
Disputation och examen
Det är mycket att tänka på och ordna med inför en disputation. Därför är det bra om du och din handledare börjar planera i god tid. Här hittar du bland annat information om planeringsmöte inför disputation, spikning, disputation och examensbevis.
Disputation
Den främsta graden av högre utbildning är en så kallad doktorsexamen. Det är i sin nuvarande form ett 4-årigt projektarbete där du som doktorand lägger fram dina resultat i form av en doktorsavhandling vid en disputation.
Inför en disputation finns det mycket hjälp att få. Stora delar av det stöd som erbjuds finns beskrivet nedan. Utöver informationen som finns här är dina handledare ditt viktigaste stöd inför avhandlingstryck och inför disputation.
Förberedelser inför disputation
Kontakten med biblioteket om publiceringen av avhandlingen är viktig i samband med förberedelserna när ditt slutmanus är färdigt och godkänt - var därför noga med att ta kontakt med dem sex månader före planerad disputation.
Styrdokument
Förfarandet vid disputation regleras dels externt, av Högskoleförordningen (HF), Länk till annan webbplats. dels internt genom högskolans styrdokument gällande disputation och examination. Det är bra om du och din handledare läser igenom högskolans riktlinjer för examination inom utbildning på forskarnivå där de formella reglerna för disputation nämns.
Checklista
Disputationschecklistan kompletterar de högskoleövergripande styrdokumenten samt de anvisningar som finns på institutionen och innehåller en övergripande tidplan, praktiska upplysningar och föreslår vem som ansvarar för de olika uppgifterna. Förslag på ansvariga kan ändras utifrån forskarutbildningsområdenas egna arbetsrutiner. Även ordningen på vissa uppgifter kan ändras utifrån behov.
Disputationsmöte
Efter ditt slutseminarium och samtal med huvudhandledaren om slutfasen av dina studier, är det dags för ett förberedande disputationsmöte. Mötet bör ske så snart som möjligt eftersom opponent och betygsnämnd ofta måste bokas minst sex månader i förväg. Kontakta din studierektor för rutiner kring disputationsmötet. På mötet deltar du, din huvudhandledare, studierektor och administratör för att samordna spikningsceremonin och disputationen.
Studierektor eller huvudhandledare kallar till mötet där ansvar för olika uppgifter inför disputationen fördelas. Frågor som tidsplanering, budget, Ladok-rapportering, opponent, betygsnämnd, lokalbokning, språkgranskning, publicering och informationsspridning diskuteras.
Spikning
Spikning är den formella proceduren för att tillkännage att din avhandling är klar. Den sker elektroniskt i publikationsdatabasen DiVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och biblioteket hjälper till i processen. Detta måste ske senast tre veckor före disputationen när avhandlingen har tryckts upp. Du som doktorand ansvarar för att registrera information om din avhandling och disputation i DiVA. Biblioteket granskar registreringen och skickar dig spikbladet. Spikbladet anger tid och plats för disputationen och innehåller även abstract. Efter den formella spikningen kan du välja om du vill ha en spikningsceremoni, där du håller en kort presentation av ditt avhandlingsarbete för allmänheten.
Examensbevis
Innan en ansökan om examensbevis skickas in ska alla kurser och avhandlingen vara registrerad i Ladok. Du kan själv gå in på Ladok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se hur registreringen ser ut i god tid före din disputation.
Veckan närmast efter disputationen ska ansvarig person på institutionen attestera att avhandlingen är godkänd i Ladok enligt forskarutbildningsområdets rutiner. Då skrivs även avhandlingstiteln in i Ladok och den kommer sedan att stå med på ditt examensbevis liksom de kurser som har ingått i utbildningen.
Kontakt
Kontakta din studierektor eller forskarutbildningsadministratör för att få eventuella kompletterande rutiner som institutionen har.
För mer information om spikningar, kontakta biblioteket: publications@sh.se.
För mer information om examensbevis, kontakta Studentavdelningen: examen@sh.se
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se