.jpg)
Handledning
Handledningens roll för dig som forskarstuderande är mycket viktig. Vilka förväntningar och krav finns? Vad gör du om du upplever problem i handledningen eller behöver byta handledare? Här hittar du information om det som rör handledning.
Ett viktigt samarbete
Handledning för forskarstuderande antagna vid Södertörns högskola ges utifrån de villkor som står i högskolans riktlinjer för handledning. Handledning kan se ut på olika sätt och det är därför viktigt att klargöra vilka förväntningar och krav som du och dina handledare har på varandra för att samarbetet ska fungera bra. Era åtaganden och antalet handledningstimmar ska stå med i din individuella studieplan så att en utvärdering kan göras varje år när studieplanen uppdateras.
Handledningen förstås bäst som en ”arbetsallians” där det finns ömsesidig tillit och där alla parter ska vara klara över målen med arbetet och uppgifterna som ska utföras. Fråga gärna din handledare eller studierektor om ditt ämne eller forskarutbildningsområde har tagit fram något dokument som beskriver forskarhandledares och forskarstuderandes arbete och ansvar.
Problem i handledningen?
Om du som forskarstuderande upplever problem med handledningen – vänta inte för länge med att ta eget initiativ och diskutera frågan.
Det är först och främst viktigt att du söker stöd för att få perspektiv på situationen. Vänd dig till studierektor eller någon i forskarhandledarkollegiet som du har förtroende för, eller till avdelningsföreståndare som är din närmaste chef med ansvar för arbetsmiljöfrågor. I samtalet kan du få möjlighet att reflektera över dina problem och att bedöma vad doktorand- och handledarrollen innebär och vad som är rimligt och inte.
Många problem i handledningen kan också sättas in i ett sammanhang om du orienterar dig i den litteratur som finns om handledning och handledningsrelationen. Du kan också vända dig till Doktorandrådet eller SöderS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du behöver stöd. Ofta handlar besvärliga situationer om saker som också andra doktorander har råkat ut för. Det kan vara till hjälp att få konkret information och goda råd om hur man kan gå tillväga för att nå en lösning. Se exempel på litteraturtips nedan.
- Forskarhandledning i teori och praktik, Eva Brodin, Jitka Lindén, Anders Sonesson, Åsa Lindberg-Sand, Studentlitteratur 2016.
Byte av handledare
Läs noga igenom vad som står om handledning i högskolans riktlinjer för handledning samt ditt ämnes vägledning för forskarhandledares och doktoranders arbete och ansvar inom forskarutbildningen om ett sådant dokument finns. Samråd sedan i frågan om en möjlig lösning med din studierektor eller avdelningsföreståndare. Vänta inte för länge med att ta ett eget initiativ i frågan – du riskerar att förlora viktig studie- och anställningstid.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se