik och zoomlänkar.
  • Ordföranden och Zoom ansvarig ska känna sig trygg med vilka inställningar som ska användas när och var man hittar dem i zoom.
  • Alla ska känna sig trygga med vad som kommer att hända vid genrepet och hur disputationen kommer att gå till (känna till teknik, veta var man ska stå/sitta etc).

Boka möte

Vi kommer att gå igenom allt steg för steg när vi ses. Boka ett möte genom att mejla till: ikt-pedagogerna@sh.se

Checklista inför hybrida disputationen

För att allt ska gå så smidigt som möjligt har vi sammanställt information om ansvarsfördelning samt olika roller och dess uppgifter inför och under den hybrida disputationen. Ta del av denna information så snart som möjligt och se till att ni alla är bekanta med den innan arbetsgruppen träffar IKT-pedagogerna.

Checklista hybrid disputation Länk till annan webbplats.

ISP i Ladok

Södertörns högskola har beslutat att övergå till att hantera doktoranders ISP digitalt genom Ladok från och med hösten 2024. Beslutet gäller för samtliga nyantagna doktorander. Under perioden 2024-2025 kan tidigare antagna doktorander välja att fortsätta i tidigare arbetssätt.

Arbeta med ISP i Ladok första gången

Informationen nedan riktar sig till dig som handledare och studierektor som för första gången ska fylla i en ISP i Ladok. Information och manualer riktad till doktorander finns på sidan Studieplaner och mål för forskarutbildning.

1. Ny version skapas

För att du ska kunna sätta igång hanteringen av din doktorands ISP så behöver en "ny version" skapas i Ladok. "Ny version" innebär att en ISP har startats. Det här steget görs av forskarutbildningsadministratör på institutionen.

2. Påbörja arbetet med ISP

Nu kan du logga in i Ladok och påbörja arbetet. I ISP formuläret finns det hjälptexter när du klickar på "instruktioner" på högra sidan av rubriken. Hur du loggar in och navigerar i Ladok finns beskrivet i en manual för handledare längre ned på sidan.

Behöver du stöd?

Om du stöter på problem när du arbetar med individuell studieplan i Ladok så kan du få stöd och vägledning för att komma vidare. I första hand kan du kontakta forskarutbildningsadministratör på din institution. Om du behöver ytterligare vägledning kan du boka ett möte med Ladokansvarig på högskolan. Vid mötet går vi tillsammans igenom tekniska funktioner i Ladokverktyget.

Mötet kan bokas enskilt eller tillsammans med din doktorand. Vid bokning av möte för tekniskt stöd vill vi att du anger följande:

  • Ditt och eventuellt doktorandens namn
  • Vilken institution du tillhör
  • Förslag på 2-3 olika mötestider (á 60 minuter). Vi räknar med att kunna besvara dina frågor vid ett mötestillfälle. Vid behov bokar vi in ytterligare ett möte.

Ovanstående punkter mejlas till: ladokadmin@sh.se

Logga in i Ladok och påbörja granskningsarbetet. Hur du loggar in och navigerar i Ladok finns beskrivet i en manual för studierektorer längre ned på sidan.

Behöver du stöd?

Om du stöter på problem när du arbetar med individuella studieplaner i Ladok så kan du få stöd och vägledning för att komma vidare. I första hand kan du kontakta din forskarutbildningsadministratör på institutionen. Om du behöver ytterligare vägledning kan du boka ett möte med Ladokansvarig på högskolan. Vid mötet går vi tillsammans igenom tekniska funktioner i Ladokverktyget.

Vid bokning av möte för tekniskt stöd vill vi att du anger följande:

  • Ditt namn
  • Vilken institution du tillhör
  • Förslag på 2-3 olika mötestider (á 60 minuter). Vi räknar med att kunna besvara dina frågor vid ett mötestillfälle. Vid behov bokar vi in ytterligare ett möte.

Ovanstående punkter mejlas till: ladokadmin@sh.se

Manualer

Manualerna nedan är skapade av Södertörns högskola och kan komma att uppdateras oftare under 2025. Det är därför viktigt att du alltid följer den senaste publicerade versionen. Det finns även manualer skapade av Ladokkonsortiet som kan vara användbara, dessa finns att hämta på Ladokkonsortiets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kursplanemallar

Nedan hittar du kursplanemallar.

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2025-06-18 av Dejana Burazor