Stort intresse från utbildningsministern för högskolans arbete med att främja förmågan att läsa, skriva och reflektera
%20Sk%C3%A4rmbild%202025-04-14%20094228.jpg)
Utbildningsminister Johan Pehrson (L) besökte nyss Södertörns högskola. Fokus för besöket var högskolans arbete med att stärka studenternas litteracitet, det vill säga förmågan att läsa, skriva och reflektera.
– Vi är glada att ministern hade tid att besöka oss, säger Nils Ekedahl, prorektor. Besöket gav oss tillfälle att ge en presentation av högskolans breda och kvalificerade verksamhet inom många discipliner. Det blev ett bra tillfälle att visa upp den mångfald av ämnen som vi har och vårt starka utbildningsutbud, från kandidat- till doktorsexamen.
Utbildningsministern inledde besöket med att se biblioteket där bibliotekschef Lotta Janson visade runt. Ett kort besök gjordes även i Studieverkstan, där han fick tillfälle att prata med en lärare.

Hedda Söderlundh, docent i svenska och föreståndare för Enheten för högskolepedagogik, gav sedan en presentation av Södertörns högskolas mångåriga arbete med litteracitetsfrämjande pedagogik. I anslutning till den presentationen fick högskolan också tillfälle att berätta mer om bakgrunden till det förslag om medel för ett särskilt uppdrag om litteracitetsfrämjande arbetssätt som högskolan skickat till regeringen i årets budgetunderlag. Utbildningsministern visade stort intresse för både högskolan i allmänhet och det pedagogiska arbetet, och presentationerna åtföljdes av en livlig diskussion.
– I samband med utbildningsministerns besök fick vi även möjlighet att lyfta fram våra starka forskningsmiljöer, berättar Anna Maria Jönsson, vicerektor för forskning. Vi berättade om vår Östersjö- och Östeuropaprofil och den roll den spelar för högskolan och hur den ger oss en unik roll att spela i det rådande världsläget. Vi betonade att denna forskning är viktigare än någonsin nu och det verkade även utbildningsministerns tycka.
%20IMG_0120_3.jpg)
Utbildningsministerns besök avslutades med ett besök på polisutbildningen. Där fick han träffa både studenter och lärare och bland annat prata om hur viktig förmågan att skriva är i arbetet som polis, till exempel i moment som avrapportering.
– Sammantaget kändes det som ett mycket lyckat besök, säger Nils Ekedahl, prorektor. Mitt intryck är att vi lyckades förmedla en bild av vår universitetsbredd och angelägenheten i de många olika frågor vi arbetar med.