Tillgänglighetsanpassade dokument och annat material - nu finns informationen på Medarbetarwebben

Att arbeta utifrån ett tillgänglighetsperspektiv innebär att skapa material så att så många som möjligt kan ta del av den text, bild och film du producerar på ett optimalt sätt. Oftast vet du inte vilka svårigheter och utmaningar de som ska ta del av ditt material har.
Mycket av det material högskolan producerar ska kommuniceras via webbplatser och digitala kursrum. Genom att göra ditt material tillgängligt hjälper du fler att ta del av den information du vill förmedla. Det finns också lagkrav på tillgänglighet, vilket Södertörns högskola som statlig myndighet är skyldig att följa.
I första hand ska du tänka över om information på exempelvis högskolans webbplats verkligen behöver finnas i formen av ett dokument. Publicera i första hand dokument som text på en webbsida. Om du publicerar information i exempelvis pdf-format blir den betydligt svårare att söka efter och komma åt för användare som till exempel använder en mobiltelefon eller saknar den programvara som behövs. Om du ändå behöver lägga ut ett pdf-dokument behöver det vara tillgänglighetsanpassat.
För att du som medarbetare ska hitta rätt stöd för att tillgänglighetsanpassa material finns nu en ny sida på Medarbetarwebben, under ingången Stöd och service: Tillgänglighetsanpassning av material. Där hittar du tips och länkar för hur du kan göra dina dokument eller annat material tillgängliga. En bra utgångspunkt när det gäller dokument är att alltid använda högskolans molnbaserade Office-mallar.