Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Kurser, forskarseminarier och konferenser

Utöver avhandlingsarbetet består din forskarutbildning bland annat av kurser, seminarier, konferenser, workshops och så vidare. Här hittar du information om kurser och tillgodoräknande, deltagande i seminarier och konferenser.

Kurser på forskarnivå

I den allmänna studieplanen för ditt ämne anges vilka kurser du ska läsa under din utbildning. Högskolans forskarutbildningsområden och forskarskolan BEEGS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder kurser på forskarnivå.

Tänk på att alltid stämma av med din huvudhandledare innan du tar en kurs. Kursen ska stämma överens med kurskraven i ditt ämnes allmänna studieplan och dokumenteras i din individuella studieplan. Tillgodoräknande kan behöva göras om du läser en kurs med motsvarande innehåll vid annat lärosäte. Även kurser som du läser vid högskolan kan behöva tillgodoräknas i vissa fall när de ersätter en obligatorisk kurs i din allmänna studieplan.

Om du vill tillgodoräkna dig en kurs eller tidigare utbildning måste du ansöka om tillgodoräknande. Du ansöker om tillgodoräkning genom att 1. fylla i blanketten nedan och 2. lämna in den ifyllda blanketten till din huvudhandledare eller forskarutbildningsadministratör för godkännande.

Vanligast är att tillgodoräkna en kurs som du tar under utbildningens gång, men det går också att ansöka om tillgodoräknande av en kurs som du tagit innan du blev antagen till forskarutbildningen. En kurs som ingick i behörighetskraven för dina forskarstudier går dock inte att tillgodoräkna.

Om du är anställd på Södertörns högskola men antagen på annat lärosäte får du ett intyg om genomförd kurs på Södertörns högskola från kursadministratör. Intyget tar du med dig, tillsammans med kursplan och litteraturlista, till ditt antagande lärosäte för tillgodoräknande av kurs enligt lärosätets egna rutiner. Samma sak gäller för externa doktorander som läser kurser vid Södertörns högskola.

Ladok är ett nationellt studiedokumentationssystem som ger stöd till olika delar av den studieadministrativa processen, bland annat kurser. Som doktorand blir du registrerad varje termin som du är aktiv i dina studier och alla kurser du tar inom din forskarutbildning läggs in i Ladok.

Registrerings- och resultatintyg

I Ladok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du få ut registrerings- eller resultatintyg. Vid problem eller behov av hjälp, kontakta din forskarutbildningsadministratör på institutionen.

Det är din kursexaminator som ansvarar för att godkända kurser rapporteras i Ladok. Om inte kursen har registrerats efter ett par månader, stäm gärna av med din examinator. Det är bra om registreringen inte dröjer alltför länge.

Alla kurser klara

När du är klar med alla de kurser och kurspoäng som krävs enligt din allmänna studieplan ska de godkännas enligt institutionens rutiner. Godkännandet av kurserna krävs för att du ska kunna ansöka om ett examensbevis så snart som möjligt efter avslutad utbildning och när avhandlingen blivit godkänd av en betygsnämnd. Kolla gärna på ditt Ladokintyg om alla kurser står med på ett korrekt sätt i god tid före din disputation.

Om något saknas eller är fel, kontakta forskarutbildningsadministratören på institutionen.

Forskarseminarier/högre seminarier

Ämnets seminarieserie på forskarnivå är en betydelsefull del av forskningsmiljön. Det är därför viktigt att alla, både forskare och forskarstuderande, bidrar till seminariekulturen och håller den levande genom sin närvaro.

Planera och notera deltagandet

Som forskarstuderande förväntas du delta, och även presentera texter och forskningsresultat, vid ditt ämnes seminarieserie. Du är också välkommen att delta i andra ämnens seminarier om du är intresserad av något särskilt tema. Att ha kontakt med näraliggande eller andra ämnen kan berika dina studier på olika sätt.

Det är viktigt att du diskuterar omfattningen på ditt seminariedeltagande med din handledare så det blir realistiskt och genomförbart utifrån din tidsplanering. Planera och notera deltagandet i din individuella studieplan.

Övriga seminarieserier

Du som är BEEGS-doktorand förväntas också delta i CBEES seminarieserie, särskilt under det första året. Mer information kan du få från BEEGS studierektor. Om du är forskarstuderande och antagen vid annat lärosäte, deltar du dessutom i det lärosätets seminarieserie.

Konferenser och workshops

Deltagande i konferenser och workshops sker i överenskommelse med din handledare och ska planeras och dokumenteras i den individuella studieplanen så att syftet med deltagandet kopplas till målen för utbildningen. Konferensdeltagandet ska, liksom övriga delar i utbildningen, motsvara de mål som finns för forskarutbildningen.

Finansieringen för deltagandet måste också säkras och i första hand ska dina egna expenser användas. Läs mer om ytterligare finansieringsmöjligheter under sidan Expenser, inköp och resor.

Administrera en konferens eller workshop

Det kan också vara en värdefull erfarenhet att hjälpa till med att organisera en workshop eller konferens. Se sidan Institutionstjänstgöring för mer information. Om du arbetar med konferensadministration som institutionstjänstgöring måste du försäkra dig om att konferensarrangören har ansökt om medel för administration så att du kan få alla arbetade timmar som förlängd anställningstid.

Se information om vad du bör tänka på när du jobbar med konferensadministration på sidan Eventstöd.

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2025-06-18 av Dejana Burazor