
Anställning
Vid Södertörns högskola är de flesta forskarstuderande både antagna och anställda vid högskolan, men det finns även de som är antagna vid andra lärosäten eller har sina anställningar finansierade på annat sätt. Läs mer om de olika doktorandkategorierna och anställningsvillkor nedan.
Doktorandkategorier
En forskarutbildning för en doktorand är fyra år lång vid heltidsstudier och motsvarar 240 högskolepoäng. Motsvarande för en licentiand är två års heltidsstudier och 120 högskolepoäng. Doktorandanställningen regleras i högskoleförordningen, kapitel 5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Din anställning som doktorand vid Södertörns högskola regleras dessutom i högskolans riktlinjer för doktorandanställning
Länk till annan webbplats.. En doktorandanställning är en tidsbegränsad anställning som löper ett år i taget.
Doktorandkategorierna är följande:
Anställd som doktorand vid Södertörns högskola
Det är viktigt att veta att du du har samma förmåner och ansvar som övrig personal anställd vid högskolan, såsom ersättningsberättigad semester, arbetsskadeförsäkring, föräldraledighet, pensionsgrundande och A-kassegrundande inkomst samt skyldighet att rapportera bisyssla. Du har även rätt till sjuklön, läkemedelsersättning och tillgång till företagshälsovård. Allt detta kan du läsa mer på sidan Min anställning nedan.
Närvaro
Du förväntas delta aktivt i seminarier med mera inom ramen för din forskarutbildning (se bland annat din allmänna studieplan), men tänk på att din närvaro på högskolan är viktig även i andra sammanhang. Olika former av kunskapsutbyte kollegor emellan bidrar ofta till mer tydlighet och bättre studieresultat. Delta därför i de möten som din ämnessamordnare, avdelningsföreståndare, studierektor eller prefekt kallar till, till exempel personalmöten och institutionsdagar, för att få information om vad som är på gång på högskolan och din institution.
Ledighet och deltid
Som doktorand har du rätt att vara anställd på deltid, dock lägst 50 procent av en heltidstjänst. Diskutera eventuellt önskemål om deltidsarbete med din huvudhandledare och kontakta HR-generalisten vid din institution i så god tid som möjligt innan ditt anställningsbeslut ska förnyas.
Doktorander har samma rättigheter som alla andra anställda vid högskolan gällande föräldraledighet, närståendevård, begravning, etc. Däremot finns det begränsningar i tjänstledighet. Läs mer om olika ledigheter på sidan Semester och andra ledigheter eller kontakta din HR-generalist på institutionen.
Sjukanmälan
Om du blir sjuk ska du anmäla det till din avdelningsföreståndare och informera din huvudhandledare. Samtidigt lägger du in 1:a sjukdagen i Primula. Läs mer om hur du anmäler sjukfrånvaro nedan.
Förlängning av anställning
Som doktorand kan din anställning högst omfatta fyra studieår vid heltidsstudier, eller motsvarande två studieår om dina forskarstudier ska leda till en licentiatexamen. Din anställning som doktorand kan dock bli längre. Se nedan vad som är förlängningsgrundande aktiviteter vid en doktorandanställning, enligt högskoleförordningen och högskolans styrdokument. Uträkningen av förlängningen görs enligt en särskild högskoleövergripande mall, kontakta HR-generalisten vid din institution om du vill veta mer om hur det går till.
Om du disputerar och blir helt klar med dina studier innan det sista årets anställning upphör, får du inte din anställning förlängd på grund av institutionstjänstgöring eller andra förlängningsgrundande särskilda skäl. Tänk därför på att rådgöra med HR-generalisten vid din institution innan du tackar ja till institutionstjänstgöring under ditt sista anställningsår.
Planerings- och utvärderingssamtal
Som forskarstuderande har du rätt till ett planerings- och utvärderingssamtal, också kallat medarbetarsamtal, per år. Samtalet förs med din närmaste chef, avdelningsföreståndaren. Planeringen för dina studier sker däremot i samråd mellan alla handledare, studierektor och styrgrupp, varför syftet fokuserar på arbetsmiljö, hur handledningen fungerar samt eventuell institutionstjänstgöring.
Du kommer även att erbjudas återkommande samtal med din studierektor för forskarutbildningen. Syftet med de samtalen är att lyfta och diskutera frågor kopplade till din forskarutbildning. Varje forskarutbildningsområde har en eller flera studierektorer som tar ett mer övergripande ansvar för utbildningen på forskarnivå inom området och dess ämnen. Studierektorn kan svara på de frågor som din handledare inte ansvarar för.
Lönestege för doktorander
Doktorander har inte lönesamtal. Din doktorandlön regleras i ett lokalt kollektivavtal, den så kallade doktorandstegen. Doktorandstegen beslutas av högskolan efter förhandlingar med de fackliga organisationerna.
Studieuppehåll och studieavbrott
Ett studieuppehåll spänner sig över en tidsbegränsad period och du som doktorand fortsätter utbildningen när tidsperioden för studieuppehållet löpt ut.
En anmälan om studieavbrott innebär att du som doktorand avslutar din utbildning på forskarnivå. Anmälan om studieavbrott kan enbart göras av dig som doktorand. Ett studieavbrott innebär att du inte kan återuppta dina forskarstudier vid ett senare tillfälle. Om du vill återuppta dina forskarstudier måste du, i de allra flesta fall, ansöka på nytt. Du ansöker då till en utlyst doktorandplats på samma premisser som övriga sökande.
Anmälan om studieavbrott blankett (kommer snart)
Arbetslöshetsunderstöd: a-kassa
Doktorandanställningen gör att du är berättigad till arbetslöshetsunderstöd (a-kassa), men tänk på att villkoren ser olika ut beroende på om du har skickat in din avhandling till tryck eller om du själv har avbrutit studierna. Som doktorand betraktas du som studerande av Akademikernas a-kassa så länge du är inskriven på forskarutbildningen. Först vid avslutade studier kan du betraktas som arbetslös och har möjlighet till ersättning från Akademikernas a-kassa.
Du måste ha varit medlem i a-kassan under minst 12 månader innan din anställning upphör. Tänk på att ansluta dig i god tid för att undvika eventuella försörjningsglapp och att ersättningen baseras på din inkomst under dina senaste 12 månader som anställd. Du kan läsa mer om a-kassa på Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) webbplats.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se