.jpg)
Forskarutbildningens organisation och studentinflytande
På denna sida hittar du en övergripande beskrivning av hur utbildningen på forskarnivå vid Södertörns högskola är organiserad och hur den styrs. Du kan även läsa om studentinflytandet vid högskolan, som är en viktig möjlighet för dig som doktorand att påverka din utbildning och din studiesituation.
Forskarutbildningsområden
De allra flesta doktoranderna vid Södertörns högskola är antagna till studier på forskarnivå i något av högskolans forskarutbildningsämnen. Samtliga ämnen ingår i något av de nedanstående fem forskarutbildningsområden för vilka högskolan har examenstillstånd på forskarnivå. Du kan läsa mer om respektive forskarutbildningsområde samt vilka ämnen som tillhör forskarutbildningsområdet genom att klicka på länkarna nedan.
- Historiska studier (HS)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kritisk kulturteori (KKT)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Miljövetenskapliga studier (MS)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Politik, ekonomi och samhällets organisation (PESO)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Utbildningsvetenskapliga studier (UVS)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskarskolan BEEGS
Högskolan har en profil med anknytning till Östersjöområdet och Östeuropa och flera av doktoranderna inom samtliga forskarutbildningsområden tillhör forskarskolan BEEGS (Baltic and East European Graduate School) som ingår i forskningscentret CBEES (Centre for Baltic and East European Studies). Inom gruppen BEEGS-doktorander finns både doktorander antagna vid Södertörns högskola och doktorander antagna vid andra lärosäten.
Hur styrs forskarutbildningen?
Vid högskolan finns ett antal organ som bereder och beslutar i frågor som rör forskarutbildningen. Vissa ärenden beslutas av styrgrupperna, medan andra måste tas vidare till Fakultetsnämnden eller dess utskott – forsknings- och forskarutbildningsutskottet – för beslut.
Du kan läsa mer om respektive organ i plusboxarna nedan.
Studentrepresentation
Studentinflytandet vid högskolan är en viktig möjlighet för dig som forskarstuderande att påverka din utbildning och din studiesituation. Rätten att representeras i organ som direkt eller indirekt rör forskarutbildningen är lagstadgad i högskoleförordningen och högskolelagen.
En studentrepresentant ska bevaka studenternas intressen och representerar studenter som grupp. En studentrepresentant företräder alla studenter vid högskolan, oavsett utbildningsnivå och oavsett om de är kårmedlemmar eller inte. Studentrepresentanter utses av studentkåren via Doktorandrådet.
Som forskarstuderande har du bland annat möjlighet att ingå i följande organ:
- Högskolestyrelsen
- Fakultetsnämnden
- Fakultetsnämndens forskarutbildningsutskott
- Institutionsnämnden vid respektive institution
- Styrgruppen för respektive forskarutbildningsområde
- Ämnesråd.
Studentrepresentation kan också behövas i tillfälliga arbetsgrupper eller uppdrag som högskolan arbetar med. Förlängning med anledning av förtroendeuppdrag, studentfackligt arbete samt representation i högskolans beslutande och beredande organ kan medges.
Studentkåren
Studentkåren vid Södertörns högskola heter SöderS. En av studentkårens viktigaste uppgifter är att arbeta med hur utbildningen på högskolan fungerar och att vägleda och stötta studenter som upplever sig diskriminerade av lärare/studenter eller upplever sin utbildning vara orättssäker eller fel. Trivsel och studiesocial verksamhet är en annan viktig uppgift för studentkåren. Du kan alltid höra av dig till studentkåren vid frågor eller problem gällande studiemiljön.
Doktorandrådet
Doktorandrådet är en fristående organisering under SöderS som arbetar för att säkerställa forskarstudenternas närvaro och påverkan i beslut som fattas på Södertörns högskola. Rådet är också en samlingsplats för doktorander som vill diskutera gemensamma frågor.
SöderS arbetar tillsammans med Doktorandrådet för att säkerställa representationen i de råd, nämnder och styrelser som fattar beslut rörande forskarutbildningarna vid högskolan.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se