Du besöker just nu Medarbetarwebben utan att vara inloggad. Logga in för att ta del av innehåll för medarbetare.

  • Start
  • / Puffnyheter
  • / Nya riktlinjer för hantering av forskningsdata – så kan du få hjälp med datahanteringsplanen

Nya riktlinjer för hantering av forskningsdata – så kan du få hjälp med datahanteringsplanen

Rektor fastställde den 20 maj högskolegemensamma riktlinjer för hantering av forskningsdata. Riktlinjerna omfattar all empirisk forskning som sker på högskolan.

Hantering av forskningsdata omfattar allt från insamling, dokumentation, bearbetning, lagring, delning, arkivering och gallring av data.

- Hanteringen av forskningsdata omgärdas av flera regelverk, som beskrivs i riktlinjerna. Med de nya hjälpmedlen och den personliga hjälp man redan idag kan få av datahanteringsstödet försöker vi göra den hanteringen så enkel som möjligt för forskarna, berättar Henning Strandin, forskningsdatasamordnare på biblioteket.

Varför behövs en datahanteringsplan?

Varje forskningsprojekt som hanterar forskningsdata ska enligt högskolans nya riktlinjer skriva en datahanteringsplan. En datahanteringsplan är ett dokument som systematiskt redogör för de olika aspekterna av datahanteringen under hela forskningsprojektet. Anledningen till det nya kravet är att all datahantering måste ske i enlighet med lagkrav och god forskningssed. Då är det enklaste sättet att för att försäkra sig om att det blir rätt och att utesluta risker att använda datahanteringsplanen som en checklista.

För att göra kravet på datahanteringsplan hanterbart lanserar högskolans datahanteringsstöd två nya hjälpmedel:

  • En ny sida på Medarbetarwebben: Hantering av forskningsdata
  • En ny mall för datahanteringsplan som ger en tydligare vägledning än den gamla. Se nedan.

- Högskolans mall för datahanteringsplan är utformad för att göra det så enkelt som möjligt att följa riktlinjerna, säger Henning Strandin.

Ny lagringsplats för forskningsdata

I samband med de nya stöden introduceras också en rutin för bevarande av data och en ny lagringsplats för detta kallad Dataspar. Om du har forskningsdata från ett tidigare projekt liggandes på en lokal hårddisk eller extern lagringsenhet bör du flytta dessa till Dataspar för långtidsbevarande.

Support och kontakt

Högskolans datahanteringsstöd hjälper gärna till med alla frågor om forskningsdatahantering. Kontakta dem på datahantering@sh.se.

Information