%20(2)%20iStock-1572436997.jpg)
Arbetsmiljö
Du som doktorand har rätt till en välfungerande arbetsmiljö. Här hittar du information om hur högskolan arbetar med arbetsmiljöfrågor samt vart du ska vända dig om du upplever arbetsmiljöproblem.
Arbetsmiljö och lika villkor
Ibland kan det upplevas som krångligt att vara studerande samtidigt som du är anställd med alla rättigheter och skyldigheter som det innebär. Din roll och position kan i vissa sammanhang upplevas som otydlig. Tveka därför aldrig att be om hjälp hos din handledare, studierektor, närmaste chef (avdelningsföreståndaren) eller hos administrationen.
Du kan läsa mer om det systematiska arbetsmiljöarbetet, riskbedömning, arbetsmiljöplan, lika villkor, arbetsskador och tillbud, rutiner vid kränkande särbehandling, diskriminering, trakasserier och repressalier, alkohol- och drogpolicy med mera på sidan Arbetsmiljö och lika villkor.
Vem ska jag kontakta vid upplevd arbetsmiljöproblem?
Det finns flera kontaktvägar om du vill lyfta ett arbetsmiljöproblem eller har frågor om arbetsmiljön.
- Du kan vända dig till ditt lokala arbetsmiljöombud på din institution eller högskolans huvudarbetsmiljöombud. Kontaktuppgifter hittar du på sidan Arbetsmiljö och lika villkor.
- Du kan vända dig till din närmaste chef, avdelningsföreståndaren. Om du upplever psykosociala arbetsmiljöproblem kopplade till forskarutbildningen har du också möjlighet att prata med din studierektor.
- Du kan höra av dig till studentkåren, SöderS
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En av studentkårens viktigaste uppgifter är att arbeta med hur utbildningen på högskolan fungerar och att vägleda och stötta studenter som upplever sig diskriminerade av lärare/studenter eller upplever sin utbildning vara orättssäker eller fel.
- Du kan kontakta ditt fackförbund. På högskolan finns tre fackliga förbund representerade: Saco-S, ST och SEKO. Saco-S, ST och SEKO. Du kan läsa mer om dessa på sidan Fackliga organisationer.
Samverkansdoktorander är inte anställda vid högskolan, utan följer de anställningsvillkor som tillämpas av respektive arbetsgivare. Dock har samverkansdoktorander möjlighet att lyfta arbetsmiljöfrågor som rör utbildningen till studierektor för forskarutbildningen.
Doktorandenkät
Var tredje år genomför högskolan en enkät för att ta reda på vad doktoranderna anser om sin utbildning och sin arbetsmiljö. Resultatet i enkäten kan ligga till grund för hur varje forskarutbildningsområde arbetar vidare med arbetsmiljöfrågor, så det är viktigt att så många doktorander som möjligt svarar på enkäten när den skickas ut. Sammanställning och rapport efter den senast genomförda enkäten kan du hitta nedan.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se