Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

Aktuella utlysningar svenska finansiärer

Utsikt över campustorget

Här ges en förteckning över aktuella och kommande utlysningar från svenska finansiärer. De är sorterade i bokstavsordning utefter finansiär.

I plusboxen nedan finns ett urval av utlysningarna från svenska finansiärer, både statliga myndigheter, offentliga stiftelser och privata finansiärer. Listan uppdateras kontinuerligt. I sektionerna nedan finns korta sammanfattningar kring utlysningarna, mer utförlig information går att läsa i respektive finansiärers utlysningstext.

Kontakta gärna forskningsrådgivare om du behöver stöd.

Afa Försäkring

Information: Afa Försäkring har samlat information och tips för hur du söker finansiering från dem. Läs mer på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utlysning: Arbetsmiljön i den gröna omställningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Afa Försäkring utlyser ett FoU-program om arbetsmiljön i den gröna omställningen. Med ny och användbar kunskap inom området ska programmet bidra till säkra och hälsosamma arbetsplatser under den pågående omvandlingen mot en mer miljövänlig och hållbar framtid.
Projekttid: 3 år
Sista ansökningsdag: 3 juni 2024

Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond - BFUF

Utlysning: AI och besöknäringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Temat för utlysningen är Artificiell intelligens och besöksnäringen – AI och framtidens arbete, service, möten och gästkommunikation i besöksnäringen. Nu eftersöks forskningsprojekt som ur arbets- och företagarperspektiv tar avstamp i frågor som berör AI och besöksnäringen.
Projektbidrag: högst 2 000 000 kronor per år för maximalt två år
Projektstart: Tidigast oktober 2024
Sökande ska ha svensk eller utländsk doktorsexamen och vara knuten till ett svenskt universitet, högskola eller forskningsinstitution.
Sista ansökningsdag: 13 juni 2024, kl. 14.00

Brottsofferfonden

Utlysning: Forskningsprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stödjer forskningsprojekt där det övergripande målet är att öka kunskapen om brottsoffer och förbättra bemötandet och stödet till brottsoffer. Forskning om brottsoffer kan bedrivas inom olika ämnesområden, till exempel kriminologi, sociologi, psykologi, socialt arbete, rättsvetenskap, ekonomi, media och medicin. Brottsofferfonden finansierar doktorandprojekt under förutsättning att en disputerad forskare står som huvudsökande.
Projekttid: Upp till tre år, beslut om fördelning av medel fattas för ett år i taget.
Sista ansökningsdag: 1 april 2024

Formas

Nedan presenteras ett urval av Formas utlysningar. Läs mer om planerade utlysningar för 2024 på Formas hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utlysning: Konsumtion i linje med klimatmålen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I denna utlysning efterfrågar Formas forskning som sätter konsumtionsbaserade utsläpp i fokus utifrån ett systemperspektiv, där frågor om konsumtion kopplas samman med frågor om exempelvis styrmedel och beslutsfattande, politisk påverkan, kultur och normer, rättvisa och acceptans.
Projekttid: tre eller fyra år
Budget: minst 3 miljoner och maximalt 6 miljoner
Sista ansökningsdag: 30 april 2024

Utlysning: Karriärstöd för forskare tidigt i karriären, karriärålder 0-3 år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskningsprojekt där du formulerar en egen frågeställning inom Formas ansvarsområden miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Utlysningen ersätter den tidigare utlysningen om mobilitetsstöd och Forskningsprojekt för forskare tidigt i karriären som varit en del av Årliga öppna utlysningen. Utlysningen innehåller krav på nationell och/eller internationell mobilitet. Till denna utlysning kan du inte bjuda in medverkande forskare.
Sista ansökningsdatum: 10 april 2024, kl 14:00

Utlysning: Karriärstöd för forskare tidigt i karriären, karriärålder 4-7 år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskningsprojekt där du formulerar en egen frågeställning inom Formas ansvarsområden miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Utlysningen ersätter den tidigare utlysningen om mobilitetsstöd och Forskningsprojekt för forskare tidigt i karriären som varit en del av Årliga öppna utlysningen.Utlysningen innehåller krav på nationell och/eller internationell mobilitet. Till denna utlysning kan du inte bjuda in medverkande forskare.
Sista ansökningsdatum: 10 april 2024, kl 14:00

Forte

Nedan presenteras ett urval av Fortes utlysningar. Läs mer om kommande utlysningar på Fortes hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utlysning: JPI MYBL: Kompetensförsörjning inom vård och omsorg för äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Medel utlyses till forskning om kompetensförsörjning inom vård och omsorg för äldre. Forskningsprojekten ska fokusera på arbetssituation, digitalisering och jämföra förutsättningar och villkor i olika medlemsstater.
Endast transnationella projekt kommer att finansieras. Varje ansökan måste involvera minst tre behöriga sökanden från tre eller fler deltagande länder.
Sista ansökningsdag: 14 maj 2024, kl 15.00. Observera att utlysningen görs med extern aktör, läs mer om detta på Fortes hemsida.

Handelsrådet

Utlysning: Postdoc-stöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Finansierar forskning som ska vara vara tillämpbar för handelns företag och anställda och/eller branschen som helhet. Postdoc-stödet kan sökas av den som har disputerat under de senaste 2 åren eller om disputationen planeras vara genomförd senast kommande juni månad.
Belopp: 2000000 kr
Tid: 24 månader
Sista ansökningsdag: 29 april 2024, kl 14:00

Mistra

Utlysning: Mista utmana - forskningsprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sökande uppmuntras att tillsammans med andra ta risker och formulera kreativa idéer som kan ifrågasätta konventionella synsätt för att komma framåt på vägen mot ett hållbart samhälle.
Utlysningen har två spår:

  • Minskad resursförbrukning och accelererad cirkulär ekonomi (tekniska, ekonomiska, sociala, kulturella och politiska aspekter)
  • Diplomati för hållbarhet

Du som är huvudsökande ska vara disputerad forskare vid ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut, men deltagare från andra organisationer och länder är välkomna att ingå i din grupp.
Belopp: högst 6 miljoner kronor
Tid: maximalt 3 år

Utlysningen genomförs i två steg:
Steg 1. Ett kortfattat skissförslag lämnas in för att delta i den första fasen av utlysningen. Steg 2. De skissförslag som bedöms ha högst kvalitet blir inbjudna att lämna in en fullständig ansökan.
Sista ansökningsdag: steg 1, 5 april kl. 16:00

Olle Engkvists stiftelse

Ansökan vetenskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stiftelsen stöder forskningsansökningar inom medicin, teknik, naturvetenskap samt inom humaniora. Finansierar vetenskaplig forskning. Anslag kan sökas till forskningsprojekt som pågår under 2–4 år. Tar emot ansökningar löpande, beslut fattas inom fyra månader.

Riksbankens Jubileumsfond

Forskningsinitiering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Med RJ Forskningsinitiering avses stöd till att arrangera olika sorters vetenskapliga möten såsom konferenser, seminarier och workshops samt till att genom dessa skapa nya forskarnätverk. Beslut om bidrag fattas av RJ:s arbetsutskott cirka 6 gånger om året.

Skolforskningsinstitutet

Utlysning: Forskningsbidrag 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommande utlysning, öppnar 13 mars kl. 14:00
Inriktning för årets utlysning av forskningsbidrag: Metoder och arbetssätt i undervisningens planering, genomförande och utvärdering som bidrar till barns och elevers utveckling och lärande.
Sista ansökningsdag: 8 maj 2024, kl. 14:00

Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond

Utlysning: Bidrag till forsknings- och utvecklingsprojekt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stödjer forskning samt utvecklingsarbete kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Fokus ligger på faktorer som påverkar deras hälsa, lärande och livssituation. Anslag delas i huvudsak ut till samhällsvetenskaplig, pedagogisk och medicinsk forskning, samt i vissa fall till utvecklingsarbete av generaliserbar karaktär.
Projekttid: Bidrag ges för ett år i taget, kan ges under maximalt tre år till samma projekt.
Budget: Maximalt drygt 350000 kronor per år.
Övrigt: En förutsättning för att bidrag ska beviljas är att det finns aktuellt etiskt godkännande från Etikprövningsmyndigheten.
Sista ansökningsdag: 30 april 2024. Observera att ansökan ska skickas in per post.

Sven och Dagmar Saléns stiftelse

Utlysning: Projektmedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stiftelsen delar ut medel till:

  • Projektstart - Stiftelsen stöder inte sådana forskningsprojekt som omfångsmässigt faller inom Vetenskapsrådets ansvarsområde. Många forskningsprojekt eller andra idéer som faller inom stiftelsens ändamål kan dock behöva bidrag för att preciseras tillräckligt, så att anslag senare kan sökas från andra håll eller för att drivas så långt, att projektets form och möjligheter kan demonstreras för andra anslagsgivare.
  • Tvärvetenskapliga projekt - Idéer om projekt på eller kring gränslinjerna mellan olika vetenskapliga discipliner har ofta svårt att få gehör hos de större forskningsstödjande organen. Stiftelsen kan i sådana fall fylla en viktig forskningsfrämjande uppgift även med ett begränsat ekonomiskt stöd.
  • Enskilt forskarstöd - Anslag för utlandsresor och mindre omfattande projekt kan nämnas som exempel.

Styrelsen beviljar sällan anslag som överstiger 100 000 kr.
Sista ansökningsdag: 3 april 2024 (de går även att skicka in den 29 maj – styrelsen fattar beslut när de har möte).

Swedish Collegium for Advanced Study

SCAS har nu ett antal öppna utlysningar inom sitt Residential Fellowship 2025-26. Behörighetskriterierna skiljer sig mellan program och mellan befattning (senior eller tidiga karriärer). För fullständig information om programmen, behörighetskriterier och hur du ansöker, se SCAS hemsida.

Sista ansökningsdag för samtliga utlysningar: 1 juni 2024

The General Fellowship Programme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
This programme, mainly in the humanities and social sciences, is open to
scholars from all countries and research fields.

The Barbro Klein Fellowship Programme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
This programme is open to scholars from across disciplines in the humanities
and social sciences, with an emphasis on research on cultural and social diversity, cultural heritage and creativity, societal structures and public resistance, and varieties of cultural expressions in local and global perspective.

The Global Horizons Fellowship Programme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
This programme is open to scholars from all countries, engaged
in research in the field of global governance. It revolves around
three thematic areas: Global Knowledge Cultures and Regimes;
Global Political Predicaments; and Global Futures.

The Human Past Fellowship Programme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
This programme aims to attract researchers focusing on different aspects
of the human past. Its primary focus is on research relating to three major
migration events: the Indo-European-, Bantu- and Austronesian expansions.
Fellows may come from a wide range of disciplines, such as archaeology,
population genetics and historical linguistics.

The Nordic Fellowship Programme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
This programme, in the humanities and social sciences, is open to scholars
who hold a position at a university in the Nordic countries (Denmark, Finland,
Iceland and Norway, as well as the Faroe Islands, Greenland and Åland).

The scas-vuias Fellowship Programme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
This programme, mainly in the humanities and social sciences, is open to
Ukrainian scholars who are affiliated with a Ukrainian academic institution
and are usually based in Ukraine.

Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet med uppgift är att bidra till hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation. I Vinnovas översikt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se alla deras erbjudanden och söka bland dem för att se om Vinnova erbjuder finansiering som passar ditt projekt.

Wallenbergstiftelserna

Den interna processen för att söka till Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Fond Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Ekon. dr Peter Wallenbergs Stiftelse för Ekonomi och Teknik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är nu öppen. Den första interna tidsfristen är 4 december 2023.

Vetenskapsrådet

Nedan presenteras ett urval av Vetenskapsrådets utlysningar. Läs mer om aktuella utlysningar på Vetenskapsrådets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utlysning: Etableringsbidrag inom naturvetenskap och teknikvetenskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Syftet med bidraget är att ge dig som junior forskare möjlighet att etablera dig som självständig forskare i Sverige.
Sista ansökningsdag: 9 april 2024, kl 14.00

Utlysning: Projektbidrag inom naturvetenskap och teknikvetenskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Syftet med projektbidraget är att du som forskare ges frihet att själv formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid.
Sista ansökningsdag: 9 april 2024, kl 14.00

Utlysning: Projektbidrag inom utbildningsvetenskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Syftet med projektbidraget är att du som forskare ges frihet att själv formulera forskningsidé, metod och utförande, samt att lösa en definierad forskningsuppgift inom en begränsad tid.
Sista ansökningsdag: 9 april 2024, kl 14.00

Utlysning: Exploratory workshops inom utbildningsvetenskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Syftet med projektbidraget är att stödja utforskandet av möjliga innovativa forskningsområden och nyskapande forskningsidéer inom utbildningsvetenskap. Bidraget kan användas för att, via forskningssamverkan, pröva nya forskningsfrågor, metoder, analyser, perspektiv, datamaterial, och för att utforska möjligheter att skriva ansökningar och söka internationella medel, med mera.
Sista ansökningsdag: 9 april 2024, kl 14.00

Utlysning: Nätverksbidrag inom utbildningsvetenskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nätverksbidraget syftar till att stödja internationalisering och mobilitet genom utveckling av långsiktiga forskningssamarbeten inom utbildningsvetenskap mellan svenska forskargrupper och forskargrupper i andra länder
Sista ansökningsdag: 9 april 2024, kl 14.00

Östersjöstiftelsen

Observera att det finns särskilda interna rutiner för ansökningar till Östersjöstiftelsen, dessa går att läsa i Checklista projektansökningar Östersjöstiftelsen.

Utlysning: Konferensstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Medel kan sökas för att anordna konferenser med tydlig Östersjö- och Östeuroparelevans. Syftet är att främja internationalisering och kunskapsutbyte mellan svenska och utländska forskare samt att bidra till spridning av forskning om Östersjö- och Östeuropaområdet. Utlysningen är öppen för forskare inom och utanför Sverige.
Sista ansökningsdag: 29 november 2024. Beslut fattas fyra gånger om året. Se utlysning för datum.

Utlysning: Publiceringsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskare som har haft ett forskningsprojekt finansierat av Östersjöstiftelsen har möjlighet att, inom tre år efter slutredovisat två- eller treårigt projekt, postdok-projekt eller storprojekt, söka stöd till publicering av forskningsresultat från projektet. Stödformen kan sökas även av projektledare för ett beviljat konferensstöd.
Sista ansökningsdag: 29 november 2024. Beslut fattas fyra gånger om året. Se utlysning för datum.

ResearchConnect

Alla anställda och studenter har tillgång till ResearchConnect, tidigare Open4Research, som är en online-databas. Den uppdateras löpande och innehåller utlysningar av forskningsmedel och finansieringsmöjligheter från finansiärer världen över.

Individuella projekt

Individuella nationella forskningsprojekt söks av den enskilda forskningsledaren och drivs inom institutionen. I regel behövs endast prefektens underskrift i dessa sammanhang. Undantagsfallen är ansökningar till Wallenbergstiftelserna, övriga stiftelser som kräver rektors underskrift samt projekt där budgeten överskrider 5 miljoner kronor/år. I dessa fall – kontakta Grants Office.

Samverkansprojekt

Samverkansprojekt kan bestå av samverkan med företag, offentlig sektor och andra universitet och högskolor. För samverkansavtal är det Södertörns högskola som ingår som partner. Kontakta samverkan@sh.se när ett samverkansprojekt planeras.

Information

Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox

Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär

Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se

2024-03-27 av Gabriela Voglio