
Institutionstjänstgöring
Det är vanligt att forskarstuderande utövar någon form av institutionstjänstgöring under studietiden. Här hittar du information om institutionstjänstgöring och hur den bestäms.
Vad är institutionstjänstgöring?
Institutionstjänstgöring är arbete på högskolan som kan utföras vid sidan av utbildningen, till exempel konferensadministration, undervisning på grundnivå eller representationsuppdrag. Institutionstjänstgöring ingår inte i dina forskarstudier utan ligger utanför din doktorandanställning. Den tid du lägger på institutionstjänstgöringen har du också rätt att få förlängning för. Något som är viktigt att tänka på är att den inte ska inverka negativt på dina studier. Dina studier måste alltid komma i första hand och din tid räcka till för ditt avhandlingsskrivande.
Det finns inget krav på att utföra institutionstjänstgöring och du har rätt att säga nej om du blir tillfrågad att utföra institutionstjänstgöring.
Begränsningar i omfattning
Tänk på att din institutionstjänstgöring får högst motsvara 20 procent av din totala anställningstid. Dock kan procentsatsen variera från termin till termin. Tjänstgöringen är förlängningsgrundande, vilket betyder att din doktorandanställning förlängs med motsvarande tid, se Riktlinjer för förlängning av doktoranders anställningstid vid förtroendeuppdrag. Du måste alltid få reda på i förväg hur många klocktimmar som är avsatta för den institutionstjänstgöring som du erbjuds från ansvarig avdelningsföreståndare innan du påbörjar ett arbete.
Det är viktigt att du informerar din handledare eller avdelningsföreståndare om du känner att tjänstgöringen leder till att avhandlingsarbetet försummas. Om du behöver hjälp med att planera din tid så kan du använda dig av detta exempel på tidsplanering Word, 36.4 kB.. Där kan du se hur olika procentsatser kan översättas till arbetsveckor.
Ditt sista anställningsår
Om du disputerar och blir helt klar med dina studier innan det sista årets anställning upphör, får du inte din anställning förlängd på grund av institutionstjänstgöring eller andra förlängningsgrundande särskilda skäl. Tänk därför på att rådgöra med HR-generalisten vid din institution innan du tackar ja till institutionstjänstgöring under ditt sista anställningsår.
Hur din institutionstjänstgöring bestäms
Tjänstgöringen ska vara överenskommen med din handledare och avdelningsföreståndare innan den påbörjas. Huvudhandledaren avgör vad som är lämplig institutionstjänstgöring och i vilken omfattning. Du behöver även stämma av med ämnessamordnare eller avdelningsföreståndare hur många klocktimmar du får för din tjänstgöring.
Problem i institutionstjänstgöringen
Om du upplever problem med din institutionstjänstgöring, till exempel för hög arbetsbelastning eller för lite förlängning, kan du få stöd från facket. Bryter din arbetsgivare mot lagen eller det lokala avtalet kan facket vara med och förhandla åt dig. Facket bevakar också att de lokala avtalen följs.
Även i de fall där du stöter på problem med att få institutionstjänstgöring kan facket vara med och stötta på individuell nivå. Är det exempelvis handledaren som sätter hinder i vägen kan det finnas olika skäl för det. Ta kontakt med din lokala fackliga organisation för att få hjälp.
Rapportering av institutionstjänstgöring
Du behöver inte själv rapportera genomförd institutionstjänstgöring, men du och din huvudhandledare måste alltid i förväg stämma av din institutionstjänstgöring med din avdelningsföreståndare så att hen vet hur många timmar institutionstjänstgöring du kommer att ha och ska bemannas på under nästkommande termin.
Kontakta din avdelningsföreståndare eller HR-generalist om du har frågor om din institutionstjänstgöring.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se