Fredrik Stiernstedt ny prefekt vid Institutionen för kultur och lärande
Sen den 1 oktober i år är Fredrik Stiernstedt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, ny prefekt vid Institutionen för kultur och lärande (IKL). Han tar sig an rollen med en ödmjukhet inför uppdraget och ser det som både roligt och utmanande att arbeta med att stärka forskning och utbildning vid IKL.
Fredrik berättar att han alltid drivits av lust, han har ägnat sig åt det som känts kul. Så, vad med prefektrollen var det som lockade?
– Ingenting. Jag var inte alls särskilt intresserad från början av att bli prefekt, svarar Fredrik.
Men det kom att ändra sig. Sedan oktober ägnar han sig åt sin forskning på 40 % och arbetar med prefektuppdraget på resterande 60 %. Kollegor på institutionen uttryckte förtroende för honom och övertygade honom om att axla rollen, och Fredrik litade på deras omdöme.
– När man väl vant sig vid tanken om prefektrollen så är det ett uppdrag som känns roligt och spännande. Framför allt att vara med att stärka forskningsmiljöerna och utbildningen. Prefektrollen ger möjlighet att delta i många intressanta diskussioner och vara med och fatta viktiga beslut, så det är både roligt och utmanande.
Vill stötta ämnena
Som prefekt vill Fredrik försöka ge ämnena så goda förutsättningar som möjligt. Han menar att det är ämnena som är nyckeln till utveckling. Att det är där saker händer.
– Man ska komma ihåg att det är ämnena som är grunden för högskolan. All spännande utveckling, på alla lärosäten, skapas genom ämnena. Där finns kompetensen och de nya idéerna. Det man kan göra som prefekt är att stötta ämnena och ämnesmiljöerna i att utvecklas och utveckla sina egna verksamheter.
Södertörns högskola – hemmaplan
Samtidigt som prefektrollen är ny för Fredrik är Södertörns högskola allt annat än det, högskolan är hemmaplan för honom.
– Jag är ju en urgammal ”Södertörnare” och har varit här till och från i snart 25 år. Jag kom hit som student första gången hösten 2000.
Då var det studier i idéhistoria, vilka följdes av studier i teologi och litteraturvetenskap på andra lärosäten. Så småningom återvände Fredrik till Södertörns högskola för studier i medie- och kommunikationsvetenskap och sedan 2015 har han arbetat på högskolan, både som professor och som avdelningsföreståndare.
Många goda skäl att trivas
Anledningarna till att Fredrik trivs så bra på högskolan är många. En viktig anledning är förutsättningarna för ämnet medie- och kommunikationsvetenskap och IKL. Han har alltid trivts väldigt bra i sitt ämne och tycker också att det är ett framgångsrikt ämne på Södertörns högskola.
– Vi har mycket forskning och det händer mycket i ämnet, vill man jobba med medie- och kommunikationsvetenskap i Sverige är Södertörns högskola nog den bästa platsen. Dessutom finns många andra starka ämnesmiljöer och duktiga lärare och forskare vid IKL vilket gör institutionen till en inspirerande och spännande plats att jobba på.
Det är inte bara det egna ämnets och institutionens förutsättningar som har betydelse för Fredrik, utan även högskolan i stort och dess uppdrag.
– Jag gillar själva lärosätet, idén med medborgerlig bildning och mångvetenskap och att det finns en progressiv, framåtblickande syn på hur man kan bedriva utbildning och forskning. Och så tycker jag att vår placering i södra Stockholm och vårt uppdrag att nå unga människor som kommer från studieovana hem är en viktig sak.
Ytterligare något som bidrar till att Fredrik trivs på högskolan är närheten till ledningen, och stämningen som finns här.
– Det är trevligt att det är en ganska liten högskola, man känner många och har en personlig relation även till rektor och högre ledning. Det är en familjär stämning som jag gillar.
Engagerad för humanioras roll i samhället
Fredrik lyfter fram att Södertörns högskola är ett lärosäte som är starkt inom både samhällsvetenskap och humaniora. Samtidigt upplever han att humaniora blir alltmer ifrågasatt i samhället. Både från politiskt håll och andra håll ser han en tveksamhet till nyttan och meningen med att satsa på humaniora.
– Då tycker jag att det är viktigt att stå upp för humanioras roll i samhället och leverera humanistisk forskning och utbildning av väldigt hög kvalitet. Jag vill värna att vi är starka inom både samhällsvetenskap och humaniora, och det är något jag vill göra ännu tydligare och mer känt för människor, att här finns utbildningar och forskning av väldigt hög kvalitet.
Fredrik menar också att hur det talas om humaniora i offentligheten påverkar hur studenter väljer utbildning.
– Det är en stor utmaning för oss, att nå ut med och attrahera studenter till våra utbildningar. Att beskriva dem på ett sätt som gör att människor förstår värdet av att läsa utbildningarna som vi erbjuder på IKL.
Fredrik konstaterar att det är en uppsättning av olika insatser som krävs för att lyckas med den utmaningen. Att arbeta strategiskt med utbildningsuppdraget är något han hoppas att institutionen ska fortsätta utveckla och jobba mer med under de kommande åren. Det handlar bland annat om att fundera över vilka utbildningar som ges och i vilken form.
Fokus på forskningsmedel
En annan prioriterad fråga som Fredrik ser att institutionen ska lägga fokus på framöver är att utveckla det interna arbetet när det gäller anskaffning av externa medel för forskning.
– Vad det gäller forskning så vi är ju helt beroende av externa finansiärer och då tror jag att vi måste jobba mer med att skapa interna system för att bli mer konkurrenskraftiga.
Information
Har du frågor om innehållet? Se kontakt i respektive plusbox
Önskemål om uppdateringar på sidan? - Fyll i detta formulär
Övriga frågor, vänligen vänd dig till info@sh.se