Postdok
Om du är intresserad av en fortsatt akademisk karriär är ett av de vanligaste alternativen att genomföra en postdokvistelse vid en utländsk institution eller vid en annan högskola eller universitet i Sverige. En eller flera sådana vistelser ger dig goda möjligheter att skaffa dig ytterligare erfarenheter och meriter som forskare efter disputationen. Det är dock hård konkurrens om finansieringen för postdok, så rådgör gärna så tidigt som möjligt med din handledare om framtida karriärmöjligheter samt bygg nätverk och skapa kontakter med andra forskare och tänkbara forskningsmiljöer redan under doktorandtiden.
Om du vill fortsätta med en postdok direkt efter din doktorsexamen behöver du tänka på att du måste göra din ansökan i god tid. Exempelvis kan du behöva skicka in en ansökan i november/december för en postdok som påbörjas på hösten kommande år. Många finansiärer har som villkor att du ska ha avlagt din doktorsexamen högst två år innan den sista ansökningsdagen för utlysningen, men detta kan variera. Läs därför alltid utlysningstexten noggrant.
Vanligtvis finansieras en postdok genom forskningsmedel eller stipendier, men det finns även de som blir anställda av det universitet eller institut de gör sin postdok vid.
Svenska finansiärer
Ett urval av svenska finansiärer som utlyser postdokbidrag/-stipendier eller annan finansiering till unga forskare är:
EU-finansiering
Horisont Europa är EU:s gällande ramprogram för forskning och innovation. Utlysningarna hittar du i Participation Portal, men du måste först registrera dig. Läs mer om registreringen och om vad du som forskare ska tänka på om du planerar att delta i en ansökan inom Horisont Europa, antingen som partner eller som koordinator, på sidan Internationell finansiering.
Har du frågor kring utlysningar, projektansökningar och externfinansiering, kontakta någon av forskningsrådgivarna på Externa relationer.
Inom akademin är postdok en vanlig anställningsform för nydisputerade, men du kan även söka anställning som biträdande lektor. Syftet är att du som lärare ska ges möjlighet att utveckla din självständighet som forskare och meritera dig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som lektor. Anställningen är tidsbegränsad till minst fyra, men högst sex år, vilket bestäms av högskolan före anställningen.
Du kan även söka anställning som lektor. Konkurrensen om dessa tjänster kan dock vara hård – särskilt inom vissa ämnen – eftersom de kräver mer omfattande forsknings- och undervisningsmeriter.
Ett annat vanligt förekommande alternativ är att vara medsökande i ett forskningsprojekt. Om projektet beviljas medel kan du anställas som projektforskare inom ramen för projektet.