NordForsk

NordForsk är en samarbetsorganisation som etablerades av den Nordiska ministerrådet. NordForsk implementerar nordiskt samarbete genom att finansiera samarbete inom forskning och forskningsinfrastruktur.
Det institutionaliserade samarbetet mellan de nordiska länderna är bland de äldsta och mest omfattande regionala samarbeten i Europa. Syftet med det nordiska samarbetet är bland annat att stärka de nordiska länderna internationellt. Samarbetet innefattar Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, samt de tre autonoma områdena: Färöarna, Grönland och Ålandsöarna.
Det övergripande målet för forskningssamarbetet är att genom nordiskt samarbete öka forskningens kvalitet och betydelse för samhället samtidigt som de samlade kostnaderna för de nordiska länderna är oförändrade eller minskar. Forskningen ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och bidra till nordiskt mervärde. Ambitionen är att härigenom bidra till att göra den nordiska regionen globalt ledande inom forskning och innovation. De mer specifika mål- och delmålen anges nedan.
Forskningsfinansiering och nordiskt forskningsinfrastruktursamarbete ska
- Ge ny kunskap som bidrar till en positiv och hållbar utveckling i Norden i perspektivet av samtida utmaningar.
- Skapa kritisk massa inom områden där den nationella arenan är för liten och där det finns potential för nordiskt mervärde.
- Öka tillgången till och användningen av existerande forskningsinfrastruktur och stimulera till samarbete om ny infrastruktur i Norden, i Europa och globalt.
- I nära dialog med de nationella aktörerna arbeta för att öka volymen av nationella forskningsbidrag som koordineras av NordForsk.
- Tillämpa olika finansieringsmodeller (t.ex. virtuell common pot) och finansieringsinstrument (t.ex. nätverk, forskarskolor och mobilitetsfrämjande åtgärder).
Från ett långsiktigt perspektiv ska nordiskt forsknings- och forskningsinfrastruktursamarbete bidra till kontinuerliga förbättringar av de nordiska välfärdssamhällena och till ett internationellt konkurrenskraftigt näringsliv i Norden genom förmedling av sådan ny evidensbaserad/informerad kunskap (till relevanta intressenter) som tillkommit som ett resultat av nordiskt samarbete.
Sidansvarig
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se